GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Vrlo dobri rezultati Končara u 2020.

Analitičari: Vrlo dobri rezultati Končara u 2020.
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2021 / 13:05
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U 2020. godini grupa Končar ostala je relativno netaknuta pandemijom Covid-19, budući da je prihod od poslovanja zabilježio rast od 5,5% na 3,095 milijardi kuna.

Takav je rast uslijedio solidnim rastom narudžbi od 21,3%, dok je tvrtka zaključila značajne poslove u 2020. godini, što bi moglo poslužiti kao solidan temelj za nastavak pozitivnih rezultata. Spomenute poslove možete vidjeti u nastavku.

Prihod ostvaren na hrvatskom tržištu iznosio je 1,123 milijarde kuna, što je pad od 3,1%. Prihod od prodaje proizvoda i usluga tvrtkama HEP Grupe (HEP Proizvodnja, HEP Operator distribucijskog sustava, HOPS) iznosio je 450,3 milijuna kuna (40% ukupnog prihoda ostvarenog od prodaje proizvoda i usluga na hrvatskom tržištu).

Tvrtka je HEP grupi isporučila proizvode i usluge u vrijednosti od 133,6 milijuna kuna neizravno putem tvrtki Brodomerkur i Brodometalurgija, što je rezultiralo ukupnim prihodom od prodaje proizvoda i usluga HEP grupi u iznosu od 583,9 milijuna kuna, pišu analitičari InterCapitala.

Prihod od prodaje proizvoda i usluga HŽ-u iznosio je 95,6 milijuna kuna (8,5% ukupnog prihoda ostvarenog na hrvatskom tržištu).

S druge strane, prodaja na izvoznom tržištu iznosila je 1,85 milijardi kuna, što predstavlja solidan rast od 12,1%. Najznačajniji opseg izvoza odnosi se na švedsko tržište, koji iznosi 259,6 milijuna kuna ili 14,1% ukupnog izvoza.

S druge strane, operativni troškovi dosegnuli su 3,015 milijardi kuna, što predstavlja rast od 4,3%. Takav rast mogao bi se pripisati višim cijenama sirovina i prijevoza. Međutim, napominjemo da KODT, najveća tvrtka Grupe, rizik od kolebanja cijena štiti uglavnom terminskim ugovorima. Što se tiče strukture troškova, gotovo svi operativni troškovi povećali su se, osim ostalih operativnih troškova (-9,2% na godišnjoj razini). Iako tvrtka ne pruža dodatne informacije, pad je vjerojatno nastao zbog nižih putnih troškova (najveća stavka u ostalim opex-ima).

Kao rezultat gore spomenutog, EBITDA je porasla za čak 33%, na 177,6 milijuna kuna. Takav rezultat pokazuje poboljšanje EBITDA marže za 1,1 p.p. na 5,7%.

Idući dalje prema dobiti i gubitku, operativna dobit gotovo se udvostručila (+ 90,5%), dosegnuvši 80 milijuna kuna. Nadalje, dioničke tvrtke Končara prikazale su rezultat od 26,9 milijuna kuna, što predstavlja porast od 49% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što ukazuje donekle na preokret vrlo slabe izvedbe KPT-a u 2019. godini.

Končar grupa je u 2020. prijavila neto dobit od 115,2 milijuna kuna (+ 121,3%), dok je neto dobit većine iznosila 61,5 milijuna kuna (+ 125%). Tako se visok porast mogao očekivati i pripisati baznom učinku relativno nižeg učinka Grupe u 2020. godini.

Sretni smo kad vidimo da je Končar izvijestio o solidnom rezultatu 2020., unatoč izazovnoj godini.

Poslovi zaključeni 2020

• Posao s HŽ Putničkim prijevozom za 21 električnu jedinicu u vrijednosti od 844,7 milijuna kuna, krajnji rok za isporuku svih vlakova je prosinac 2023. godine.

• Dogovor s hrvatskim operatorom prijenosnog sustava (HOPS) za „Revitalizaciju središnjih sustava daljinskog upravljanja elektroenergetskim sustavom nadogradnjom na novu verziju“, vrijednu 49,9 milijuna kuna. Rok za izvršenje ugovora bit će 39 mjeseci, plus 36 mjeseci održavanja tijekom jamstvenog razdoblja.

• Dogovor s Liepajas tramvajsima za isporuku 6 niskopodnih tramvajskih vozila u Liepaji, Latvija. Dogovor je nastavak Ugovora kroz koji je KEV ugovorio isporuku 6 niskopodnih tramvaja. Ugovorena vrijednost iznosi 8,84 milijuna eura, dok će prvi tramvaj biti isporučen za 18 mjeseci. U međuvremenu, svih 6 bit će isporučeno u roku od 24 mjeseca od potpisivanja ugovora (kolovoz 2022.).

• Posao za izgradnju nove trafostanice 400/110 kV Ohrid, kao dio investicijskog ciklusa sjeverno-makedonskog operatora prijenosnog sustava (MESPO). Vrijednost posla je 14,3 milijuna eura.

• Dogovorite se s HŽ Putničkim prijevozom za isporuku 12 EMT-ova. Prvi od 12 novih vlakova bit će isporučen za 14 mjeseci, nakon čega se očekuje da će se jedan vlak isporučivati mjesečno tijekom 2021. i 2022. Vrijednost transakcije prema III Dodatku iznosi 464,9 milijuna kuna (581,1 milijuna kuna s PDV-om)

Tagovi: Končar - Električna vozila, HŽ Putnički prijevoz, Končar Grupa, Končar EI, HŽ Infrastruktura, Hrvatska elektroprivreda, Liepajas tramvajs, niskopodni tramvaji, Latvija
PROČITAJ I OVO
Grecian Air Seaplanes povezivat će otoke s kopnom hidroavionima
USLUGE
Grecian Air Seaplanes povezivat će otoke s kopnom hidroavionima
ATENA - Zrakoplovna kompanija Grecian Air Seaplanes najavila je da će u rujnu uvesti letove hidroavionima kako bi bolje povezala otoke s kopnom, koristeći priliku koju je otvorilo izdavanje prvih dozvola lukama za takvu vrstu prijevoza.
Američka agencija za lijekove traži: Zaustavite uporabu cjepiva Johnson&Johnson
ALARMANTNO
Američka agencija za lijekove traži: Zaustavite uporabu cjepiva Johnson&Johnson
NEW YORK - Cjepivo Johnson & Johnson počelo je jučer pristizati u zemlje članice Europske unije. Do kraja lipnja trebali bi isporučiti 50 do 55 milijuna doza Europskoj uniji. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza toga cjepiva.
Indija odobrila rusko cjepivo Sputnjik V
ZELENO SVJETLO
Indija odobrila rusko cjepivo Sputnjik V
NEW DELHI - Indija je odobrila rusko cjepivo Sputnjik V protiv covida.19, objavila je velika lokalna farmaceutska tvrtka u toj zemlji od 1,3 milijardi stanovnika koja je u utorak ponovno imala najveći broj novozaraženih u svijetu.
Reuters dobija prvu glavnu urednicu u povijesti
MEDIJI
Reuters dobija prvu glavnu urednicu u povijesti
NEW YORK - Najstarija svjetska novinska agencija Reuters za novu će glavnu urednicu imati Alessandru Galloni (47) koja će tako postati prva žena na toj poziciji u 170-godišnjoj povijesti.
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
DIVIDENDA
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
RIJEKA - Iz Jadroagenta su danas izvijestili o održanoj glavnoj skupštini, na kojoj su dioničari, između ostalog donijeli odluku da se isplati ostatak dividende u bruto iznosu od 40 kuna po dionici, odnosno ukupno 4,4 milijuna kuna, nakon što je polovinom siječnja isplaćen predujam od 30 kuna po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE