GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arbitražni sud u Londonu odbio zahtjev Crne Gore za otvaranje Svetog Stefana

Arbitražni sud u Londonu odbio zahtjev Crne Gore za otvaranje Svetog Stefana
ODBIJENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2022 / 08:03
Autor: SEEbiz / H
PODGORICA - Međunarodni arbitražni sud u Londonu odbio je zahtjev države Crne Gore da se otvore grad-hotel Sveti Stefan i Vila Miločer.

Vijestima je u kompaniji Adriatic Properties, grčkog biznismena Petrosa Statisa, nezvanično potvrđeno da su pred sudom dobili sva preliminarna pitanja i sve privremene mjere na arbitraži, prenosi agencija Mina.

Oni su naveli da je odbijen i zahtjev države da se neotvaranje hotela smatra kršenjem ugovora, kao i da su plaže samo hotelske do okončanja arbitraže u meritumu.

U oktobru počinje glavna rasprava pred arbitražom u Londonu, u vezi s odštetnim zahtjevom od 100 miliona eura.

Adritic Properties je prošle godine, nakon što su mještani polomili kapiju na Kraljičinoj plaži, a Morsko dobro onemogućilo postavljanje nove – koja je prema tvrdnji uprave državne kompanije, svih prethodnih godina bila nelegalno postavljena – odlučio da zatvori grad-hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer.

Oni su kao razlog naveli nemogućnost da gostima garantuju diskreciju i mir.

Pred sudom u Londonu Adriatic Properties je pokrenuo postupak kojim traži 100 miliona odštete zbog nepoštovanja ugovora, a Vlada Crne Gore je uzvratila tužbom.

Grad-hotel je već drugu sezonu zatvoren, iako se očekivalo da će ovoga ljeta biti postignut dogovor s Aman Resortom da Sveti Stefan bude otvoren.

Vlada je 2007. dala u višedecenijski zakup najelitnije domaće ljetovalište – grad hotel Sveti Stefan, Vilu Miločer i tadašnji hotel Kraljičina plaža. Prema tadašnjem ugovoru garantovana godišnja zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je ugovorom predviđeno da se ona može revidirati svake treće godine.

Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona eura. Aneksom ugovora iz 2015. za Sveti Stefan produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura.

Aneksom za Kraljičinu plažu zakup je produžen sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja hotela sa depadansima na mjestu starog hotela.

Tagovi: Arbitražni sud u Londonu, adriatic Properties, Vlada Crne Gore, Petros Statis, Sveti Stefan, crnogorski turizam, aman Resort
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE