GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amandman hrvatskog zastupnika zabranjuje tajne ugovore s proizvođačima cjepiva

Amandman hrvatskog zastupnika zabranjuje tajne ugovore s proizvođačima cjepiva
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 15:01
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) zastupnici su danas usvojili zakonodavno Mišljenje o Prijedlogu uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju. Mišljenje je to na kojem je u svojstvu izvjestitelja europskih pučana radio i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

U Mišljenju zastupnici predlažu transparentniju zajedničku nabavu medicinskih protumjera na europskoj razini, odnosno zaštitne medicinske opreme, respiratora, cjepiva i ostalih proizvoda koji su neophodni da bi se suzbila prekogranična prijetnja zdravlju. Zastupnici su usvojili i amandman Tomislava Sokola kojim će se osigurati da Europski parlament zadrži u bilo kojem trenutku pravo uvida u necenzurirani tekst ugovora kojim se nabavlja cjepivo ili medicinska oprema.

'Sjetimo se samo ugovora koje je Europska komisija sklopila s farmaceutskom kompanijom AstraZeneca o nabavci cjepiva za borbu protiv bolesti COVID-19. Nažalost, bili smo svjedoci kašnjenja u pravovremenim isporukama dogovorenih doza cjepiva od strane AstraZenece zbog čega je bila dovedena u pitanje i dinamika cijepljenja u prvim mjesecima 2021. Nakon opravdanog inzistiranja i pritiska javnosti objavljena je tek cenzurirana verzija ugovora. Amandman kojeg sam predložio i koji je usvojen danas omogućuje nam pravo uvida u cjelokupan sadržaj ugovora i to u bilo kojem trenutku. Na taj način uspostavlja se mehanizam kontrole koji će jamčiti da interesi naših građana u ugovorima o nabavci cjepiva i medicinske opreme budu zastupljeni na najbolji mogući način, a otklonit će i mogućnost pravnih nedorečenosti zbog kojih može nastupiti kašnjenje u isporuci protumjera.' - ističe Sokol te otkriva da su pregovori bili dugi i zahtjevni ali da je u konačnici postignut kvalitetan kompromis.

'Svi moji prioriteti uključeni su u tekst zakonodavnog Mišljenja koje smo izglasali danas. Osim prava uvida u necenzurirani sadržaj ugovora o nabavci, inzistirao sam i na uspostavi mehanizma prethodne autorizacije za ograničavanje izvoza lijekova i medicinskih proizvoda. Podsjećam da su u jeku pandemije države članice u kojima je koncentrirana proizvodnja zaštitne opreme i medicinskih proizvoda uvele izvozna ograničenja na maske, rukavice i respiratore čime su zapravo kompromitirale temeljno načelo solidarnosti, a naše građane izložili nestašici takve opreme. Prema mom prijedlogu koji je usvojen danas, države članice prvo bi morale zatražiti autorizaciju Europske komisije da bi uvele ograničenja izvoza medicinske opreme u druge države članice što do sada nije bio slučaj. Time štitim naročito interese naših državljana koji više neće biti izloženi opasnosti od nestašice ključne opreme u kritičnom trenutku zdravstvene ugroze. Kao pregovarač europskih pučana u ovom sam se Mišljenju izborio i za uspostavljanje sigurnih graničnih koridora kojima bi se osigurao normalan protok robe u slučajevima zatvaranja granica što je konkretan jamac zaštite interesa naših potrošača.' - navodi Sokol.

Nadodajmo i to da je zastupnik Sokol uspio amandmanima intervenirati u tekst Mišljenja kako bi osigurao da zajednička nabava medicinskih protumjera obuhvaća i nabavu lijekova za rijetke bolesti. 'Radi se lijekovima koji su potrebni našim pacijentima, a za koje postoji povećana opasnost od nestašice u okolnostima prekograničnih zdravstvenih prijetnji. Na ovaj način lijekove ćemo učiniti dostupnima, a države će imati bolje pregovaračke pozicije kod definiranja cijene lijekova.' - zaključuje Sokol.

Podsjetimo, nedostatak koordiniranog djelovanja na razini EU-a doveo je do stvaranja problema u ranoj fazi izbijanja pandemije kao što su zatvaranje unutarnjih granica i paraliza unutarnjeg tržišta s iznimno teškim optjecajem osnovnih potrepština, uključujući i medicinske proizvode. Kako bi unaprijedila mehanizme za borbu protiv novih zdravstvenih ugroza Europska komisija uputila je u proceduru zakonodavan paket za izgradnju europske zdravstvene unije. Njime se predviđa i mogućnost proglašenja izvanrednog stanja i to temeljem mišljenja neovisnih stručnjaka koji će biti okupljeni u Savjetodavnom odboru za izvanredna stanja.

Proglašenjem izvanrednog stanja, između ostalog, formirat će se i popis lijekova i medicinskih proizvoda koji se smatraju ključnima za zdravstvenu ugrozu. Osim jačanja uloge Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti s jedne strane i Europske agencije za lijekove s druge strane, ovim paketom predviđa se i donošenje Uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju za koju je Sokol i imenovan pregovaračem europskih pučana u Odboru IMCO.

Tagovi: Tomislav Sokol, Europski parlament, AstraZeneca
PROČITAJ I OVO
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
PLANOVI
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
LONDON - Američka digitalna kompanija za usluge prijevoza Uber Technologies objavila je da će svim vozačima u Britaniji koji ispunjavaju uvjete ponuditi plan mirovinske štednje.
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
LETOVI
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
ZAGREB - Fflydubai je u četvrtak ponovno uspostavio letove prema Zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb dva puta tjedno, a od prosinca ove godine povećat će učestalost tjednih letova na četiri, priopćeno je iz te zrakoplovne kompanije sa sjedištem u Dubaiju i zagrebačke zračne luke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE