GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bayer će srezati dividendu za čak 95% kako bi otplatio dug

Bayer će srezati dividendu za čak 95% kako bi otplatio dug
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2024 / 20:30
Autor: SEEbiz
BERLIN - Bayer AG planira smanjiti svoju dividendu za 95% u nastojanju da plati dug dok se njemačka tvrtka nastoji oporaviti od višestrukih kriza uključujući val sudskih sporova oko herbicida Roundup.

Bayer će predstaviti plan da ulagačima ponudi 11 eurocenti (0,12 USD) po dionici za fiskalnu godinu 2023., što je ogroman pad u odnosu na 2,40 eura prošle godine, navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Nova politika - namijenjena isplati "zakonski potrebnog minimuma za tri godine" - dio je opsežnijeg nastojanja glavnog izvršnog direktora Billa Andersona da preokrene bogatstvo posrnule tvrtke.

Anderson je već uveo operativne promjene osmišljene da ubrzaju donošenje odluka, smanjujući razine upravljanja i ukidajući tisuće radnih mjesta. Također preispituje strategiju konglomerata, koja trenutno uključuje tri odjela, usmjerena na znanost o usjevima, farmaceutske proizvode i proizvode za zdravlje potrošača.

Bayer se nagomilao u dugovima svojom akvizicijom tvrtke Monsanto Co., vrijedne 63 milijarde dolara, 2018., koja mu je donijela Roundup, i borio se s tim teretom usred velikih pravnih troškova i rastućih kamata. Kompanija je imala 38,7 milijardi eura neto financijskog duga na dan 30. rujna, prema nedavnoj prijavi.

Smanjenje dividende će Bayeru uštedjeti oko 2,3 milijarde eura tijekom svake od sljedeće tri godine, prema Charlieju Bentleyu, analitičaru u Jefferiesu. Ali s još uvijek visokim sudskim sporovima i obvezama za mirovine, tvrtka će vjerojatno morati posegnuti za drugim "velikim strateškim radnjama" kako bi obnovila bilancu, rekao je Bentley.

Bayer je već obećao potrošiti čak 16 milijardi dolara za rješavanje parnice protiv Roundupa protiv američkih tužitelja koji tvrde da je proizvod uzrokovao rak. Bayer inzistira na tome da je sredstvo protiv korova sigurno. Bayer se još uvijek suočava s desecima tisuća tužbi po tom pitanju, a ulagači i analitičari se pitaju hoće li morati povećati izdatke. Osim toga, Bayer se također nosi sa skupim parnicama oko drugih Monsantovih proizvoda, uključujući herbicid dicamba i toksične PCB-e.

Tagovi: Bayer, dividenda, Roundup, Monsanto
PROČITAJ I OVO
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE