GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bayerove muke nakon preuzimanja Monsanta

Bayerove muke nakon preuzimanja Monsanta
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2019 / 09:43
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
LEVERKUSEN - Godišnje skupštine dioničara koncerna Bayer nikad ne prolaze mirno. Ali ovaj put će biti vruće i u dvorani: to je prva skupština nakon preuzimanja Monsanta i gotovo 30% imetka dioničara je – nestalo.

Kad se održava godišnja skupština dioničara koncerna Bayer, obično su pred vratima prosvjedi zaštitara okoliša, ponekad su to i pčelari, ponekad predstavnici pacijenata. Nije iznimka ni skupština koja se održala ovog petka u Bonnu, ali prava buka se očekuje zapravo unutar same dvorane od čitavog mnoštva nezadovoljnih dioničara.

Jer ovo je prva skupština dioničara nakon što je prošlog lipnja Bayer preuzeo američki kemijski koncern Monsanto za golemi iznos od 62,5 milijarde eura. Predsjednik uprave Bayera Werner Baumann je tada slavio to preuzimanje i tumačio: da Bayer nije progutao Monsanto, onda bi Amerikanci u dogledno vrijeme progutali Bayer.

Već je ta akvizicija spustila vrijednost Bayera, a onda su se počele redati i presude protiv sad Bayerove tvrtke Monsanto zbog teških bolesti i smrti američkih poljoprivrednika. U međuvremenu ima oko 13.400 tužbi i dosad su tužitelji uglavnom uspjeli uvjeriti sudove kako je krivac glifosat u Monsantovom herbicidu Round-up. S druge strane, uprava Bayera uporno maše s preko 800 studija u kojima se pokazuje kako njegovo korištenje u propisanim količinama nije opasno po zdravlje.

Baumanna se optuživalo i kako nije dovoljno oprezno kalkulirao troškove odšteta od tih sudskih procesa u SAD-u. I tu je iza predsjednika uprave Baumanna stao i Nadzorni odbor Bayera koji je uoči ove skupštine potvrdio kako se akviziciji Monsanta pristupilo s najvećom mjerom opreza i preporučio je dioničarima formalno prihvaćanje, dakle razrješenje odgovornosti uprave.

Hoće li se to dogoditi – veliko je pitanje. Dioničari nipošto ne mogu biti sretni da se već zbog preuzimanja Monsanta Bayer morao žestoko zadužiti. Trenutno mu je dug skoro 36 milijardi eura tako da je već nakon tog preuzimanja tvrtka za procjenu kredibiliteta Standard & Poor's odmah spustila rejting Bayera s „A-„ na „BBB". Uprava je i zbog te akvizicije najavila program štednje po kojem će do kraja 2021. otpustiti gotovo svakog desetog od oko 118.000 suradnika koncerna u čitavom svijetu.

To obično diže vrijednost dionica, ali to je palo u duboku sjenu nakon prvih presuda američkih sudova: sud u San Franciscu je doduše smanjio iznos od 289 milijuna dolara koliko je tražio tužitelj, ali to je još uvijek ispalo 78 milijuna dolara. A to je tek jedna od tisuća tužbi gdje stručnjaci procjenjuju kako bi Bayer sve te tužbe mogle koštati najmanje 5, ali bi to moglo biti i čitavih 30 milijardi dolara.

Zato je već nakon prve presude američkog suda počeo juriš prodaje dionica Bayera – s jedinom mogućom posljedicom: „najvećim i najbržim uništavanjem vrijednosti u povijesti tvrtki izlistanih u DAX-u", izjavio je Christian Strenger iz DWS-a. Kratko rečeno, nesretni dioničari koji su u travnju 2015. dionicu platili 144 eura sada tu dionicu mogu prodati tek za oko 62 eura – ostatak vrijednosti jednostavno više ne postoji. Doduše, kad je „Mister Monsanto" – kako već zovu Baumanna – preuzeo dužnost u svibnju 2016. vrijednost dionice je bila stotinjak eura, ali vrijednost se očito topi kao snijeg na suncu.

Zato su već i neki veliki dioničari Bayera odlučili kako neće dati razrješenje upravi na ovoj skupštini: tu je najveći pojedinačni vlasnik, američki fond Blackrock koji drži oko 6,5% dionica Bayera, to su najavili i Institutional Shareholder Services (ISS) i kuća Glass Lewis – da o brojnim nezadovoljnim malim dioničarima niti ne govorimo. Utoliko bi se ovog petka u Bonnu moglo lako dogoditi nešto što se još nikad nije dogodilo nekom koncernu koji je svrstan među najveće u Njemačkoj: da uprava ne dobije razrješnicu.

Formalno – to zapravo ne znači ništa, ali bi bio prilično jasan znak nepovjerenja koje vlada i prema upravi Bayera i prema njegovom nadzornom odboru koji još uvijek opravdava njegove odluke. Baumann ipak i dalje već na sve načine pokušava Bayer izvući iz nevolja u koje je upao. Razmišlja se o novoj podjeli poduzeća i o njegovom postavljanju na samo dva stupa, Bayer agrar i Bayer pharma - dakle o prodaji sektora životinjske medicine, tvrtke koja upravlja kemijskim pogonom u Leverkusenu, Currenta, sektora njege nogu i stopala, sektora zaštite od sunca...

Gotovo kao uvreda dioničarima može biti kako je upravo dobro poslovanje Monsanta spasilo Bayer da mu godišnja bilanca ne izgleda tako loše kao što bi mogla izgledati. Packe je ipak dobio i Baumann jer je pad vrijednosti dionica smanjio i njegovu godišnju premiju. Tek nakon što mu je nadzorni odbor odobrio velikodušnu novčanu nagradu ove godine će dobiti ipak tek 400 tisuća eura manje nego što je dobio za pretprošlu godinu. Ovako će predsjednik uprave Bayera Baumann morati nekako spojiti kraj s krajem s još samo 5,6 milijuna eura premije za prošlu godinu. A to je nešto što je veoma „razveselilo" dioničare i njihove savjetnike.

Tagovi: Bayer, Monsanto, Werner Baumann
PROČITAJ I OVO
Nastavljen trend rasta stečajeva i pada broja novoosnovanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Nastavljen trend rasta stečajeva i pada broja novoosnovanih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice studenog.
Boštjan Napast novi predsjednik Uprave Luke Koper
KARIJERE
Boštjan Napast novi predsjednik Uprave Luke Koper
KOPER - Nadzorni odbor Luke Koper za predsjednika Uprave imenovao je Boštjana Napasta, donedavnog predsjednika Uprave Geoplina.
WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije
REZOVI
WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije
ZAGREB - Niskotarifni prijevoznik WizzAir u procesu je privremenog obustavljanja više od četrdeset linija iz svoje mreže u državama bivše Jugoslavije, uz odgađanje dijela planiranih novih odredišta.
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ULAGANJA
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ZAGREB - Valamar grupa najavila je u petak novi ciklus ulaganja s ciljem daljnje transformacije i razvoja poslovanja i fokusom na podizanje kvalitete turističkog portfelja, održivost i zeleni turizam te ulaganja u premium segment, digitalizaciju i internacionalizaciju poslovanja.
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
GASTRO
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
ZAGREB – Za sve ljubitelje slatkih delicija Kraš ima sjajnu vijest – Zagreb postaje bogatiji za novu adresu sa slasticama na glavnom zagrebačkom trgu pod nazivom Kraš choco&café. Na Trgu bana Josipa Jelačića otvara se novo omiljeno mjesto uređeno kao concept store, s vrhunskim slatkim proizvodima, mirisnom kavom te posebnom Kraševom ponudom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE