GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arena Hospitality Group: Oštar pad prihoda, zaustavljene investicije

Arena Hospitality Group: Oštar pad prihoda, zaustavljene investicije
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2020 / 09:36
Autor: SEEbiz
PULA - Prihodi Arena Hospitality Groupa smanjeni su u prvom tromjesečju za 22,4% na 56,5 milijuna kuna (prva tri mjeseca 2019.: 72,8 milijuna kuna), a negativna EBITDA je porasla za 30,5% na -19,7 milijuna kuna(prva tri mjeseca 2019.: -15,1 milijuna kuna).

Prihodi od smještaja bilježe pad od 26,4% na 40,7 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu (prva tri mjeseca 2019.: 55,3 milijuna kuna) kao rezultat pada stupnja zauzetosti za 1.271,0 baznih poena na 49,4% i pad prosječne cijene smještaja za 5,5%, koja je iznosila 650,8 kuna (prva tri mjeseca 2019.: stupanj zauzetosti 62,1%, prosječna cijena smještaja 688,6 kuna). U zemljama u kojima posluje, Grupa koristi potpore vlada kako bi se nosila u ovim izazovnim vremenima i fokusirana je na očuvanje svoje likvidnosti i održivosti daljnjim optimiziranjem troškova. Pored toga, Grupa ima podršku od strane banaka s kojima ima dugogodišnju suradnju i s kojima je u redovnom dijalogu kako bi se poduzele sve potrebne aktivnosti, koje su u najboljem interesu Grupe u trenutnom okruženju.

Prvo tromjesečje, zbog izrazito sezonskog karaktera poslovanja, je period niske poslovne aktivnosti kada je većina objekata zatvoreno. Ove su godine zbog pandemije i mjera, koje su poduzele hrvatska, ali i druge vlade, bili primorani zatvoriti objekte koji su uobičajeno operativni i izvan sezone i odgoditi otvaranje ostalih objekata, koje obično otvaramo prije Uskrsa. Usporavanje rezervacija tijekom prvog tromjesečja, otkazivanje rezervacija i na kraju zatvaranje objekata, dovelo je do nezabilježenog pada prihoda. Ukupni prihodi smanjeni su za 21,5%, na 10,0 milijuna kuna (prva tri mjeseca 2019.: 12,7 milijuna kuna).

Smanjenje prihoda od smještaja za 14,1% rezultat je pada prosječne cijene smještaja za 5,7%, na 357,9 kuna (prva tri mjeseca 2019.: 379,4 kuna) i smanjenja stupnja zauzetosti od 80 baznih poena na 41,8%. Negativna EBITDA smanjena je za 15,5% na -26,2 milijuna kuna (prva tri mjeseca 2019.: -31,0 milijuna kuna). Uobičajeno je da se tijekom prvog tromjesečja Društvo priprema za sezonu, što uključuje zapošljavanje sezonskih zaposlenika kao i troškove poput onih koji se odnose na pripremu objekata prije otvaranja. Kako zbog trenutnih okolnosti priprema za sezonu kasni, navedeni troškovi nisu ostvareni u prvom tromjesečju. Kada to okolnosti dozvole, Društvo će biti u poziciji brzo i efikasno pripremiti objekte za otvaranje i rad.

Nadalje, Društvo je podnijelo zahtjev za potporu očuvanja radnih mjesta, u skladu sa donesenim mjerama Vlade RH-e za pomoć gospodarstvu. Vlada je u mjesecu ožujku pomogla tvrtkama u isplati plaća u iznosu od 3.250 kuna po zaposlenom. Za Društvo je to iznosilo otprilike dva milijuna kuna. Taj je iznos od travnja nadalje povećan na ukupno 5.825 kuna po zaposlenom. Kao mjeru predostrožnosti Društvo je zaustavilo sva predviđena ulaganja osim ona koja već nisu u tijeku i/ili pri završetku kako je prethodno ugovoreno. Tijekom prvog tromjesečja ukupno je uloženo 75,7 milijuna kuna u preuređenje kampova, turističkih naselja i soba, javnih površina i objekata pojedinih hotela.

- Rezultat Grupe u siječnju i veljači bio je u skladu s očekivanjima Uprave Društva, a dinamika rezervacija viša od prethodne godine. Međutim, od početka ožujka, na rezultate Grupe ozbiljno je utjecala pandemija Covid-19, koja je u potpunosti smanjila potražnju za međunarodnim putovanjima i dovela do značajnog negativnog utjecaja na cijelo turističko tržište. To je rezultiralo povećanim otkazivanjem rezervacija, nedolascima i značajnim usporavanjem rezervacija putovanja i smještaja, u čemu mi nismo iznimka, kaže se u komentaru Uprave Arena Hospitality Groupa.

Tagovi: Arena Hospitality Group, hrvatski turizam, Istra, Park Plaza Histria, poslovni rezultati, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
POTEZI
Hrvoje Alvir novi predsjednik Uprave Zvečeva
ZAGREB - Nakon što je ruski milijarder Denis Štengelov preuzeo Zvečevo, dogodile su se prve promjene na čelu kompanije.
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
AKVIZICIJE
Mattoni 1873 preuzeo potpuno vlasništvo u Knjazu Milošu
BEOGRAD - Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udio (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši tako jedini vlasnik ovog vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE