GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alpha Adriatic drži ključ raspleta u 3. maju

Alpha Adriatic drži ključ raspleta u 3. maju
NAMIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 19:28
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Uprava 3. maja, na čelu s direktorom Edijem Kučanom, jučer je prvi put izašla službeno s prijedlogom i modelom namirenja preostalog dijela vjerovničkih potraživanja, koja ukupno iznose oko 104 milijuna kuna.

Model je predstavljen skupini najvećih vjerovnika, trećemajskih kooperanata i dobavljača, onih s iznosima potraživanja većim od pola milijuna kuna, a već danas, kako doznaje Novi list, prijedlog će biti dostavljen i svim ostalim vjerovnicima, kojih je blizu 200.

Prema onom što smo uspjeli doznati od direktora 3. maja Edija Kučana, plan namirenja glavnine potraživanja kooperanata i dobavljača počiva na sredstvima i dinamici otplate trećemajskih potraživanja iz predstečajne nagodbe pulske brodarske kuće Alpha Adriatic, odnosno bivše Uljanik plovidbe. Riječ je o iznosu od 47 milijuna kuna, za koje je pulski brodar preuzeo obvezu da će ih namiriti do 2026. godine.

Direktor Kučan nije želio ulaziti u detalje podastrijetog prijedloga namirenja u ovom trenutku, uz obrazloženje da je prioritet dostaviti prijedlog svim vjerovnicima kako bi se s njihove strane dobile povratne informacije i očitovanja, a sve u cilju da se do konca kolovoza sklope nagodbe o namirenju. Valja podsjetiti da dvogodišnji moratorij koji su trećemajski vjerovnici prihvatili za naplatu glavnine svojih potraživanja istječe 1. rujna. Upravo je potpis tog i takvog sporazuma o uređenju odnosa između »3. maja« i vjerovnika bio uvjet da Vlada izda državna jamstva za prvi kredit »3. maju« u iznosu od 150 milijuna kuna u ljeto 2019. godine, a iz čega su onda namirene zaostale plaće radnicima, 15 posto vjerovničkih potraživanja te priprema proizvodnje.

Sastanak s prvom grupom vjerovnika, najvećima od najvećih, barem kada su u pitanju dugovanja koje »3. maj« ima prema njima, potrajao je više od dva sata dok je kod druge grupe sve išlo brže i, čini se, glađe. Kako doznajemo, sastancima u dvorani na zapadnom ulazu u brodogradilište bio je prisutan i pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.

– Mislim da smo svi ostali na istoj liniji, da je cilj da »3. maj« nastavi kontinuitet proizvodnje. Iz onog što smo imali prilike čuti u direktnom razgovoru, predloženi model je prihvatljiv, ali se fokus vrtio oko sigurnosti i garancija same naplate, kazao je Kučan.

Kako neslužbeno doznajemo, u predloženom modelu namirenja vjerovnici su, ovisno o samim iznosima njihovih potraživanja, podijeljeni u nekoliko skupina, a nije teško zaključiti da je jedan dio duga, koji datira iz vremena prije sloma Uljanik grupe, predviđen za otpis.

Tagovi: Alpha Adriatic, 3. maj, Edi Kučan, Zvonimir Novak, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Austrijski PicoPACK Group seli proizvodnju iz Indije u Knin, planiraju zaposliti 300 ljudi
PRILIKE
Austrijski PicoPACK Group seli proizvodnju iz Indije u Knin, planiraju zaposliti 300 ljudi
KNIN - Gradončelnik grada Knina Marijo Ćaćić i župan Marko Jelić održali su sastanak sa predstavnicima društva PicoPACK Group Austrija, poznate kompanije sa poslovnicama u nekoliko država po Europi i Aziji, koja dosadašnji pogon u Indiji planira preseliti u Knin.
Zmago Skobir nakon 14 godina odlazi s vrha ljubljanske zračne luke
ODLAZAK
Zmago Skobir nakon 14 godina odlazi s vrha ljubljanske zračne luke
LJUBLJANA - Krajem rujna od vrha ljubljanske zračne luke oprostit će se generalni direktor Fraport Slovenija Zmago Skobir. Fraport Slovenija od listopada će voditi Babett Stapel.
Velike promjene u upravama i NO-ima hrvatskih tvrtki početkom rujna
GOSPODARSKI PREGLED
Velike promjene u upravama i NO-ima hrvatskih tvrtki početkom rujna
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice rujna.
Telekom Srbija želi širenje mreže u regionu, pa i šire
PLANOVI
Telekom Srbija želi širenje mreže u regionu, pa i šire
BEOGRAD - Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da je strategija razvoja te kompanije jasna i da podrazumijeva širenje mreže na zemlje u regionu, pa i šire.
HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
RAST
HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
ZAGREB - Tržište poštanskih usluga u drugom tromjesečju ove godine označili su pozitivni trendovi s porastom ukupnih prihoda za 8,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je rezultat rasta gotovo svih segmenata na tom tržištu, izvijestili su u petak iz regulatorne agencije HAKOM.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE