GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amandman hrvatskog zastupnika zabranjuje tajne ugovore s proizvođačima cjepiva

Amandman hrvatskog zastupnika zabranjuje tajne ugovore s proizvođačima cjepiva
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 15:01
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) zastupnici su danas usvojili zakonodavno Mišljenje o Prijedlogu uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju. Mišljenje je to na kojem je u svojstvu izvjestitelja europskih pučana radio i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

U Mišljenju zastupnici predlažu transparentniju zajedničku nabavu medicinskih protumjera na europskoj razini, odnosno zaštitne medicinske opreme, respiratora, cjepiva i ostalih proizvoda koji su neophodni da bi se suzbila prekogranična prijetnja zdravlju. Zastupnici su usvojili i amandman Tomislava Sokola kojim će se osigurati da Europski parlament zadrži u bilo kojem trenutku pravo uvida u necenzurirani tekst ugovora kojim se nabavlja cjepivo ili medicinska oprema.

'Sjetimo se samo ugovora koje je Europska komisija sklopila s farmaceutskom kompanijom AstraZeneca o nabavci cjepiva za borbu protiv bolesti COVID-19. Nažalost, bili smo svjedoci kašnjenja u pravovremenim isporukama dogovorenih doza cjepiva od strane AstraZenece zbog čega je bila dovedena u pitanje i dinamika cijepljenja u prvim mjesecima 2021. Nakon opravdanog inzistiranja i pritiska javnosti objavljena je tek cenzurirana verzija ugovora. Amandman kojeg sam predložio i koji je usvojen danas omogućuje nam pravo uvida u cjelokupan sadržaj ugovora i to u bilo kojem trenutku. Na taj način uspostavlja se mehanizam kontrole koji će jamčiti da interesi naših građana u ugovorima o nabavci cjepiva i medicinske opreme budu zastupljeni na najbolji mogući način, a otklonit će i mogućnost pravnih nedorečenosti zbog kojih može nastupiti kašnjenje u isporuci protumjera.' - ističe Sokol te otkriva da su pregovori bili dugi i zahtjevni ali da je u konačnici postignut kvalitetan kompromis.

'Svi moji prioriteti uključeni su u tekst zakonodavnog Mišljenja koje smo izglasali danas. Osim prava uvida u necenzurirani sadržaj ugovora o nabavci, inzistirao sam i na uspostavi mehanizma prethodne autorizacije za ograničavanje izvoza lijekova i medicinskih proizvoda. Podsjećam da su u jeku pandemije države članice u kojima je koncentrirana proizvodnja zaštitne opreme i medicinskih proizvoda uvele izvozna ograničenja na maske, rukavice i respiratore čime su zapravo kompromitirale temeljno načelo solidarnosti, a naše građane izložili nestašici takve opreme. Prema mom prijedlogu koji je usvojen danas, države članice prvo bi morale zatražiti autorizaciju Europske komisije da bi uvele ograničenja izvoza medicinske opreme u druge države članice što do sada nije bio slučaj. Time štitim naročito interese naših državljana koji više neće biti izloženi opasnosti od nestašice ključne opreme u kritičnom trenutku zdravstvene ugroze. Kao pregovarač europskih pučana u ovom sam se Mišljenju izborio i za uspostavljanje sigurnih graničnih koridora kojima bi se osigurao normalan protok robe u slučajevima zatvaranja granica što je konkretan jamac zaštite interesa naših potrošača.' - navodi Sokol.

Nadodajmo i to da je zastupnik Sokol uspio amandmanima intervenirati u tekst Mišljenja kako bi osigurao da zajednička nabava medicinskih protumjera obuhvaća i nabavu lijekova za rijetke bolesti. 'Radi se lijekovima koji su potrebni našim pacijentima, a za koje postoji povećana opasnost od nestašice u okolnostima prekograničnih zdravstvenih prijetnji. Na ovaj način lijekove ćemo učiniti dostupnima, a države će imati bolje pregovaračke pozicije kod definiranja cijene lijekova.' - zaključuje Sokol.

Podsjetimo, nedostatak koordiniranog djelovanja na razini EU-a doveo je do stvaranja problema u ranoj fazi izbijanja pandemije kao što su zatvaranje unutarnjih granica i paraliza unutarnjeg tržišta s iznimno teškim optjecajem osnovnih potrepština, uključujući i medicinske proizvode. Kako bi unaprijedila mehanizme za borbu protiv novih zdravstvenih ugroza Europska komisija uputila je u proceduru zakonodavan paket za izgradnju europske zdravstvene unije. Njime se predviđa i mogućnost proglašenja izvanrednog stanja i to temeljem mišljenja neovisnih stručnjaka koji će biti okupljeni u Savjetodavnom odboru za izvanredna stanja.

Proglašenjem izvanrednog stanja, između ostalog, formirat će se i popis lijekova i medicinskih proizvoda koji se smatraju ključnima za zdravstvenu ugrozu. Osim jačanja uloge Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti s jedne strane i Europske agencije za lijekove s druge strane, ovim paketom predviđa se i donošenje Uredbe o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju za koju je Sokol i imenovan pregovaračem europskih pučana u Odboru IMCO.

Tagovi: Tomislav Sokol, Europski parlament, AstraZeneca
PROČITAJ I OVO
Šolakovoj kompaniji smanjen kreditni rejting
REJTING
Šolakovoj kompaniji smanjen kreditni rejting
BEOGRAD - Jedna od tri najveće rejting agencije na svijetu "Moody''s" smanjila je kreditni rejting kompaniji "Adria Midco", koja je osnivač kompanije "United Media" u čijem je vlasništvu i informativni TV kanal N1.
AD Plastiku nije oduzeta imovina u Rusiji, Milanović se neprecizno izrazio
NEOZBILJNO
AD Plastiku nije oduzeta imovina u Rusiji, Milanović se neprecizno izrazio
ZAGREB - Iz Ureda predsjednika RH priopćeno je da se predsjednik Milanović u izjavi za medije pri posjetu kompaniji AD Plastik Grupa neprecizno izrazio rekavši da su kompaniji oduzeli imovinu u Rusiji, a želio je reći kako je u jednoj tvornici obustavljena proizvodnja, dok druga radi sa smanjenim kapacitetom.
Grupa Krka lani ostvarila najveću prodaju u povijesti
REKORDI
Grupa Krka lani ostvarila najveću prodaju u povijesti
NOVO MESTO - Grupa Krka u 2022. ostvarila je 1,7 milijardi eura prihoda, što je deset posto više nego godinu prije i najviše dosad. Prodaja je porasla na većini Krkinih ključnih tržišta te u svim grupama proizvoda i usluga.
Peruško: Vujnovac nije gazda Fortenove, ali...
FORTENOVA
Peruško: Vujnovac nije gazda Fortenove, ali...
ZAGREB - Glavni izvršni direktor Fortenova grupe komentirao je vlasničko prestrojavanje kompanije, poslovanje prošle godine i planove za ovu, ali i neke druge aktualne teme poput uvođenja eura i neočekivanih poskupljenja.
Objavljen poziv za kupnju Uljanika 1856
POZIV
Objavljen poziv za kupnju Uljanika 1856
RIJEKA – Nakon puno peripetija i otezanja, jučer je konačno objavljen javni poziv investicijskoj javnosti za iskaz interesa za kupnju 54,77 posto udjela u Uljaniku 1856, po početnoj cijeni od 27,65 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE