GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Badel 1862: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 45%

Badel 1862: Neto dobit u prvom kvartalu skočila 45%
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 16:39
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Badel 1862 u prvom tromjesečju je ostvario dobit od 10 milijuna kuna, što je za 45 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog u srijedu, a Uprava procjenjuje da će koronakriza imati negativan utjecaj na poslovanje u iduća tri mjeseca.

Na razini operativnog poslovanja ostvarena je dobit od 11,1 milijun kuna, što je, kako se navodi u izvještaju poslovodstva, za 3,8 milijuna kuna ili 52 posto bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje lani.

Poslovni prihodi kompanije dosegnuli su 57,2 milijuna kuna ili 5,8 posto više, pri čemu su prihodi od prodaje iznosili 53,2 milijuna kuna ili 3,5 posto više.

Rashodi iz operativnog poslovanja u prvom su tromjesečju bili 46,2 milijuna kuna, što je za 1,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U izvješću se navodi kako je najveća promjena u bilanci zabilježena u pasivi na poziciji vlastitih dionica koje je tvrtka sukladno odluci Glavne skupštine otkupila te povukla bez smanjenja temeljnog kapitala. Ukupna vrijednost otkupljenih dionica iznosi oko 42,7 milijuna kuna. Posljedično tome, kaže se u izvješću, značajnije smanjenje je zabilježeno u aktivi bilance na poziciji novca.

Iz Badela podsjećaju da je 13. siječnja održana Glavna skupština na kojoj je donesena odluka o povlačenju dionica s uređenog tržišta Zagrebačke burze, a tvrtka se obvezala po pravičnoj cijeni otkupiti dionice od onih dioničara koji su glasali protiv te odluke.

Temeljem te odluke Badel je stekao 3.274.878 dionica po cijeni od 13,05 kuna po dionici. Nakon toga Uprava je donijela odluku o povlačenju redovnih vlastitih dionica koje se nalaze na trezorskom računu tvrtke, bez smanjenja temeljnog kapitala.

Badel ima 22.428.826 izdanih redovnih dionica, odnosno izvršeno je povlačenje 2.976.929 dionica. U tijeku je postupak povlačenja 352.556 dionica po čijem završetku će temeljni kapital Badela biti podijeljen na 22.076.270 redovnih dionica bez nominalnog iznosa, navodi se u izvješću.

Zadnji dan trgovanja dionicama Badela na Zagrebačkoj burzi bit će 15. srpnja ove godine.

U izvješću se navodi i kako će kriza uzrokovana korona virusom sigurno imati negativan utjecaj na očekivanu brzinu rasta i razvoja tvrtke. Napominjući kako 50 posto prihoda ostvaruju kroz HoReCa kanal prodaje iznose podatak da je u drugoj polovini ožujka za više od 90 posto smanjena realizacija prema distributerima preko kojih obavljaju prodaju u tom kanalu.

"Nažalost, posljedica ovih zbivanja imat će značajan negativan utjecaj u iduća tri mjeseca, a možda i dulje ako se utjecaj korona virusa proširi na punu turističku sezonu, uz očekivani prosječni pad prihoda na razini drugog kvartala od preko 30 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine", navodi se u izvješću.

U Badelu očekuju i poteškoće u nabavci određenih sirovina, koje će protekom vremena biti prevladane. Ističu i kako zahvaljujući dosadašnjem uspješnom poslovanju raspolažu zadovoljavajućom količinom novčanih resursa koji omogućuju redovito funkcioniranje u kratkom roku.

Navode i kako je nemoguće procijeniti koliki će biti ukupan negativan utjecaj korona krize na razini cijele godine i iduća razdoblja, no realno je očekivati da će poteškoće biti prevladane uz manji pozitivni rezultat od planiranog za ovu godinu kao i ostvarenog u 2019. godini.

Tagovi: Badel 1862, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE