GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN kaznio Spar Hrvatska s 1,3 milijuna kuna

AZTN kaznio Spar Hrvatska s 1,3 milijuna kuna
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2021 / 14:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u ponedjeljak je objavila da je zbog iznimno teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) pri prodaji prehrambenog proizvoda krajnjem potrošaču kaznila trgovački lanac Spar Hrvatska s 1,3 milijuna kuna.

Kako Agencija navodi u objavi na svojoj internetskoj stranici, AZTN je po službenoj dužnosti protiv Spara Hrvatska pokrenuo upravni postupak u smislu ZNTP-a radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi prodajom prehrambenog proizvoda krajnjem potrošaču po cijeni nižoj od nabavne cijene.

Povod za pokretanje postupka AZTN-a po službenoj dužnosti bila je predstavka jednog od dobavljača.

"Nakon provedenog postupka, AZTN je utvrdio da je Spar u razdoblju od 9. studenoga do 11. studenoga 2018. krajnjim potrošačima prodavao prehrambeni proizvod - brašno, po cijeni nižoj od nabavne te time počinio iznimno tešku povredu ZNTP-a za koju je tim zakonom propisana mogućnost izricanja najviše novčane kazne i to u iznosu od 5.000.000 kuna", navode iz Agencije.

AZTN je, kako ističu, uzimajući u obzir težinu, opseg i vrijeme trajanja povrede te posljedice povreda za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti, Sparu izrekao upravno-kaznenu mjeru u visini od 1,3 milijuna kuna. U regulatornoj agenciji smatraju da je izrečena upravno-kaznena mjera razmjerna težini, opsegu i trajanju povrede te da će time biti ostvareni cilj i svrha njezina izricanja u smislu odvraćanja od kršenja odredbi ZNTP-a, ne samo u odnosu na Spar već i u odnosu na druge adresate ovoga zakona.

AZTN je Sparu izrekao i zabranu svakog daljnjeg postupanja utvrđenog rješenjem, navode iz te agencije.

Tagovi: Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, spar Hrvatska, Interspar
PROČITAJ I OVO
J&J očekuje do 3,5 mlrd dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2022.
OČEKIVANJA
J&J očekuje do 3,5 mlrd dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2022.
NEW YORK - Američka kompanija Johnson & Johnson u utorak je priopćila da u ovoj godini očekuje 3,5 milijardi dolara prihoda od cjepiva protiv covida-19 zahvaljujući ublaženim problemima u nabavnom lancu i većoj potražnji.
Unilever najavljuje 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama
OTKAZI
Unilever najavljuje 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama
LONDON - Nizozemsko-britanski proizvođač robe široke potrošnje Unilever najavio je u utorak 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama u sklopu reorganizacije poslovanja nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja odjela GlaxoSmithKlinea za njegu zdravlja.
U Brodosplitu ukrcaj prva dva segmenta za most Ston
MOST
U Brodosplitu ukrcaj prva dva segmenta za most Ston
SPLIT - U Brodosplitu su u tijeku ukrcaj i pripreme za transport prva dva segmenta čelične konstrukcije mosta Ston na trasi pristupne ceste za Pelješki most, a polazak ta dva segmenta planiran je u srijedu, priopćeno je u utorak iz Brodosplita.
AD Plastik ugovorio 18,1 milijuna eura novih poslova
POSLOVI
AD Plastik ugovorio 18,1 milijuna eura novih poslova
SOLIN - AD Plastik izvijestio je kako je ugovorio 18,1 milijuna eura novih poslova s VW Grupom i alijansom Renault-Nissan-AvtoVAZ.
Nove mobilne mreže pomogle Ericssonu na kraju 2021.
EFEKTI
Nove mobilne mreže pomogle Ericssonu na kraju 2021.
STOCKHOLM - Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson objavio je u utorak da je povećao dobit u četvrtom tromjesečju 2021. godine zahvaljujući poboljšanoj prodaji opreme za 5G mreže koja je nadoknadila smanjeni tržišni udio u Kini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE