GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN dopustio namjeru koncentracije nad Dalekovodom

AZTN dopustio namjeru koncentracije nad Dalekovodom
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2021 / 19:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ocijenila je dopuštenom namjeru provedbe koncentracije koja će nastati stjecanjem neizravne zajedničke kontrole Končar-Ulaganja i Construction Line Limiteda putem novoosnovane tvrtke Napredna energetska rješenja nad Dalekovodom, priopćila je u srijedu ta regulatorna agencija.

Kako su izvijestili iz AZTN-a, koncentracija će rezultirati djelomično preklapanjem djelatnosti sudionika koncentracije u horizontalnom smislu na mjerodavnom tržištu pružanja usluga projektiranja, izgradnje i održavanja transformatorskih stanica na teritoriju Hrvatske.

No, dodaju i da to tržište određuju kupci, u pravilu poduzetnici u državnom vlasništvu, koji provode nabavu sukladno pravilima javne nabave te imaju širok izbor alternativnih izvora dobavljača, što ukazuje da je tržište otvoreno, pa ta koncentracija neće imati značajan utjecaj na njihovo poslovanje.

Dalekovod je sredinom srpnja objavio javni poziv ulagačima na upis novih dionica, kojim je kroz izdavanje najmanje 15 a najviše 41 milijun novih dionica, nominale 10 kuna, planirao prikupiti najmanje 150 a najviše 410 milijuna kuna.

U dva kruga upisa novih dionica Dalekovod je premašio najviši predviđeni iznos dokapitalizacije (410 milijuna kuna), a s iznosom od 310 milijuna kuna u toj dokapitalizaciji sudjelovali su Construction Line i Končar Elektroindustrija, i to kroz tvrtku Napredna energetska rješenja, koja je u stopostotnom vlasništvu Končar - Elektroindustrije.

Inače, odluku o dokapitalizaciji Dalekovoda donijela je glavna skupština krajem lipnja ove godine, a još u pozivu za tu skupštinu su iz tvrtke naveli da su "zaprimili dva iskaza interesa, od kojih je samo jedan rezultirao konkretnom ponudom i to zajedničkom uvjetovanom ponudom društava Construction Line i Končar Elektroindustrija koji su iskazali interes da sudjeluju u financijskom restrukturiranju društva kroz ulaganje u temeljni kapital društva, podložno uvjetima navedenim u ponudi".

Isti dan kada je objavljen taj poziv za skupštinu (21. svibnja) Končar EI je putem Zagrebačke burze potvrdio da je dostavio uvjetovanu ponudu za sudjelovanje u dokapitalizaciji Dalekovoda.

U međuvremenu, Hanfa je u prošli petak izvijestila da će pokrenuti prekršajni postupak protiv Dalekovoda, jer ta tvrtka nije objavila povlaštene informacije o zaprimanju iskaza interesa za sudjelovanjem u financijskom restrukturiranju te da je odlučila voditi pregovore s jednim od ponuditelja.

"Dalekovod nije javno objavio povlaštene informacije da je zaprimio iskaze interesa za sudjelovanjem u financijskom restrukturiranju društva i da je odlučio voditi pregovore s jednim od ponuditelja koji su iskazali interes za sudjelovanjem u restrukturiranju u kojem bi sudjelovao i najveći vjerovnik Dalekovoda. Na temelju utvrđenih nezakonitosti, Hanfa će pokrenuti prekršajni postupak", priopćili su iz Hanfe.

Kako su dodatno pojasnili, u postupku posrednog nadzora Hanfa je utvrđivala tijek i način postupanja Dalekovoda od 4. veljače do 21. svibnja 2021. te utvrdila da spomenute informacije o financijskom restrukturiranju predstavljaju povlaštene informacije koje bi ulagatelji vjerojatno iskoristili prilikom donošenja odluke o ulaganju u dionicu društva.

Tagovi: Dalekovod, Končar EI; Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Construction Line
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE