GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Allianz Trade očekuje val stečajeva u 2023.

Allianz Trade očekuje val stečajeva u 2023.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 19:30
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Osiguravatelj kredita Allianz Trade predviđa sve ozbiljnije stečajeve diljem svijeta u 2023. i kaže da njemačke tvrtke neće moći izbjeći situaciju unatoč vladinoj pomoći.

Njemačka je relativno otporna na međunarodnoj razini, iako izazovi ne ostavljaju lokalno gospodarstvo neozlijeđenim, rekao je Milo Bogaerts, voditelj podružnice Allianz u njemačkom govornom području.

Također postoje znakovi značajnog rasta u Njemačkoj, rekao je Bogaerts. Međutim, izgledi za Europu u cjelini nisu obećavajući.

S ogromnim povećanjem troškova energije, rastućim kamatnim stopama i naglim porastom plaća kao rezultatom visoke inflacije, ekonomisti Allianz Trade identificiraju tri istodobna šoka za profitabilnost koji pogađaju tvrtke.

Zapravo, "šok kamatne stope i veći fond plaća u svjetlu inflacije bez presedana mogli bi biti ekvivalentni šoku profitabilnosti sličnom onom viđenom nakon karantene zbog Covid-19", izvijestio je Allianz.

Također postoje učinci trajnih poremećaja u opskrbnom lancu i općeg usporavanja gospodarskog zamaha, što potiče zabrinutost od recesije u mnogim gospodarstvima.

Do sada su vladine mjere potpore djelovale kao tampon, spasivši 2600 tvrtki od bankrota u Njemačkoj, primjerice, prema procjenama ekonomista Allianz Tradea.

Međutim, ako se energetska kriza pogorša i recesija postane teža od očekivanog, sadašnje mjere za ublažavanje vala bankrota neće biti dovoljne i moglo bi prijetiti znatno više slučajeva bankrota, upozoravaju.

Stoga stečajevi ovise o daljnjoj potpori države, rekao je Allianz.

Stručnjaci "očekuju opsežno ubrzanje poslovnih stečajeva na globalnoj razini." Predviđaju povećanje od 10% do kraja godine, te povećanje od 19% u 2023.

Prognoza Njemačke je nešto manje mračna jer stručnjaci očekuju povećanje od 5% do kraja ove godine i 17% u 2023. godini.

Uz Njemačku, zemlje s dosljedno niskim stopama bankrota uključuju Kinu, Italiju, Brazil i SAD, prema Allianz Tradeu.

Rastuća nesolventnost već je stvarnost u većini zemalja, a glavna europska tržišta odgovorna su za dvije trećine povećanja, kaže Maxime Lemerle, Allianzov vodeći analitičar za istraživanje nesolventnosti.

Prema podacima, trenutno su najviše pogođena posebno manja poduzeća, a trenutni globalni porast stečajeva nisu potaknule velike korporacije.

Stručnjaci Allianza identificirali su 182 velika bankrota diljem svijeta za prva tri kvartala 2022., u usporedbi sa 187 i 332 u istim razdobljima 2021. i 2020. godine.

Tagovi: Allianz Trade, val stečajeva, stečajevi
PROČITAJ I OVO
U ljetnoj sezoni s Brnika letovi prema 21 odredištu
LETOVI
U ljetnoj sezoni s Brnika letovi prema 21 odredištu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jože Pučnik od nedjelje stupa na snagu ljetni red vožnje. Na vrhuncu sezone, prema predviđanjima operatera zračne luke Fraport Slovenija, 18 redovnih zrakoplovnih prijevoznika nudit će više od 130 letova tjedno prema 21 odredištu.
Dionice Accenturea skaču nakon objave plana za otpuštanjem 19.000 ljudi
REAKCIJE
Dionice Accenturea skaču nakon objave plana za otpuštanjem 19.000 ljudi
NEW YORK - Dionice Accenturea skaču nakon što je rekao da će otpustiti 19.000 radnih mjesta - oko 2,5% svoje radne snage - u sljedećih 18 mjeseci, što je jedan od najvećih krugova otkaza u konzultantskom sektoru koji se bori s jakim ekonomskim vjetrovima.
Deutsche Bahn za ponedjeljak otkazao sav međugradski prijevoz
VLAKOVI
Deutsche Bahn za ponedjeljak otkazao sav međugradski prijevoz
BERLIN - Njemački željeznički operater Deutsche Bahn otkazao je sve usluge međugradskih vlakova za ponedjeljak. Sindikati su najavili štrajk zaposlenika u zračnim lukama, željeznicama, autobusnom prijevozu i lukama.
Izvršni direktor Starbucksa preuzima smjene u kafiću
ZANIMLJIVO
Izvršni direktor Starbucksa preuzima smjene u kafiću
NEW YORK - Novi izvršni direktor Starbucksa Laxman Narasimhan kaže da će jednom mjesečno raditi pola dana u jednom od kafića ovog globalbog lanca.
Greenwashing na meti prijedloga EU-a
REGULATIVA
Greenwashing na meti prijedloga EU-a
BRUXELLES - Tvrtke koje proizvode označavaju kao "prirodne", "klimatski neutralne" ili "napravljene od recikliranih materijala" morat će poduprijeti takve tvrdnje, kao i više od 200 drugih, prema prijedlogu EU-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE