GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BAT planira nastavak investicija u Kanfanaru

BAT planira nastavak investicija u Kanfanaru
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2022 / 09:34
Autor: SEEbiz / H
LONDON - British American Tobacco (BAT) je u razvoj i istraživanje novih proizvoda u zadnje tri godine uložio više od 1,2 milijarde funti, a nastavak ulaganja planira i za tvornicu u Hrvatskoj, u Kanfanaru.

Globalni cilj kompanije je do 2030. godine imati 50 milijuna korisnika novih proizvoda, a do 2025. od njih ostvarivati pet milijardi funti prihoda, rekli su novinarima predstavnici BAT-a za obilaska BAT-ovog glavnog istraživačkog centra u Southamptonu u Engleskoj.

Kada je riječ o Hrvatskoj, iz BAT-a ističu rastuću važnost tvornice u Kanfanaru za cjelokupnu grupaciju, s obzirom da je jedna od rijetkih tvornica u svijetu s proizvodnim linijama za grijane duhanske proizvode.

BAT je tako u te nove linije lani uložio 200 milijuna kuna, a ove godine dodatnih 400 milijuna kuna, pri čemu se planira rast proizvodnje i dodatna zapošljavanja.

Time je ukupna vrijednost realiziranih investicija BAT-a u Hrvatsku dosegnula gotovo 5,3 milijardi kuna, navode iz te kompanije.

U BAT-u kažu kako žele smanjiti štetan utjecaj svog poslovanja na zdravlje ljudi putem ohrabrivanja pušača na potpuni prelazak na manje štetne alternative klasičnim cigaretama, kao što su grijani duhanski proizvodi koji se inače proizvode i u tvornici u Kanfanaru, nikotinske vrećice za oralnu primjenu i elektronske cigarete s tekućinom.

BAT zapošljava više od 1.500 znanstvenika koji se nalaze u devet razvojnih centara i rade na istraživanju novih kategorija proizvoda, a glavni istraživački centar se nalazi u Southamptonu i u njemu radi više od 300 znanstvenika.

Kako se moglo čuti od BAT-ovih stručnjaka, u svijetu ima oko 1,3 milijarde pušača, njih više od 50 posto želi prestati pušiti, a udio pušača koji je počeo koristiti nove proizvode bez sagorijevanja duhana konstantno raste, pri čemu BAT trenutno broji oko 20,4 milijuna korisnika tih proizvoda.


Istraživanja o manjoj štetnosti novih proizvoda

Jedno od istraživanja je pokazalo da su pušači koji su počeli koristiti proizvod za zagrijavanje duhana postigli značajna i trajna poboljšanja nekoliko pokazatelja potencijalne štete povezane s ranim razvojem bolesti, uključujući bolesti pluća, rak i kardiovaskularne bolesti, u usporedbi s pušačima koji su nastavili pušiti klasične cigarete.

Iz BAT-a ističu i sažetak više od 300 recenziranih znanstvenih radova i drugih dokaza koje je tijekom proteklog desetljeća objavilo oko 50 institucija o kategoriji "vapinga", to jest e-cigareta, pri čemu je i javnozdravstveno tijelo Public Health England objavilo više istraživanja po kojima je korištenje e-cigareta oko 95 posto manje štetno od pušenja.

No, ni nove kategorije proizvoda nisu bez rizika i također, s obzirom da sadržavaju nikotin, izazivaju ovisnost, ali iz BAT-a ističu da prebacivanje klasičnih pušača na te nove proizvode dovodi do značajnog smanjenja stopa smrtnosti pušača, a tvrde i da pomaže u potpunom prestanku pušenja.

Velika Britanija i Novi Zeland s uzornom zakonodavnom regulativom

Veliku Britaniju i Novi Zeland ističu kao države koje su prepoznale potencijal manje štetnosti novih kategorija proizvoda i kvalitetno ih regulirale u svojim zakonima, što između ostalog omogućava informiranje pušača o tim prednostima, pa tako i poticanje da počnu isključivo koristiti te proizvode, što naposljetku unapređuje javno zdravlje.

Britanske vlasti tako razlikuju proizvode s nikotinom koji sadrže i koji ne sadrže duhan, a također kažu da "vaping" proizvodi pušačima daju željeni nikotin, no da ih štite od štetnih sastojaka koje bi udisali pušenjem klasičnih cigareta.

U BAT-u smatraju da bi Britanija i Novi Zeland u regulatornom smislu mogle biti uzor i drugim državama, pa tako i Hrvatskoj, gdje kompanije između ostalog ne mogu putem oglašavanja informirati potrošače o manje štetnim alternativama.

Iz BAT-a pritom ocjenjuju da je hrvatska regulativa među strožima u Europskoj uniji, između ostalog i zbog toga jer ne razlikuje pojedine kategorije proizvoda namijenjenih pušačima, pri čemu se zakonodavna regulativa nije mijenjala od 2016., iako se tržište novih kategorija proizvoda u međuvremenu snažno razvilo.

Tagovi: British American Tobacco, Public Health England, Tvornica duhana Rovinj, duhanska industrija
PROČITAJ I OVO
CNN smanjuje broj zaposlenika
REZOVI
CNN smanjuje broj zaposlenika

ATLANTA - Christ Licht, čelnik CNN-a koji je u vlasništvu Warner Brosa, obavijestio je zaposlenike dopisom u srijedu da su u tijeku otpuštanja, navodi se u e-mailu koji je Reuters dobio na uvid.

NLB Lease&Go ulazi na tržište Sjeverne Makedonije i Srbije
ŠIRENJE
NLB Lease&Go ulazi na tržište Sjeverne Makedonije i Srbije
LJUBLJANA - Nakon pokretanja leasing društva NLB Lease&Go na slovenskom tržištu u proljeće 2020. godine, slovenska NLB Grupa nedavno je osnovala leasing kuća s ovim imenom u Sjevernoj Makedoniji a dobivena su sva regulatorna odobrenja za kupnju leasing subjekta u Srbiji.
Jadroplov ugovorio kupnju još jednog LPG broda
BRODARI
Jadroplov ugovorio kupnju još jednog LPG broda
SPLIT - Brodarska kompanija Jadroplova izvijestila je u srijedu da je sklopila ugovor sa švicarskom tvrtkom Global One Energy o kupnji broda za prijevoz ukapljenog naftnog plina (LPG), po cijeni od 23,5 milijuna dolara.
H&M otpušta 1.500 radnika
REZOVI
H&M otpušta 1.500 radnika
STOCKHOLM - Švedski lanac trgovina odjećom H&M najavio je u srijedu da će ukinuti 1.500 radnih mjesta kako bi smanjio troškove u razdoblju slabije potražnje građana zbog krize troškova života.
Konzum i Mercator u BiH i Srbiji zaslužni za visoku dobit Fortenove
SJAJNE BROJKE
Konzum i Mercator u BiH i Srbiji zaslužni za visoku dobit Fortenove
ZAGREB - Fortenova grupa je objavila detaljne poslovne rezultate za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, prema kojima je ostvarila dobit iz kontinuiranog poslovanja od 534 milijuna kuna, nasuprot gubitku od 384 milijuna kuna u istom lanjskom razdbolju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE