GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Vrlo dobri rezultati Končara u 2020.

Analitičari: Vrlo dobri rezultati Končara u 2020.
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2021 / 13:05
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U 2020. godini grupa Končar ostala je relativno netaknuta pandemijom Covid-19, budući da je prihod od poslovanja zabilježio rast od 5,5% na 3,095 milijardi kuna.

Takav je rast uslijedio solidnim rastom narudžbi od 21,3%, dok je tvrtka zaključila značajne poslove u 2020. godini, što bi moglo poslužiti kao solidan temelj za nastavak pozitivnih rezultata. Spomenute poslove možete vidjeti u nastavku.

Prihod ostvaren na hrvatskom tržištu iznosio je 1,123 milijarde kuna, što je pad od 3,1%. Prihod od prodaje proizvoda i usluga tvrtkama HEP Grupe (HEP Proizvodnja, HEP Operator distribucijskog sustava, HOPS) iznosio je 450,3 milijuna kuna (40% ukupnog prihoda ostvarenog od prodaje proizvoda i usluga na hrvatskom tržištu).

Tvrtka je HEP grupi isporučila proizvode i usluge u vrijednosti od 133,6 milijuna kuna neizravno putem tvrtki Brodomerkur i Brodometalurgija, što je rezultiralo ukupnim prihodom od prodaje proizvoda i usluga HEP grupi u iznosu od 583,9 milijuna kuna, pišu analitičari InterCapitala.

Prihod od prodaje proizvoda i usluga HŽ-u iznosio je 95,6 milijuna kuna (8,5% ukupnog prihoda ostvarenog na hrvatskom tržištu).

S druge strane, prodaja na izvoznom tržištu iznosila je 1,85 milijardi kuna, što predstavlja solidan rast od 12,1%. Najznačajniji opseg izvoza odnosi se na švedsko tržište, koji iznosi 259,6 milijuna kuna ili 14,1% ukupnog izvoza.

S druge strane, operativni troškovi dosegnuli su 3,015 milijardi kuna, što predstavlja rast od 4,3%. Takav rast mogao bi se pripisati višim cijenama sirovina i prijevoza. Međutim, napominjemo da KODT, najveća tvrtka Grupe, rizik od kolebanja cijena štiti uglavnom terminskim ugovorima. Što se tiče strukture troškova, gotovo svi operativni troškovi povećali su se, osim ostalih operativnih troškova (-9,2% na godišnjoj razini). Iako tvrtka ne pruža dodatne informacije, pad je vjerojatno nastao zbog nižih putnih troškova (najveća stavka u ostalim opex-ima).

Kao rezultat gore spomenutog, EBITDA je porasla za čak 33%, na 177,6 milijuna kuna. Takav rezultat pokazuje poboljšanje EBITDA marže za 1,1 p.p. na 5,7%.

Idući dalje prema dobiti i gubitku, operativna dobit gotovo se udvostručila (+ 90,5%), dosegnuvši 80 milijuna kuna. Nadalje, dioničke tvrtke Končara prikazale su rezultat od 26,9 milijuna kuna, što predstavlja porast od 49% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što ukazuje donekle na preokret vrlo slabe izvedbe KPT-a u 2019. godini.

Končar grupa je u 2020. prijavila neto dobit od 115,2 milijuna kuna (+ 121,3%), dok je neto dobit većine iznosila 61,5 milijuna kuna (+ 125%). Tako se visok porast mogao očekivati i pripisati baznom učinku relativno nižeg učinka Grupe u 2020. godini.

Sretni smo kad vidimo da je Končar izvijestio o solidnom rezultatu 2020., unatoč izazovnoj godini.

Poslovi zaključeni 2020

• Posao s HŽ Putničkim prijevozom za 21 električnu jedinicu u vrijednosti od 844,7 milijuna kuna, krajnji rok za isporuku svih vlakova je prosinac 2023. godine.

• Dogovor s hrvatskim operatorom prijenosnog sustava (HOPS) za „Revitalizaciju središnjih sustava daljinskog upravljanja elektroenergetskim sustavom nadogradnjom na novu verziju“, vrijednu 49,9 milijuna kuna. Rok za izvršenje ugovora bit će 39 mjeseci, plus 36 mjeseci održavanja tijekom jamstvenog razdoblja.

• Dogovor s Liepajas tramvajsima za isporuku 6 niskopodnih tramvajskih vozila u Liepaji, Latvija. Dogovor je nastavak Ugovora kroz koji je KEV ugovorio isporuku 6 niskopodnih tramvaja. Ugovorena vrijednost iznosi 8,84 milijuna eura, dok će prvi tramvaj biti isporučen za 18 mjeseci. U međuvremenu, svih 6 bit će isporučeno u roku od 24 mjeseca od potpisivanja ugovora (kolovoz 2022.).

• Posao za izgradnju nove trafostanice 400/110 kV Ohrid, kao dio investicijskog ciklusa sjeverno-makedonskog operatora prijenosnog sustava (MESPO). Vrijednost posla je 14,3 milijuna eura.

• Dogovorite se s HŽ Putničkim prijevozom za isporuku 12 EMT-ova. Prvi od 12 novih vlakova bit će isporučen za 14 mjeseci, nakon čega se očekuje da će se jedan vlak isporučivati mjesečno tijekom 2021. i 2022. Vrijednost transakcije prema III Dodatku iznosi 464,9 milijuna kuna (581,1 milijuna kuna s PDV-om)

Tagovi: Končar - Električna vozila, HŽ Putnički prijevoz, Končar Grupa, Končar EI, HŽ Infrastruktura, Hrvatska elektroprivreda, Liepajas tramvajs, niskopodni tramvaji, Latvija
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE