GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aluminij iz Mostara ponovno planira biti najveći izvoznik iz BiH

Aluminij iz Mostara ponovno planira biti najveći izvoznik iz BiH
IZVOZNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2022 / 14:51
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Aluminij industrija iz Mostara, u vlasništvu izraelske M.T. Abraham Grupe, planira do svibnja povećati proizvodnju metala u pogonima Ljevaonice za 64 posto te ove godine ponovno planira biti najveći izvoznik u Bosni i Hercegovini, izvijestila je kompanija.

Ukupni plan proizvodnje za 2022. godinu iznosi 210.000 metričnih tona trupaca, blokova i ingota u pogonima Ljevaonice, dok se mjesečno, počevši od svibnja, planira proizvoditi 19.100 tona. To u usporedbi sa sadašnjom proizvodnjom predstavlja povećanje od 64 posto metala aluminija.

Aluminij Industrija, koja je u najmu pogona posrnulog mostarskog Aluminija, višestruko je povećala proizvodnju metala od ponovnog pokretanja pogona, što je rezultat ulaganja oko oko 7,5 milijuna eura. To je uključivalo ulaganje u novu opremu te modernizaciju pogona, navode predstavnici tvrtke.

"Na taj način je Aluminij je za manje od godinu dana postigao rekorde u proizvodnim kapacitetima", navodi se.

Već 2023. godine mostarska Aluminij Industrija planira dodatno povećati proizvodnju u pogonima Ljevaonice s godišnjim planom od 238.000 metričnih tona aluminjskih trupaca, ingota i blokova.

Aluminij industrija Mostar trenutačno je jedna od najvećih ljevaonica u Europi, s proizvodnjom koja osigurava više od 20 posto potrošnje trupaca na talijanskom tržištu. U samo osam mjeseci proizvodnje tijekom 2021. Aluminij je postao najveći uvoznik u BiH i drugi najveći izvoznik, dodali su. Procjenjuju kako će ove godine Aluminij biti najveći uvoznik i izvoznik BiH.

Prošle godine Aluminij Industrija je potpisala ugovor s najvećim svjetskim trgovcem rudama i sirovinama, švicarskim Glencoreom, o nabavci 400.000 metričkih tona primarnog aluminija, te plasmanu njihovih proizvoda na tržištu.

Mostarski Aluminij ponovno je pokrenuo proizvodnju potkraj 2020. godine nakon što je prekinuo rad sredinom 2019. zbog velikih dugovanja. U ovoj kompaniji ponovno je angažirano oko 270 radnika.

Tagovi: Aluminij Mostar, Aluminij
PROČITAJ I OVO
Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom podmiriti s domaćih polja
SIROVINE
Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom podmiriti s domaćih polja
KOPRIVNICA - Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom ove godine podmiriti s domaćih polja.
Bihaćka pivovara potonula u veliki gubitak
GUBITAK
Bihaćka pivovara potonula u veliki gubitak
BIHAĆ - Bihaćka pivovara potonula je prošle godine u veliki gubitak usljed smanjenih prihoda i naraslih rashoda, prenose mediji.
Stiže 5G: BH Telecom i Nokia potpisali ugovor vrijedan 12,3 mil KM
SURADNJA
Stiže 5G: BH Telecom i Nokia potpisali ugovor vrijedan 12,3 mil KM
SARAJEVO - U poslovnoj zgradi BH Telecoma u ponedjeljak je upriličeno potpisivanje ugovora o implementaciji DWDM optičke infrastrukture između kompanija BH Telecom i Nokia Solutions and Networks.
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
KARIJERE
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
ZAGREB - VIDI, izdavačka kuća i edukacijsko-tehnološki start-up, ubrzano se razvija uslijed investicije VC fonda Feelsgood. Razvoj tvrtke osnažit će pozicija novog operativnog direktora (Chief Operating Officer) koju preuzima Krešimir Dominić.
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
UZLET
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
BERLIN - Njemački proizvođač oružja i inženjerska tvrtka Rheinmetall trebala je u ponedjeljak biti uključena u DAX indeks 40 vodećih dionica na Frankfurtskoj burzi, istiskujući Fresenius Medical Care (FMC) stručnjaka za dijalizu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE