GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Badel 1862 povukao dionice s burze

Badel 1862 povukao dionice s burze
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2020 / 08:01
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Skupština dioničara jednog od najvećih domaćih proizvođača vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića Badela 1862 podržala je većinom glasova prijedlog Uprave da se dionice tvrtke povuku s Zagrebačke burze.

Protiv tog prijedloga glasali su na skupštini Badela predstavnici države po nalogu Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP).

- CERP će podnijeti zahtjev Upravi Badela preuzme 2.919.222 dionice Republike Hrvatske te 3.100 dionice CERP-a uz pravičnu naknadu – navodi se prekjučerašnjoj odluci Upravnog vijeća CERP-a.

Većinu u Skupštini dioničara, Upravu i Nadzorni odbor Badela kontrolira Meteor grupa-Labud koja je krajem 2018. nastala ujedinjenjem zagrebačkog Labuda i đakovačkog Meteora. Predsjednik Nadzornog odbora Badela je Ante Raspudić koji je do spomenutoga spajanja bio vlasnik Meteora i sisačke Segestice.

Raspudić i Darko Knez, sadašnji direktor Badela, počeli su kupovati dionice Badela tijekom 2017.. Trenutno Meteor grupa-Labud kontrolira 85 posto dionica Badela.

Ukupna nominalna vrijednost dionica koje država ima u Badelu iznosi 29 milijuna i 192 tisuće kuna. Većina u Skupštini dioničara tvrtke obvezala se isplatiti sve dioničare koji nisu bili suglasni s izlaskom s burze uz pravičnu naknadu.

- Pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena dionica ostvarena na Zagrebačkoj burzi, izračunana kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na burzi u zadnja tri mjeseca prije poziva na Skupštinu društva – navodi se u odluci Skupštine Badela.

Kada se dio spomenute odluke Skupštine Badela o pravičnoj naknadi primijeni na isplatu dionica u vlasništvu države, Badel će CERP-u morati isplatiti oko 33 milijuna i 500 tisuća kuna. Među deset najvećih dioničara Badela, uz većinskog vlasnika, državu i dionice u vlasništvu tvrtke, još je šest malih dioničara, no ni jedan od njih nema više od jedan posto vlasništva.

U posljednjih sedam godina oko 70 tvrtki napustilo je Zagrebačku burzu, a od perjanica domaće prehrambene industrije to su, prije Badela, učinili, među ostalima, Franck, Mlinar i Tvornica ulja Čepin.

Tagovi: Badel 1862, Zagrebačka burza, CERP, Meteor grupa, Darko Knez, Ante Raspudić
PROČITAJ I OVO
Tramišak odbila natječaj na koji se mogla javiti samo jedna tvrtka
POTEZI
Tramišak odbila natječaj na koji se mogla javiti samo jedna tvrtka
ZAGREB - Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak kazala je u razgovoru za subotnji Jutarnji list da je odbila raspisati natječaj kad je shvatila da se na njega može javiti samo jedna tvrtka te je posao povjerila državnoj Financijskoj agenciji (Fina).
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
RAST
Luka Koper: Rast prihoda i dobiti u devet mjeseci
KOPER - Grupa Luka Koper je od siječnja do rujna 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećala prihode od prodaje usluga za devet posto na 168,2 milijuna eura.
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
CJEPIVO
Farmaceutske tvrtke rade ili su pripremne za prilagodbu cjepiva varijanti omicron
LONDON - Veći broj farmaceutskih tvrtki objavio je da radi na prilagođavanju cjepiva novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom svijeta, piše njemačka novinska agencija dpa.
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
SJAJNE BROJKE
Izvrsni rezultati Cinkarne Celje
ANALIZA - Cinkarna Celje nastavlja izvrsno poslovati i u 2021. godini.
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
SUSPENZIJA
EK predlaže suspenziju zračnog prometa s Južnom Afrikom zbog nove varijante virusa
BRUXELLES - Europska komisija je u petak predložila državama članicama EU-a da obustave letove iz Južne Afrike i drugih zemalja u kojima je otkrivena nova varijanta koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE