GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Belgijski grad Leuven osvojio titulu Europske prijestolnice inovacija

Belgijski grad Leuven osvojio titulu Europske prijestolnice inovacija
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 11:27
Autor: SEEbiz / H
LEUVEN - Nakon Barcelone, Amsterdama, Pariza, Atene i Nantesa belgijski grad Leuven osvojio je prestižnu titulu Europske prijestolnice inovacija, koja se dodeljuje za inovacije na području zdravstva, okoliša i obrazovanja, a utječu na poboljšanje kvalitete življenja građana, piše portal Focus on Belgium, a prenosi euronews.com.

Leven, grad sa 100.000 stanovnika na području Flandrije, dobio je nagradu za svakodnevnu brigu o brojnim izazovima na polju klimatskih promjena, kulture, obrazovanja, zdravlja i skrbi s ciljem poboljšanja kvalitete života svojih građana, stoji u objašnjenju.

U svim tim područjima grad primjenjuje sustav koji uključuje sve aktere društvenog života - stanovnike, organizacije, tvrtke i akademske institucije.

Kada je posrijedi kvaliteta životne sredine, gradske vlasti imaju dugoročnu ambiciju da do 2050. godine postanu "klimatski neutralna" lokacija.

Da bi se taj cilj postigao provodi se niz pilot projekata, među ostalim i na polju energetike i transporta, piše belgijski portal te dodaje da je kao dio nagrade i titule Leuven dobio i oko milijun eura.

I dok EU hvali model upravljanja u Leuvenu, njegov gradonačelnik Mohamed Ridouani kaže kako smatra da je u gradu sa 100.000 stanovnika lakše pridobiti građane da aktivno sudjeluju u projektima.

"Ne započnete li lokalno, nećete nikamo stići. I prilično sam optimističan jer zamjećujem da u svijetu sve više manjih gradova preuzima vodeću ulogu. Oni idu dalje od svojih nacionalnih vlada, a na kraju ih nacionalne vlade slijede. I zato se nadam da će velike institucije poput Europske unije posvetiti više pažnje onome što se događa na lokalnoj razini", kazao je.

Tagovi: inovacije, Leuven, europska prijestolnica inovacija, kvaliteta života, očuvanje okoliša
PROČITAJ I OVO
Glovo odlazi iz Slovenije
ODLAZAK
Glovo odlazi iz Slovenije
LJUBLJANA - Glovo, tvrtka za dostavu hrane i ostalih proizvoda na kućnu adresu, napušta slovensko tržište. Španjolska tvrtka nudit će uslugu dostave u Sloveniji do 10. svibnja do 22 sata.
Dobit kompanija iz sastava MNSE10 indeksa 108,7 miliona eura
RAST
Dobit kompanija iz sastava MNSE10 indeksa 108,7 miliona eura
PODGORICA - Kompanije koje ulaze u sastav berzanskog indeksa MNSE10, ostvarile su na kraju prošle godine neto dobit od 108,7 miliona eura, pokazala je analiza Montenegroberze.
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE