GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ArcelorMittal privremeno obustavio proizvodnju u Zenici

ArcelorMittal privremeno obustavio proizvodnju u Zenici
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2023 / 20:45
Autor: SEEbiz
ZENICA - Kompanija ArcelorMittal Zenica je privremeno obustavila proizvodnju, zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika, saopćeno nam je iz ove kompanije.

U saopćenju za javnost navode da je nakon pažljivog razmatranja i procjene svih raspoloživih opcija, 11. novembra 2023. godine privremeno obustavljen rad Visoke peći, nakon čega je sukcesivno obustavljena proizvodnja i u ostalim pogonima.

"Proizvodnja u Valjaonicama obustavljena je 2. novembra 2023. ArcelorMittal Zenica namjerava nastaviti sa normalnim radom čim dođe do oporavka potražnje na nivou koji omogućava održivo poslovanje. Evropsko tržište čelika trenutno je u padu, s trenutnim smanjenjem potrošnje čelika u EU koje je počelo u drugom kvartalu 2022., zbog sukoba u Ukrajini, neviđenog rasta cijena energije, troškova proizvodnje i inflacije, sve usred rastuće ekonomske neizvjesnosti. Uslovi potražnje značajno su se pogoršali u drugoj polovini 2023. godine, a očekuje se da će se ovaj negativni ciklus nastaviti, vođen kontinuiranom ekonomskom neizvjesnošću koja je rezultat visoke inflacije", navode iz ove kompanije.

Da li je plan ArcelorMittala udar na Željeznice RS-a i građane Zenice i Prijedora?
S druge strane kažu i da se ArcelorMittal Zenica počeo suočavati sa problemima u poslovanju još od sredine prošle godine, i to uslijed globalnih kretanja na tržištu čelika i sirovina.

"Od 2021. godine, cijena koksnog uglja porasla je za 300 posto, cijena električne energije je porasla za 44 posto, a cijena zemnog plina za 80 posto. Troškovi željezničkog transporta također su porasli za 25 posto od 2021. godine. U istom periodu, sadržaj željeza u rudi iz rudnika koji opskrbljuju ArcelorMittal Zenica pao je sa 53 posto na 47 posto, što znači da se za istu proizvodnju čelika mora kupovati više rude. Osim toga, prodajne kvote na tržištu EU su ograničene, zbog zaštitnog režima koji je nametnula EU, i suočene su sa jeftinim uvozom čeličnih proizvoda iz Turske, proizvedenih putem elektrolučnih peći koje koriste staro željezo", stoji u saopćenju uz obrazloženje da u svemu tome, u posljednje tri godine plate radnika su povećane za 32 posto zbog inflacije.

Svi ovi faktori, kako kažu, zajedno direktno utječu na mogućnosti da ArcelorMittal Zenica konkurentno proizvodi čelik putem integralne proizvodnje, što dovodi do privremene pauze u proizvodnji.

"To se naravno odrazilo i na našeg snabdjevača željeznom rudom, jer je ArcelorMittal Zenica zaustavila dopremu rude iz prijedorskih rudnika u periodu obustave proizvodnje", poručili su.

O isporuci toplotne energije prema gradu Zenica, iako je obustavljen rad Visoke peći, kažu da to nije upitno.

"Toplana Zenica radi na visokopećni i koksni plin koji su nus-proizvodi proizvodnog procesa ArcelorMittala Zenica. Postrojenje može raditi i na zemni plin. Prihvatajući našu društvenu odgovornost, isporuka toplotne energije prema gradu neće biti obustavljena, a zemni plin će se koristiti kako bismo osigurali grijanje gradu tokom obustave proizvodnje u ArcelorMittal Zenica, uprkos dodatnim gubicima koji će iz toga proizaći", zaključili su iz AMZ.

Tagovi: ArcelorMittal, Tenica, čelik
PROČITAJ I OVO
Adris: Zaposlenicima za božićnice i nagrade za ostvarene rezultate 3.2 milijuna eura
POTEZI
Adris: Zaposlenicima za božićnice i nagrade za ostvarene rezultate 3.2 milijuna eura
ROVINJ- Adris grupa i tvrtke u njenom sastavu (Maistra, Croatia osiguranje, Cromaris i Abilia) i ove će godine, u skladu s kolektivnim ugovorima i ostvarenim rezultatima, svojim zaposlenicima isplatiti božićnicu i dar za djecu.
Accor otvara prvi Pullman u Hrvatskoj
HOTELI
Accor otvara prvi Pullman u Hrvatskoj
ZAGREB - Accor nastavlja dinamičan rast u Hrvatskoj. Globalni lider u hotelijerstvu, u suradnji s tvrtkom MPPD, partnerom u menadžmentu, predstavit će jedan od svojih premium brendova u Zagrebu. Pullman Zagreb prve će goste dočekati u trećem tromjesečju 2024.
Hrvatska pošta traži strane radnike
RADNICI
Hrvatska pošta traži strane radnike
ZAGREB - Hrvatska pošta proljetos je raspisala natječaj kojim traži agenciju za posredovanje u zapošljavanju stranih radnika, tražeći ih ukupno 130.
Deichmann ide u oštre rezove
REZOVI
Deichmann ide u oštre rezove
BERLIN - Deichmann gasi marke obuće Onygo i MyShoes. Onygo je robna marka za mlade. Planirano je zatvaranje trgovina koje prodaju ove dvije marke.
Dionice Kraša posljednjih tjedana snažno rastu. O čemu se radi?
UZLET
Dionice Kraša posljednjih tjedana snažno rastu. O čemu se radi?
ANALIZA - Dionice Kraša od početka su prosinca na meti kupaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE