GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AS Holding prva bh. privatna kompanija s kojom Njemačka razvojna banka uspostavlja saradnju

AS Holding prva bh. privatna kompanija s kojom Njemačka razvojna banka uspostavlja saradnju
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 09:50
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Vispak d.d. Visoko, članica AS Holdinga, i Njemačka razvojna banka DEG - Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft, potpisali su nedavno ugovor o kreditiranju u iznosu od 12,1 milion eura.

Time je AS Holding prva privatna kompanija u Bosni i Hercegovini koja je ostvarila saradnju sa Njemačkom razvojnom bankom. Ovim ugovorom DEG ulazi u Vispak kao jedini kreditor, a sredstva su namijenjena za refinansiranje kao i za kapitalna ulaganja. Sredstva će biti iskorištena u izgradnju sistema obnovljivih izvora energije, tačnije za postavljanje solarnih panela na poslovnu zgradu Vispaka, kao i u nabavku novih postrojenja i automatizaciju procesa proizvodnje, od kafe, preko praškastih proizvoda, do čokolada.

Novim investicijama, Vispak će uz u smanjenje troškova energije i emisije CO2, značajno povećati i modernizirati proizvodne kapacitete, te dodatno podići standarde uspostave i kontrole kvaliteta.

Ugovor su ispred Vispaka potpisali Rusmir Hrvić predsjednik Uprave AS Holdinga, uz prisustvo direktorice Vispaka Nine Bijedić Mujanović, te Mirze Kasuma CFO AS Holdinga, a potpisnici ispred DEG-a su potpredsjednici Irene Stechert i Ruediger Brain (Corporates/Funds Europe/Middle East/Central Asia).

“Vispak i AS Holding se raduju uspostavljanju saradnje sa DEG-om, kao partnerom za dalje širenje svog poslovanja, a sam potpis ovog ugovora je potvrda kvalitete poslovanja naše Grupacije. Posebno raduje da smo u potpunosti zadovoljili visoke standarde u korporativnom, finansijskom, ekološkom i etičkom domenu. To da smo prva privatna korporacija u Bosni i Hercegovini koja je prihvatljiv partner jednoj ovakvoj instituciji kakva je Njemačka razvojna banka, ne samo da naše brendove čini još zanimljivijim na EU tržištu, već je i dodatni motiv da istrajemo u našoj misiji jačanja bosanskohercegovačke prehrambene industrije. Ovom prilikom bih se zahvalio na ukazanom povjerenju, kao i na profesionalnom angažmanu timova s obje strane koji su sudjelovali u realizaciji ovako značajnog projekta, a koji je nadamo se, početak jedna duge i uspješne saradnje sa DEG-om kao partnerom”, izjavio je Rusmir Hrvić predsjednik Uprave AS Holdinga.

Benefit ovog ugovora se ne ogleda samo u finansijskim efektima, nego u činjenici da se radi o razvojnoj banci, te je takva saradnja zasigurno garant daljeg rasta I razvoja našeg poslovanja a sve u cilju standardizacije poslovanja I podizanja konkurentnosti kompanije na još višu razinu.
”Drago nam je pratiti Vispak u daljem rastu i po prvi put ulagati izravno u jednu kompaniju u Bosni i Hercegovini. Istodobno, doprinosimo tržišnom razvoju promoviranjem viših standarda u preradi hrane i kontroli kvaliteta, ali i ekološki prihvatljivoj proizvodnji”, komentirala je Monika Beck članica Upravnog odbora DEG-a.

Ovo je nakon slične saradnje sa Austrijskom razvojnom bankom (OeEB), te saradnje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), treća razvojna banka koja je ukazala povjerenje AS Holdingu.

Tagovi: AS Holding, Vispak, Rusmir Hrvić, Njemačka razvojna banka
PROČITAJ I OVO
Pet retail: Industrija hrane i dodataka za kućne ljubimce bilježi veliki rast
KUĆNI LJUBIMCI
Pet retail: Industrija hrane i dodataka za kućne ljubimce bilježi veliki rast
ZAGREB - Istraživanja pokazuju da više od polovine ukupnog broja svjetskog stanovništva ima barem jednog kućnog ljubimca te da se tijekom pandemije taj broj dodatno povećao što se odrazilo na potražnju hrane za kućne ljubimce.
Hrvatski građani preko Glova u 12 mjeseci naručili 1,7 milijuna burgera
BURGERI
Hrvatski građani preko Glova u 12 mjeseci naručili 1,7 milijuna burgera
ZAGREB - Hrvatski građani su zadnjih godinu dana preko Glova naručili više od 1,7 milijuna raznih burgera, čime je Hrvatska među deset zemalja u kojima posluje Glovo u kojima se burgeri najviše naručuju, izvijestili su u petak iz Glova uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana hamburgera.
KLM za vikend prekida letove iz Amsterdama zbog kaosa u zračnoj luci
KAOS
KLM za vikend prekida letove iz Amsterdama zbog kaosa u zračnoj luci
AMSTERDAM – Nizozemska aviokompanija KLM u četvrtak je objavila da prekida prodaju karata za sve letove iz amsterdamske zračne luke Schiphol do ponedjeljka zbog gužvi uzrokovanih nedostatkom sigurnosnog osoblja.
Marić: Nema masakra nad restoranima, riječ je o redovnim aktivnostima Porezne uprave
REAKCIJE
Marić: Nema masakra nad restoranima, riječ je o redovnim aktivnostima Porezne uprave
ZAGREB - Novi paket mjera pomoći građanima zbog inflatornih pritisaka je vrlo vjerojatan i na njemu se radi, izvijestio je u četvrtak potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić nakon koalicijskog sastanka, no nije iznio kada bi taj paket mogao biti na snazi.
Đ.Đ. Specijalna vozila ugovorila posao vrijedan 83 milijuna kuna
POSLOVI
Đ.Đ. Specijalna vozila ugovorila posao vrijedan 83 milijuna kuna
ZAGREB - Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila je sa švicarskim naručiteljem ugovorila proizvodnju i isporuku teretnih vagona "Shimmns" u vrijednosti 83 milijuna kuna, objavila je u četvrtak Đuro Đaković grupa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE