GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN pokrenuo postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane

AZTN pokrenuo postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane
POSTUPAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2023 / 13:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je izvijestila u petak da je pokrenula postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane (TSH) zbog indicija da su dogovarale otkupne cijene pšenice, pri čemu je provela i nenajavljenu pretragu njihovih poslovnih prostorija.

AZTN je 26. listopada ove godine po službenoj dužnosti pokrenulo postupak nad tim dvjema tvrtkama sa sjedištem u Čakovcu zbog postojanja indicija da su utvrđivanjem otkupnih cijena pšenice na mjerodavnom tržištu u razdoblju od 2020 do 2022. narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu članka 8. stavka 1. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN), navedeno je u objavi na internetskoj stranici AZTN-a.

Iz AZTN-a navode da su 12. srpnja 2022. zaprimili dopis Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, kojim je ukazano na sumnju o mogućem udruživanju otkupljivača pšenice u kartel u 2022., unutar kojega se dogovaraju otkupne cijene pšenice.

Agencija je u okviru svojih ovlasti i nadležnosti provela prethodno ispitivanje stanja na mjerodavnom tržištu u svrhu utvrđivanja postoje li dostatne indicije za pokretanje postupka po službenoj dužnosti, a na temelju dostavljenih podataka i dokumentacije 17 otkupljivača pšenice o otkupu pšenice u Hrvatskoj za razdoblje od 2019. do 2022., AZTN je utvrdio kako jedino Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane u svojim otkupnim uvjetima, imaju potpuno identične otkupne cijene pšenice u svih pet klasa (premium, I., II., III. i IV.) u 2020., 2021. i 2022. godini, istaknuto je u priopćenju.

Također, sukladno svojim ovlastima, AZTN je proveo nenajavljenu pretragu poslovnih prostorija navedenih poduzetnika zbog osnovane sumnje da se dokazi o narušavanju tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma nalaze u njihovim poslovnim prostorijama i/ili kod njihovih zaposlenika, dodaje se.

Iz AZTN-a napominju da se sporazumi između dva ili više neovisnih poduzetnika koji djeluju na istoj razini proizvodnje odnosno distribucije, a imaju za cilj narušavanje tržišnog natjecanja između konkurenata, putem međusobnog utvrđivanja kupovnih ili prodajnih cijena, smatraju najtežim oblicima ograničavanja tržišnog natjecanja.

- Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu, budući da će se odluka o tome jesu li Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma kojim su utvrđivane otkupne cijene pšenice, temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku, istaknuli su iz AZTN-a.

Tagovi: AZTN, Čakovečki mlibovi, Tvornica stočne hrane
PROČITAJ I OVO
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
PONUDA
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
ZAGREB - Hrvatski brodar Tankerska plovidba planira dati ponudu za dobrovoljno preuzimanje udjela od 35,49 posto koji već ne posjeduje u uvrštenom partneru Atlantskoj plovidbi, priopćilo je odvjetničko društvo koje zastupa Tankersku u transakciji.
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
AKVIZICIJE
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
BEOGRAD - Mađarski fond privatnog kapitala Hodler Asset Management preuzeo je preostlaih 32% udjela u srpskoj kompaniji Superior Foods Bačinci, čime je postao jedini vlasnik, izvijestili su savjetnički timovi BDK Advokata i odvjetničkog ureda Nikolić koji su savjetovali kompanije u transakciji.
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
KAŠNJENJE
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
PODGORICA - Turska kompanija Zeren Group, koja je ranije najavila da će početkom godine otvoriti prvu Starbucks kafeteriju u Podgorici, navodno se suočava sa problemom jer ne može da nađe adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, kazali su portalu Investitor dva izvora upućena u proces, insistirajući na anonimnosti.
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE