GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AstraZeneca napravila mali ustupak EU-u oko svog cjepiva

AstraZeneca napravila mali ustupak EU-u oko svog cjepiva
USTUPCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 17:32
Autor: SEEbiz / H
LONDON - AstraZeneca ponudila je Europskoj uniji da u veljači ipak dostavi veći broj doza svog cjepiva, nakon najave o usporavanju pošiljki zbog koje je EU tražio preusmjeravanje doza iz Velike Britanije.

Britansko-švedska tvrtka u petak je neočekivano objavila da će smanjiti dostavu svog cjepiva Europskoj uniji u prvom kvartalu ove godine, a visoki dužnosnik EU-a je Reutersu rekao da to znači 60 posto manje doza za savez - njih 31 milijun.

Objava AstraZenece zakomplicirala je europske planove o cijepljenju stanovništva nakon što je i američki Pfizer najavio usporavanje dostave svog cjepiva, što je naišlo na bijes Bruxellesa i drugih europskih prijestolnica.

Dva europska dužnosnika u utorak su kazala Reutersu da je AstraZeneca na dva izvanredna sastanka u ponedjeljak ponudila da nastavi dostavu 7. veljače, umjesto prvotno određenog 15. veljače.

Jedan od izvora je Reutersu rekao da je AstraZeneca povisila i broj doza cjepiva planiranih za dostavu u veljači, u odnosu na smanjenja objavljena ranije ovaj tjedan, no tvrtka nije otkrila svoje planove za ožujak.

Ova odluka farmaceutske tvrtke čini se kao pokušaj održavanja mira s EU-om nakon najave o rezanju dostave cjepiva koja je negativno utjecala na povjerenje između Bruxellesa i te tvrtke čije se cjepivo tek treba odobriti u europskom savezu, piše Reuters.

Drugi europski dužnosnik izravno uključen u razgovore kazao je kako nije bilo ponude o povećanju broja doza.

AstraZeneca određuje broj doza na razini kvartala. Stoga povećanje u veljači, ako nije popraćeno povećanjem i u ožujku, možda i ne znači da će ukupno na razini tri mjeseca biti većeg broja.

Čelnik litavskog nadzornog tijela za lijekove Gytis Adrulionis rekao je Reutersu da je AstraZeneca u ponedjeljak povećala broj cjepiva za njegovu državu za veljaču u odnosu na rezove najavljene u petak, no da to i dalje nije dovoljno kako bi se ispoštovao dogovor s Bruxellesom.

Nakon susreta u ponedjeljak povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je kako britansko-švedska tvrtka nije dala zadovoljavajuće odgovore na pitanja EU-a.

Europski dužnosnik uključen u razgovore kazao je kako je EU izravno tražio da se preusmjere doze proizvedene u Britaniji, na što AstraZeneca nije odgovorila.

Kompanija tvrdi da je dostava cjepiva usporila zbog problema s proizvodnjom u Europi, a jedan dužnosnik EU-a rekao je prošli tjedan Reutersu da su poteškoće u tvornici cjepiva u Belgiji koju vodi partnerska tvrtka Novasep.

Velika Britanija je krajem prošle godine po izvanrednom postupku odobrila cjepivo AstraZenece i Oxforda, a EU će o tome odlučivati u petak.

Tagovi: AstraZeneca, Europska unija, cjepivo protiv koronavirusa, Sveučilište Oxford
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE