GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantic Grupa: Pad prihoda i neto dobiti u 2020.

Atlantic Grupa: Pad prihoda i neto dobiti u 2020.
BLAGI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 09:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 342,3 milijuna kuna, što je bez jednokratnih stavki rast od 13,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je nominalno dobit pala za 12,3 posto, objavila je u četvrtak ta kompanija.

"Poslovanje Atlantic Grupe pokazalo je tijekom 2020. godine visoku razinu stabilnosti, unatoč poremećajima uzrokovanih pandemijom covida-19", navodi se u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Kompanija je ostvarila 5,3 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je pad od 3,3 posto u odnosu na 2019., no ako se isključi utjecaj prihoda dezinvestiranog poslovanja usporedivi prihod je ostao gotovo na razini prošle godine, uz blagi pad od 0,4 posto.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 716,5 milijuna kuna i niža je za osam posto, dok je bez jednokratnih stavki rasla 4,6 posto na 755,1 milijun kuna.

Neto dobit iznosi 342,3 milijuna kuna i bez jednokratnih stavki rasla je 13,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je nominalno pala za 12,3 posto.

Najveći rast prihoda od prodaje među poslovnim područjima ostvarili su Delikatesni namazi s rastom od 15,1 posto, ljekarnički lanac Farmacia s rastom od 4,5 posto i Donat Mg s rastom od 2,7 posto.

Kava se s 21,1 posto udjela u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija, a u 2020. je ostvarila blagi pad prihoda od 2,6 posto, uz povećanje profitabilnosti.

Među tržištima najznačajniji rast od 14,2 posto ostvarila su ključna europska tržišta, najviše Austrija i Švicarska, a rasla su i tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova.

Na rezultat su, kako ističu iz tvrtke, značajno utjecale mjere za suzbijanje širenja pandemije i slabija turistička sezona u Hrvatskoj, što se očitovalo u značajnom padu prodaje u prodajnom kanalu za ugostiteljstvo (HoReCa), ali i padu prodaje proizvoda namijenjenih za konzumaciju izvan kuće te tzv. impulsnih proizvoda (primarno slatko i slano i vanjski principali).

Ipak, brendovi koji se prvenstveno konzumiraju kod kuće uspjeli su gotovo u potpunosti anulirati negativne posljedice pandemije, napominju iz Atlantic Grupe.

Ističu i kako su, osim izravnog utjecaja pandemije na prihode, rezultati kompanije opterećeni s 38,6 milijuna kuna jednokratnih troškova koji se u najvećoj mjeri odnose na donacije (28 milijuna kuna), i druge operativne troškove vezane uz sprječavanje širenja zaraze.

"Stabilna financijska pozicija, optimiranje poslovnih procesa i kvalitetno strateško upravljanje omogućili su nam da održimo kontinuitet poslovanja i sigurnost radnih mjesta, aktivno se uključimo u pomoć zajednici u borbi protiv koronavirusa te poboljšamo profitabilnost uz minimalne negativne posljedice na konsolidirane prihode i rekordno nisku zaduženost", kazao je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi komentirajući ostvarene rezultate.

Tagovi: Atlantic Grupa, HoReCa, poslovni rezultati, Argeta, Farmacia, Donat Mg, Farmacia, Emil Tedeschi
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE