GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bayer će srezati dividendu za čak 95% kako bi otplatio dug

Bayer će srezati dividendu za čak 95% kako bi otplatio dug
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2024 / 20:30
Autor: SEEbiz
BERLIN - Bayer AG planira smanjiti svoju dividendu za 95% u nastojanju da plati dug dok se njemačka tvrtka nastoji oporaviti od višestrukih kriza uključujući val sudskih sporova oko herbicida Roundup.

Bayer će predstaviti plan da ulagačima ponudi 11 eurocenti (0,12 USD) po dionici za fiskalnu godinu 2023., što je ogroman pad u odnosu na 2,40 eura prošle godine, navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Nova politika - namijenjena isplati "zakonski potrebnog minimuma za tri godine" - dio je opsežnijeg nastojanja glavnog izvršnog direktora Billa Andersona da preokrene bogatstvo posrnule tvrtke.

Anderson je već uveo operativne promjene osmišljene da ubrzaju donošenje odluka, smanjujući razine upravljanja i ukidajući tisuće radnih mjesta. Također preispituje strategiju konglomerata, koja trenutno uključuje tri odjela, usmjerena na znanost o usjevima, farmaceutske proizvode i proizvode za zdravlje potrošača.

Bayer se nagomilao u dugovima svojom akvizicijom tvrtke Monsanto Co., vrijedne 63 milijarde dolara, 2018., koja mu je donijela Roundup, i borio se s tim teretom usred velikih pravnih troškova i rastućih kamata. Kompanija je imala 38,7 milijardi eura neto financijskog duga na dan 30. rujna, prema nedavnoj prijavi.

Smanjenje dividende će Bayeru uštedjeti oko 2,3 milijarde eura tijekom svake od sljedeće tri godine, prema Charlieju Bentleyu, analitičaru u Jefferiesu. Ali s još uvijek visokim sudskim sporovima i obvezama za mirovine, tvrtka će vjerojatno morati posegnuti za drugim "velikim strateškim radnjama" kako bi obnovila bilancu, rekao je Bentley.

Bayer je već obećao potrošiti čak 16 milijardi dolara za rješavanje parnice protiv Roundupa protiv američkih tužitelja koji tvrde da je proizvod uzrokovao rak. Bayer inzistira na tome da je sredstvo protiv korova sigurno. Bayer se još uvijek suočava s desecima tisuća tužbi po tom pitanju, a ulagači i analitičari se pitaju hoće li morati povećati izdatke. Osim toga, Bayer se također nosi sa skupim parnicama oko drugih Monsantovih proizvoda, uključujući herbicid dicamba i toksične PCB-e.

Tagovi: Bayer, dividenda, Roundup, Monsanto
PROČITAJ I OVO
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE