GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amerikanci nude rabljene F-16

Amerikanci nude rabljene F-16
AVIONI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2020 / 19:09
Autor: SEEbiz / Obris.org
ZAGREB - Kako se primiče rok za zaprimanje ponuda za nabavu borbenih aviona za Hrvatsku, sve je veća neizvjesnost tko će i što ponuditi.

Entuzijasti velike nade polažu na potencijalnu francusku ponudu rabljenih lovaca Rafale, posebno kada trenutne vijesti iz Grčke govore da Francuzi zaista razmišljaju o rješavanju dijela te borbene flote, piše Obris.org.

Navodno je opet u ozbiljnoj igri i Izrael, sa svojim F-16 Barak, za kojeg su navodno ovoga puta uspjeli ishoditi određenu američku podršku. No i 2017./2018. se tvrdilo da će se srediti sva otvorena pitanja sa SAD-om te da će Izrael ishodovati američki blagoslov za prodaju Baraka Hrvatskoj, što se, kako svi znamo, nije dogodilo.

Kako je nedavno izjavio novi ministar obrane Mario Banožić, tri su modela ponuda za borbene avione. Prvi je - nabava potpuno novih aviona, gdje se računa na SAD i Švedsku. Drugi je - nabava polovnih europskih lovaca, prvenstveno spominjući dvomotorce, talijanske Eurofightere i francuski Rafale. Treći model je nabava rabljenih F-16 od jedne od dosadašnjih država korisnika - Norveške, Izraela i Grčke. No u ovoj trećoj kategoriji pomalo neočekivano se pojavio i još jedan novi/stari ponuđač.

Naime, kako doznaje portal Obris.org, krajem lipnja na nekoliko adresa hrvatskih državnih institucija, uključujući i adresu predsjednika vlade Andreja Plenkovića, stigla je ponuda američke tvrtke ProAeronautics (ili samo ProAero). Radi se o tvrtki koju su osnovali i vode američki vojni veterani, a bavi se raznih zrakoplovnim i logističkim uslugama te podršci klijentima iz javnog i komercijalnog sektora. U svojoj ponudi, koju su na stol dobili i premijer Plenković i predsjednik Milanović, ProAeronautics nudi 12 komada rabljenih F-16, od toga 10 jednosjeda Blok 20 i dva dvosjeda Blok 15, koji su podobni za daljnju modernizaciju na Blok 50. Uz ovu osnovnu ponudu, nude se i potencijalni dodatni paketi letjelica i opreme - točnije, unutar godinu dana od prve isporuke dostupno je još i 16 borbenih aviona F-16, i to 14 jednosjeda Blok 20 te 2 dvosjeda Blok 15, koji također mogu biti modernizirani i na razinu Bloka 50. Uz to su potencijalno dostupna još i dodatna 4 F-16B, ovisno o hrvatskim potrebama - no ova 4 rabljena lovaca trenutno nisu uključena ni u jedan od ova dva ponudbena kompleta.

Što nude Amerikanci

Uglavnom, radi se o ponudi ukupnog paketa i specijalizirane opreme koja maksimalno obuhvaća: (1) 30 borbenih aviona F-16 A/B (26 aviona model A i 4 model B) Blok 15/20, s ugrađenim motorima F100-PW-22E (Increased Performance Engines – IPE) i radarima APG-66-G2(V). Od toga je na njih 29 izveden M3 Mid-Life Upgrade (MLU); (2) paket rezervnih dijelova; (3) 30 nosača za naoružanje LAU-129/A (Common Rail Launchers), (4) 30 AN/APX-113 sustava za identifikaciju prijatelj-neprijatelj (Advanced Identification Friend or Foe – AIFF) bez Mode IV sposobnosti te na kraju (5) 30 topova M61 Vulkan 20mm.

Ponuđena cijena za ove letjelice - podložna daljnjim pregovorima - iznosi 11,5 do 14 milijuna USD po avionu F-16A te 12,5 do 15 milijuna USD po avionu F-16B. Ukupno bi to značilo da bi eskadrila od 12 rabljenih F-16 koštala između 140 i 170 milijuna USD, dok bi cijena za kupovinu takvih 30 lovaca bila između 399 i 424 milijuna USD. Nastavno na ovu osnovnu ponudu, ProAeronautics nudi i razgovore o kupovini dodatne opreme kao što su ciljnički podvjesni kontejneri, sustav za izbacivanje mamaca, sustavi za elektroničko ratovanje i elektroničke protumjere, radijski sustavi, GPS sustavi, podvjesni izvidnički kontejneri, i slično. U tu cijenu nije uračunat trošak modernizacije tih letjelica na razinu Blok 50, i to je nešto što bi trebalo dodatno ispregovarati.

Cijena ovakvog ProAeronauticsovog paketa je time za same letjelice povoljnija od grčke ponude o kojoj se pričalo 2018. godine (ukupno oko 180 milijuna USD za same aparate), i njihova je ponuda podobna za uključivanje u program Foreign Military Sales (FMS), koji može dodatno uključivati zemaljsku opremu, obuku, modernizaciju letjelica i osiguravanje njihove održivosti - o čemu također treba dodatno pregovarati. Iako se tu suštinski radi o privatnoj ponudi, ona može uz određeni dodatni trošak (unutar spomenutog cjenovnog raspona) biti provedena i na način "Government-to-Government", što je do sada bilo isticano kao hrvatski uvjet za provedbu ovakve nabave. Kao partneri za sve spomenute dodatne razgovore - pod okriljem "Government-to-Government" poslovnog modela sa SAD-om - u obzir opet dolaze bilo privatne tvrtke (npr. Lockheed Martin), ili pojedine države koje su već korisnici ovakve opreme (poput samog SAD-a, Poljske, Rumunjske, itd.). Uglavnom, temeljem ovakve ponude tvrtka ProAeronautics očekuje hrvatsko Pismo potvrde interesa (Letter of Intent – LOI), kojim bi se utvrdili detalji posla. S druge strane, u slučaju uvrštavanja ovakvog odnosa u "Government-to-Government" model, od Hrvatske bi se očekivalo Pismo zahtjeva (Letter of Request - LOR) koje bi dodatno navelo ProAeronautics Inc. kao željenog prodavača - što je dio nabavnog sustava koji je Hrvatskoj dobro poznat u okvirima obrambenog poslovanja sa SAD-om.

Zašto je ovo bitno?

Iako nije dvojbeno da za dugoročno osiguravanje sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na polju nadzvučnih višenamjenskih borbenih aviona optimalno rješenje predstavlja kupovina novih letjelica izravno od proizvođača - to je definitivno skuplji pristup. S druge strane, ako se gledaju rabljene letjelice, pa se pritom fokus još stavlja i na opremu originalnim podrijetlom iz SAD-a (kao što su u nekoliko navrata ponovili aktualni predsjednik RH Zoran Milanović i bivši ministar obrane, a sada savjetnik premijera Damir Krstičević) onda je najprirodnije takve američke letjelice kupiti iz samih Sjedinjenih Američkih Država, posebno u situaciji kada se takva kupovina, makar i od privatnika, provodi pod okriljem Vlade SAD-a (po sustavu "G-to-G"). Time u startu nestaju problemi usklađivanja opreme s partnerima iz SAD-a, nema dodatnih troškova prijevoza letjelica u SAD za potrebe certificiranja i modernizacije, a olakšana je i obuka osoblja te uvođenje opreme u operativnu uporabu s osloncem na partnere.

Budući da su glavni i osnovni hrvatski strateški partner na polju obrane Sjedinjene Američke Države, takvom usklađenom kupovinom i potom modernizacijom aviona F-16 na razinu Blok 50/52 održava se i kompatibilnost hrvatske opreme s onim što Oružane snage SAD-a danas svakodnevno koriste na operativnoj razini. Time se onda otvara i mogućnost daljnje specijalizirane savezničke pomoći, donacija u opremi i uslugama, te ugovorom uređenog zahvata u zalihe rezervnih dijelova Ratnog zrakoplovstva SAD za potrebe uspostave i održavanja ovakve specifične i skupe zrakoplovne sposobnosti u Hrvatskoj. Svi ovi navedeni elementi čine ponudu američke tvrtke ProAeronautics Inc. zanimljivim primjerom ispunjavanja dva u posljednje vrijeme učestalo spominjana kriterija - (1) pribavljanje američke opreme baš od SAD-a (umjesto iz treće ruke preko posrednika kao što su Grčka, Izrael, ili bilo koja druga zemlja korisnica F-16) te (2) priuštivost čitavog posla, što je nezanemarivo u ova krizna vremena, piše Obris.org.

Tagovi: rabljeni F-16, borbeni avioni, Damir Krstičević, ProAeronautics, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Igor Tabak, Mario Banožić, Rafale
PROČITAJ I OVO
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
SMJENA
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
RIJEKA - Nadzorni odbor brodogradilišta 3. maj u pozivu na Glavnu skupštinu 3. maja protivi se usvajanju izvještaja Uprave o poslovanju društva u 2023. godini.
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ODLUKE
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ZAGREB - Glavna skupština dioničara Pevexa prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora (NO) da se dobit ostvarena u 2023. rasporedi u zadržanu dobit, koja će se usmjeriti na daljnju investicijsku ekspanziju.
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SUMNJIVO
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SARAJEVO - Novoosnovana kompanija "SEE Media Research", ulazi na tržište mjerenja TV gledanosti u Bosni i Hercegovini, ali su njihovom dolasku prethodile promjene zakona u Institutu za mjeriteljstvo BiH, što je izazvalo sumnju u nezakonite aktivnosti i "namještanje" posla.
China Southern Airlines kreće s letovima za Beograd
LETOVI
China Southern Airlines kreće s letovima za Beograd
BEOGRAD - China Southern Airlines, jedan od najvećih svjetskih prijevoznika, planira započeti letove između svog središta u Guangzhouu i Beograda do kraja godine, prema Zračnoj luci Guangzhou.
Span odobrio dividendu
DIVIDENDA
Span odobrio dividendu
ZAGREB - Span je objavio odluke svoje Glavne skupštine održane 17. lipnja 2023.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE