GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN pokrenuo postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane

AZTN pokrenuo postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane
POSTUPAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2023 / 13:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je izvijestila u petak da je pokrenula postupak protiv Čakovečkih mlinova i Tvornice stočne hrane (TSH) zbog indicija da su dogovarale otkupne cijene pšenice, pri čemu je provela i nenajavljenu pretragu njihovih poslovnih prostorija.

AZTN je 26. listopada ove godine po službenoj dužnosti pokrenulo postupak nad tim dvjema tvrtkama sa sjedištem u Čakovcu zbog postojanja indicija da su utvrđivanjem otkupnih cijena pšenice na mjerodavnom tržištu u razdoblju od 2020 do 2022. narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu članka 8. stavka 1. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN), navedeno je u objavi na internetskoj stranici AZTN-a.

Iz AZTN-a navode da su 12. srpnja 2022. zaprimili dopis Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, kojim je ukazano na sumnju o mogućem udruživanju otkupljivača pšenice u kartel u 2022., unutar kojega se dogovaraju otkupne cijene pšenice.

Agencija je u okviru svojih ovlasti i nadležnosti provela prethodno ispitivanje stanja na mjerodavnom tržištu u svrhu utvrđivanja postoje li dostatne indicije za pokretanje postupka po službenoj dužnosti, a na temelju dostavljenih podataka i dokumentacije 17 otkupljivača pšenice o otkupu pšenice u Hrvatskoj za razdoblje od 2019. do 2022., AZTN je utvrdio kako jedino Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane u svojim otkupnim uvjetima, imaju potpuno identične otkupne cijene pšenice u svih pet klasa (premium, I., II., III. i IV.) u 2020., 2021. i 2022. godini, istaknuto je u priopćenju.

Također, sukladno svojim ovlastima, AZTN je proveo nenajavljenu pretragu poslovnih prostorija navedenih poduzetnika zbog osnovane sumnje da se dokazi o narušavanju tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma nalaze u njihovim poslovnim prostorijama i/ili kod njihovih zaposlenika, dodaje se.

Iz AZTN-a napominju da se sporazumi između dva ili više neovisnih poduzetnika koji djeluju na istoj razini proizvodnje odnosno distribucije, a imaju za cilj narušavanje tržišnog natjecanja između konkurenata, putem međusobnog utvrđivanja kupovnih ili prodajnih cijena, smatraju najtežim oblicima ograničavanja tržišnog natjecanja.

- Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu, budući da će se odluka o tome jesu li Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma kojim su utvrđivane otkupne cijene pšenice, temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku, istaknuli su iz AZTN-a.

Tagovi: AZTN, Čakovečki mlibovi, Tvornica stočne hrane
PROČITAJ I OVO
Imenovana nova Uprava Dalekovoda
KADROVI
Imenovana nova Uprava Dalekovoda
ZAGREB - Nadzorni odbor društva Dalekovod d.d. donio je na današnjoj sjednici odluku o imenovanju Uprave koja će kompaniju voditi u četverogodišnjem mandatu koji počinje 1. travnja 2024.
Sindikat njemačkih strojovođa pozvao na novi štrajk
ŠTRAJK
Sindikat njemačkih strojovođa pozvao na novi štrajk
FRANKFURT - Kako javlja francuska novinska agencija AFP, njemački sindikat strojovođa GDL najavio je u srijedu početak "vala štrajka" jer su pregovori s operaterom njemačkih željeznica Deutsche Bahn bili neuspješni.
Valamar diže plaće za više od 5.000 djelatnika
ZARADE
Valamar diže plaće za više od 5.000 djelatnika
POREČ - Valamar i ove godine nastavlja sa značajnim ulaganjima u zaposlenike te u dogovoru sa socijalnim partnerima povećava osnovnu plaću za više od 5.000 djelatnika.
Aminess nastavlja širenje uz akviziciju Boutique Hotela Bellevue u Crikvenici
ŠIRENJE
Aminess nastavlja širenje uz akviziciju Boutique Hotela Bellevue u Crikvenici
CRIKVENICA - Management kompanija Aminess Hospitality Group produžetak je poslovanja tvrtke Aminess Hotels & Resorts, a u protekla dva mjeseca djelovanja preuzela je operativno poslovanje Hotela Lišanj iz Novog Vinodolskog i Hotela Mediteran iz Crikvenice.
Lufthansino osoblje će štrajkati i ovaj tjedan
ŠTRAJK
Lufthansino osoblje će štrajkati i ovaj tjedan
FRANKFURT - Sindikat Verdi pozvao je danas aerodromsko osoblje njemačke aviokompanije Lufthansa na novi štrajk, koji bi trajao od četvrtka ujutro do subote ujutro, javlja njemačka tiskovna agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE