GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alpha Adriatic u pohodu na rabljene tankere i bulk carriere

Alpha Adriatic u pohodu na rabljene tankere i bulk carriere
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2021 / 10:41
Autor: SEEbiz
PULA - Hoće li pulski brodar Alpha Adriatic iskoristiti aktualni trenutak oporavka pomorskog tržišta za kupnju brodova iz stečajne mase Uljanikovih društava zbog čije su se izgradnje nekadašnji menadžeri te tvrtke i brodogradilišta našli na meti kaznenog progona?

Pa kako sada stvari stoje ta se mogućnost čini vrlo realnom s obzirom na to da je kompanija na Zagrebačkoj burzi nedavno izvijestila o zajedničkom poslu s nizozemskim DC Maritme Partnersima, koji ima za cilj upravo kupnju rabljenih brodova, piše Glas Istre.

Zasad, doduše, nema potvrde da se pod tim "rabljenim brodovima" misli upravo na spomenute Uljanikove bulkove kojim kao brodar upravlja Alpha Adriatic, međutim to se u ovom trenutku čini kao vrlo realna opcija.

Svemu je naravno kumovao recentni snažan oporavak tržišta pomorskog prijevoza rasutog tereta zbog kojeg svi brodovi takve namjene već mjesecima neumorno plove svjetskim morima, što je brodarima donijelo toliko potrebno financijsko olakšanje i priliku da se bolje posvete vlastitim razvojnim planovima. Tu priliku očito su odlučili iskoristiti i u Alpha Adriaticu iz kojeg su na Burzi nedavno izvijestili o spomenutom ugovaranju zajedničkog pothvata. U toj informaciji se kaže da je krajem srpnja Grupa Alpha Adriatic, putem supsidijara u svom stopostotnom vlasništvu, društva United Shipping Services One Inc., zaključila ugovor o zajedničkom ulaganju s nizozemskim financijskim konzultantima DC Maritime Partners u zajedničko društvo Alpha DCM Investments LLC, koje je osnovano na Maršalskim otocima i u koje će svaka od dvije strane uložiti polovicu neophodnih sredstava.

Ovaj joint venture pothvat, kaže se dalje u informaciji, je ugovoren radi investiranja u kupnju i eksploataciju brodova na sekundarnom tržištu, odnosno rabljenih brodova, s ciljem da upravo Grupa Alpha Adriatic upravlja brodovima koji će biti pod kontrolom zajedničkog društva, dok će društvo DC Maritime Partners brinuti o korporativnom upravljanju. Iz te informacije da se zaključiti da su u Alpha Adriaticu zaključili kako je ovo idealan trenutak za povećanje vlastite flote i jačanje tržišne pozicije te su pronašli partnere i krenuli u akciju.

Vijest o tom poslu prenio je i ugledni međunarodni pomorski časopis i portal Tradewinds u tekstu pod naslovom "Alpha Adriatic 'cilja' rabljene tankere i bulk carriere uz pomoć bivših DVB bankara". Radi se o tome da su nizozemski DC Maritime Partners osnovali bivši rukovoditelji DVB banke 2016. godine s ciljem suradnje s vlasnicima brodova na restrukturiranju kredita i prikupljanju kapitala.

Časopis piše i da je pulski brodar donio odluku o pokrivanju gubitak iz 2020. od 84,4 milijuna kuna sa zadržanom dobiti iz ranijih godina. Alpha Adriatic u ovom trenutku upravlja flotom od četiri broda za prijevoz rasutih tereta i četiri tankera, a svi ti brodovi sagrađeni su u hrvatskim brodogradilištima. Među njima se nalaze i bulkovi koji su u središtu kaznenog progona nekolicine bivših menadžera Uljanika i Uljanik Plovidbe, a koji su u ovom trenutku na pomorskom tržištu traženi kao suho zlato.

Tagovi: Alpha Adriatic, DC Maritime Partners, brodari, brodarsko tržište, Uljanik
PROČITAJ I OVO
Na dubrovački aerodrom sletio avion United Airlinesa na izravnoj liniji iz New Yorka
LETOVI
Na dubrovački aerodrom sletio avion United Airlinesa na izravnoj liniji iz New Yorka
DUBROVNIK - U zračnu luku Dubrovnik u subotu je sletio prvi ovogodišnji zrakoplov na izravnom letu iz New Yorka, čime se nastavlja linija koja je i prošlog ljeta redovito povezivala jug Hrvatske s najvećim gradom SAD-a.
AD Plastik neće isplatiti dividendu
ODLUKE
AD Plastik neće isplatiti dividendu
SOLIN -  To nije iznenađenje, budući da tvrtka prolazi kroz teško makroekonomsko okruženje.
Nestašica reciklirane plastike u sektoru bezalkoholnih pića
PLASTIKA
Nestašica reciklirane plastike u sektoru bezalkoholnih pića
LONDON - Količine reciklirane plastike u Europi se moraju više nego utrostručiti kako bi sve tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića prešle na u potpunosti reciklirane boce, upozorila je japanska kompanija Suntory Beverage and Food.
Luka Koper u prvom kvartalu gotovo udvostručila dobit
SNAŽAN RAST
Luka Koper u prvom kvartalu gotovo udvostručila dobit
KOPER - Grupa Luka Koper je u prvom tromjesečju ove godine povećala obujam pretovarene robe za 18 posto na nešto manje od 5,9 milijuna tona. Ostvario je rast u svim grupama roba, posebice u tekućim i rasutim teretima. Neto dobit porasla je 18 posto na 16,45 milijuna eura.
AZTN odobrio CME-u preuzimanje RTL-a Hrvatska
ZELENO SVJETLO
AZTN odobrio CME-u preuzimanje RTL-a Hrvatska
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u petak je na prvoj razini odobrila namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi poduzetnika CME Media nad poduzetnikom RTL Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE