GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantic: Argeta, Farmacia i Donat Mg najviše pomogli rastu

Atlantic: Argeta, Farmacia i Donat Mg najviše pomogli rastu
PRVI KVARTAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2020 / 09:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2020. ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 1,28 milijardi kuna, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izuzme li se utjecaj dezinvesticija, predstavlja rast od 12,2 posto.

Dobit iz poslovanja (EBIT) u ovom razdoblju iznosi 121,3 milijuna kuna i veća je za 15,4 posto, dok je neto dobit u odnosu na prvi kvartal lani narasla 10,6 posto na 89,3 milijuna kuna.

“Tromjesečje je na svakom planu obilježila prije svega pandemija COVID-19, s kojom se svijet još nije izborio, a s novim korona virusom i njegovim posljedicama tek učimo živjeti i poslovati. Neupitno je da ovo ima značajan utjecaj i na nas, međutim do sada, osim prestanka prodaje u HoReCa kanalu i pada potrošnje u on-the-go i impulsnom segmentu, nismo imali drugog značajno negativnog utjecaja na naše poslovanje. Štoviše, u prvom kvartalu ostvarili smo značajan organski rast, koji je najvećim dijelom posljedica izvrsnih rezultata strateškog poslovnog područja (SPP) Delikatesni namazi, ljekarničkog lanca Farmacia, poslovnog područja Donat Mg i SPP Kava. Vjerujemo da će nam stabilna financijska pozicija, povijesno najviši rezultati u 2019. godini, neupitna predanost Atlanticovih zaposlenika koja je u ovoj situaciji posebno došla do izražaja te snaga naših brendova pomoći da prebrodimo ovu krizu s minimalnim negativnim posljedicama", komentirao je predsjednik Uprave Emil Tedeschi.

Najviše rasli Argeta, Farmacia i Donat Mg

Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su utjecali Delikatesni namazi s rastom od 38,9 posto i Donat Mg s rastom od 12,5 posto. Kava se s 252,0 milijuna kuna prihoda od prodaje koji čine 19,7 posto udjela u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija. U prvom kvartalu je Kava ostvarila rast od 5,4 posto, najviše u svježe mljevenoj prženoj i instant kategoriji. Među pojedinačnim tržištima najznačajniji je rast od 13,2 posto ostvarilo tržište Slovenije, a slijede BiH s 12,7 posto i Hrvatska sa 6,9 posto rasta. U ukupnoj prodaji vlastiti brendovi čine 62,8 posto, a brendovi principala u distribuciji 27,3 posto. Ljekarnički lanac Farmacia koji u prva tri mjeseca bilježi rast od 18,9 posto čini 9,9 posto ukupnog prihoda.

Donat Mg je početkom godine, s obzirom na specifičnu funkcionalnost i međunarodnu perspektivu, izdvojen kao zasebno poslovno područje iz SPP Pića, čijim je dijelom bio ranije.

Zaštita zdravlja zaposlenika, partnera i sugrađana

Iako se poslovanje Atlantic Grupe kroz veći dio prvog tromjesečja odvijalo uobičajeno, proglašenje globalne pandemije COVID-19 i uvođenje restriktivnih mjera na svim ključnim tržištima s ciljem prevencije širenja bolesti počeli su utjecati na poslovanje kompanije u drugom dijelu ožujka.

Negativni utjecaji osjetili su se primarno kroz nemogućnost prodaje u HoReCa kanalu zbog zatvaranja hotela, restorana i kafića te u određenoj mjeri i na prodaju proizvoda namijenjenih za konzumaciju izvan kuće i tzv. impulsnih proizvoda. Ti negativni utjecaji su istovremeno anulirani povećanom potražnjom i stvaranjem zaliha u kućanstvima, ponajprije Argete, Bakine tajne, ali i Barcaffea i Grand kafe, Donata Mg, dijela slanog i slatkog programa, Cedevite za konzumaciju kod kuće, proizvoda namijenjenih održavanju osobne higijene i čistoće te proizvoda koji se prodaju kroz Farmaciju.

Atlantic Grupa je među prvim kompanijama uvela mjere zaštite zaposlenika i partnera od zaraze, od preventivnog rada od kuće gdje je to moguće, preko postroženih procedura u proizvodnji i distribuciji do osiguravanja zaštitnih sredstava i opreme, i ne samo u svojem sustavu. Kao društveno odgovorna kompanija, Atlantic se uključio u zajedničku borbu protiv novog koronavirusa na svim regionalnim tržištima na kojima posluje te je donirano 28 milijuna kuna za ukupnu pomoć zdravstvenim ustanovama te lokalnim kriznim stožerima i institucijama koje koordiniraju aktivnosti suzbijanja zaraze i zaštite stanovništva.

Tagovi: Atlantic Grupa, poslovni rezultati, Barcaffe, Grand kafa, Cedevita, Argeta, Farmacia, Donat Mg, Farmacia, Emil Tedeschi
PROČITAJ I OVO
HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
RAST
HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
ZAGREB - Tržište poštanskih usluga u drugom tromjesečju ove godine označili su pozitivni trendovi s porastom ukupnih prihoda za 8,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je rezultat rasta gotovo svih segmenata na tom tržištu, izvijestili su u petak iz regulatorne agencije HAKOM.
Fortenova grupa započela Discover edukacijski program za svoje zaposlenike
EDUKACIJA
Fortenova grupa započela Discover edukacijski program za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa je 14. rujna 2021. godine započela s provedbom Discover programa - trećeg grupnog programa u DRIVE Beyond Excellence dugoročnom projektu koji je Fortenova grupa razvila za unaprjeđivanje znanja i vještina svojih zaposlenika.
EMA nije potvrdila je li u žena i mladih veći rizik krvnih ugrušaka od AstraZenece
UGRUŠCI
EMA nije potvrdila je li u žena i mladih veći rizik krvnih ugrušaka od AstraZenece
AMSTERDAM - Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u petak da iz postojećih podataka nije mogla potvrditi je li u žena i mladih ljudi veći rizik od rijetkog razvoja krvnih ugrušaka s niskom razinom trombocita nakon primanja cjepiva AstraZenece.
Valamar nagradio djelatnike i pokrenuo zapošljavanje za narednu turističku sezonu
NAGRADA
Valamar nagradio djelatnike i pokrenuo zapošljavanje za narednu turističku sezonu
POREČ – Valamar će nagraditi sve svoje djelatnike za izuzetno zahtjevnu sezonu sa dodatnom nagradom do 1.600 kn. Tako je kroz posebne programe nagrađivanja za ovu sezonu Valamar ukupno isplatio oko 24 milijuna kuna što iznosi do 4.100 kuna po djelatniku.
Hanfa kod još četiri leasing društva utvrdila nepravilnosti oko kamatnih stopa
LEASING
Hanfa kod još četiri leasing društva utvrdila nepravilnosti oko kamatnih stopa
ZAGREB - Hanfa je izvijestila u petak da je utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u dijelu obračuna kamatnih stopa kod još četiri leasing društva, čime su ukupno ti nadzori provedeni među 15 društava, a kod njih 13 utvrđene su nepravilnosti u obračunu kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE