GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Atlantic Grupa: Visoki troškovi srezali EBITDA i neto dobit

Atlantic Grupa: Visoki troškovi srezali EBITDA i neto dobit
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 09:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Atlantic Grupa je tijekom prvih devet mjeseci 2022. godine zabilježila prihod od prodaje u iznosu od 4,7 milijardi kuna, što u odnosu na isti period lani predstavlja rast od 10,8 posto.

Pod utjecajem značajnih poskupljenja u ukupnom spektru poslovnih aktivnosti, dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) smanjena je za 20,3 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. i iznosi 532,2 milijuna kuna, dok je neto dobit smanjena za 32,1 posto i iznosi 271,3 milijuna kuna.

“Atlantic Grupa u prvih devet mjeseci 2022. godine nastavlja značajan rast prihoda unatoč izazovima s kojima se suočavamo, a rast je ostvaren u svim poslovnim i distribucijskim područjima zahvaljujući prije svega odličnim prodajnim rezultatima. Tijekom ove godine došlo je do značajnih poskupljenja velikog dijela naših sirovina i pakirnog materijala, logističkih i drugih usluga te energenata, koja smo samo djelomično kompenzirali povećanjem prodajnih cijena, jer smatramo primjerenim da u uvjetima visoke inflacije i snažnog udara na životni standard naših potrošača značajan dio toga sami apsorbiramo. Sukladno tome, očekivano bilježimo i niže razine profitabilnosti. I u nastavku godine očekujemo nesmetani tijek proizvodnje i opskrbe naših kupaca i potrošača, ali će nastavak problema u dobavnim lancima, rast kamatnih stopa, rekordna inflacija te globalna neizvjesnost odgoditi očekivani početak oporavka profitnih marži na 2024. godinu”, istaknuo je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Kava, Pića i Farmacia prednjače u rastu, širi se distribucija

Najveći rast od 19 posto ostvarilo je Strateško poslovno područje (SPP) Pića, čiji je vodeći brend Cedevita, slijedi SPP Kava, s brendovima Barcaffe i Grand kafa te rastom od 15,9 posto, a dvoznamenkastim rastom od 13,2 posto ističe se i ljekarnički lanac Farmacia. Među distribucijskim područjima prednjače Srbija s rastom od 15,3 posto i Hrvatska s rastom od 10,3 posto. Prodaja principalskih brendova ukupno je u prvih devet mjeseci rasla 10,2 posto. Na krilima odlično odrađenog distribucijskog posla proširio se i distribucijski portfelj, i to suradnjom s novim principalom Intersnack (Chio) u Srbiji, te širenjem uspješne suradnje s Red Bullom u Srbiji i na područje Sjeverne Makedonije.
Kompanija je nastavila s ulaganjima u razvoj poslovanja, pa je u trećem tromjesečju lansiran novi brend Ziggy's Coffee, novi koncept lanca coffee shopova, trenutno na području Zagreba. Kvartal je obilježen i stotim jubilejom Atlantic Štarka, jedne od sastavnica Atlantic Grupe.

Rekordna dividenda, cijepanje dionica i zlato za odnose s investitorima

Od važnijih korporativnih događanja valja istaknuti kako je isplaćena povijesno najviša dividenda u iznosu od 50 kuna po dionici te je provedeno cijepanje dionica Atlantic Grupe, na način da je jedna dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 40 kuna podijeljena na četiri nove dionice pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna.

U prvom dijelu godine Nadzorni odbor kompanije proširen je na devet članova, a sastav ovog tijela pojačali su dr. Vesna Nevistić, iskusna stručnjakinja u područjima bankarstva, procesa restrukturiranja i korporativnog razvoja, te Zoran Vučinić, dokazani globalni menadžer s izuzetno uspješnom međunarodnom karijerom na području robe široke potrošnje. Početak zadnjeg kvartala obilježilo je pak osvajanje prve nagrade za odnose s investitorima u organizaciji Poslovnog dnevnika i Zagrebačke burze. Ovo je treća godina zaredom da je Atlantic Grupa na prvom mjestu prestižne ljestvice. Kroz posljednjih deset godina prvu je nagradu osvajala čak šest puta, a svake je godine bila među tri nagrađene kompanije.

Tagovi: Atlantic Grupa, Emil Tedeschi, Vesna Nevistić, Zoran Vučinić, Argeta, Grand kafe, Barcaffe, Cedevita
PROČITAJ I OVO
Hrvatske šume postale nositelj SURE certifikata kojim se potvrđuje održiva proizvodnja šumske biomase
CERTIFIKAT
Hrvatske šume postale nositelj SURE certifikata kojim se potvrđuje održiva proizvodnja šumske biomase
ZAGREB - Nakon uspješno odrađenog audita, Hrvatskim šumama d.o.o. dodijeljen je SURE certifikat kojim se potvrđuje da šumsku biomasu proizvode u skladu s kriterijima održivosti.
Adidas najavio rasprodaju preostalih Yeezy proizvoda
RASPRODAJA
Adidas najavio rasprodaju preostalih Yeezy proizvoda
BERLIN - Njemački proizvođač sportske opreme Adidas najavio je rasprodaju preostalih proizvoda iz asortimana Yeezy proizašlih iz suradnje s kontroverznim reperom Kanye Westom.
Thomson Reuters preuzeo Pagero
AKVIZICIJE
Thomson Reuters preuzeo Pagero
LONDON - Thomson Reuters preuzeo je švedsku tvrtku za e-račune i neizravno oporezivanje Pagero.
AD Plastik: Veći prihodi i narudžbe, značajno smanjen gubitak
POBOLJŠANJE
AD Plastik: Veći prihodi i narudžbe, značajno smanjen gubitak
SOLIN - Objavljen je nerevidirani financijski izvještaj AD Plastik Grupe za 2023. godinu u kojoj su ostvareni osjetno bolji rezultati nego godinu ranije.
Grupa Končar: Rekordni prihodi, dobit i profitna marža u 2023.
SJAJNE BROJKE
Grupa Končar: Rekordni prihodi, dobit i profitna marža u 2023.
ZAGREB – Poslovna 2023. godina za Grupu KONČAR bila je godina višestrukih postignuća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE