GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banka Poštanska štedionica treću godinu zaredom u plusu

Banka Poštanska štedionica treću godinu zaredom u plusu
POZITIVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2020 / 14:39
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Banka Poštanska štedionica ostvarila je u prošloj godini dobiti od 2,6 milijardi dinara, a 2019. završava sa bilansnom sumom od 228 milijardi dinara, navodi se u izveštaju o rezultatima ove banke.

Treću godinu zaredom, ova banka u 100 odsto državnom vlasništvu, ima pozitivne rezultate poslovanja.

„Premašene su u svemu planirane veličine postavljene u biznis planu, koji je izradio eksterni konsultant za trogodišnji period 2018 – 2020. godine, imajući u vidu natprosečan rast bilansne sume, depozitne baze i kreditnog portfolija", kažu u „Poštanskoj" navodeći da je značajan rast bilansne sume za 75 odsto, rezultat povećanja kapitala i depozita.

Samo u 2019. godini, kako se navodi, rast bilansne sume bez koncesione naknade (za Aerodrom Nikola Tesla) iznosi 66 milijardi dinara ili više od pola milijarde evra.Rast kapitala za 51 odsto (9 milijardi dinara) rezultat je, kako se objašnjava, ostvarene dobiti.U Banci ističu oporavak i kreditne aktivnosti kroz kreditiranje preduzetnika, mikro i malih preduzeća kao i javnih preduzeća, ali i rast portfolija stanovništva za 2,5 puta (31 mlrd RSD) što je, kako navode, rezultat razvoja poslovne mreže, cenovne strategije i obuke zaposlenih.Pored 25 ostalih banaka u zemlji „Štedionica" je održala svoju poziciju u prvih deset banaka kao najveća i u 100 odsto državnom vlasništvu.

U izveštaju o poslovanju Banke Poštanske štedionice navodeno je da se privode kraju pregovori sa jednom od najvećih investicionih banaka na svetu – Credit Suisse, o zaključivanju okvirnog ugovora o repo transakcijama kao i otvaranju nostro računa Banke kod ove finansijske institucije.

To je, kako se navodi, rezultat intenziviranja međunarodnih aktivnosti ove Banke koja je prošle godine završila povlacenje ino kreditne linije od Kineske razvojne banke i uspostavila korespondentski odnos sa Belarus bankom.

Saradnje sa Kinezima dovela je do toga da ova Banka bude jedina u zemlji koja prihvata na svojim bankomatima i POS terminalima plaćanje karticama China Union Pay.
Banka je prema poslednjim dostupnim podacima u oblasti izdavanja platnih kartica skočila sa 17. mesta u 2017. na 3. mesto u prošloj godini.
Podaci pokazuju da je od 2015. godine Banka otvorila 85 novih organizacionih jedinica i preuzela pet ekspozitura Jugobanke, Jugbanke Kosovska Mitrovica, i povećala broj zaposlenih za 412 – na 2.193.

Tagovi: Banka Poštanska štedionica, Credit Suisse, Aerodrom Nikola Tesla, China Union Pay
PROČITAJ I OVO
Poste Italiane preuzimaju kineski Sengi Express
DOGOVOR
Poste Italiane preuzimaju kineski Sengi Express
MILANO - Poste Italiane preuzimaju 51 posto kineskog logističara Sengi Express, objavio je Reuters.
Aminess Maravea Camping Resortu dodijeljena posebna ADAC nagrada za digitalizaciju i online marketing
PRIZNANJA
Aminess Maravea Camping Resortu dodijeljena posebna ADAC nagrada za digitalizaciju i online marketing
NOVIGRAD – Na ovogodišnjem Gala eventu održanom u Berlinu, koji je zbog epidemioloških uvjeta organiziran i emitiran na posebnoj online platformi, novigradskom Aminess Maravea Camping Resortu dodijeljena je glavna nagrada u kategoriji „Digitalisation & Online Marketing“ za postignuća i iskorak na području digitalizacije, online marketinga i općenito za ulaganje i praćenje trendova na svim online platformama, što je prepoznato od strane stručnog ADAC žirija.
Christina Sulebakk preuzima poziciju generalne direktorice za HBO Max EMEA
PROMJENE
Christina Sulebakk preuzima poziciju generalne direktorice za HBO Max EMEA
ZAGREB - Kompanija WarnerMedia je danas objavila da Christina Sulebakk, dosadašnja generalna direktorica za HBO Europe, preuzima poziciju generalne direktorice za HBO Max EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika).
Dušan Radičević novi generalni direktor kompanije Al Dahra Srbija
KARIJERE
Dušan Radičević novi generalni direktor kompanije Al Dahra Srbija
BEOGRAD – Kompanija Al Dahra Srbija saopštila je danas da generalni direktor Vojin Lazarević odnedavno više nije na toj funkciji, a da je novi generalni direktor Dušan Radičević.
Ugostitelji: Prvo će otvoriti restorane pa tek onda kafiće
KRITIKE STOŽERU
Ugostitelji: Prvo će otvoriti restorane pa tek onda kafiće
ZAGREB - Nacionalna udruga ugostitelja objavila je priopćenje u vezi s tim koje nosi naslov "Konačan pad sektora ugostiteljstva u režiji Stožera civilne zaštite RH".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE