GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradski aerodrom najjači u regiji, Dubrovnik još uvijek 40% ispod 2019.

Beogradski aerodrom najjači u regiji, Dubrovnik još uvijek 40% ispod 2019.
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2024 / 08:39
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Komercijalne zračne luke diljem bivše Jugoslavije opslužile su ukupno 1.733.335 putnika tijekom prvog mjeseca ove godine.

Među njima, beogradska se pozicionirala među prvih 65 najprometnijih u Europi, dok je prištinska zračna luka također dospjela među prvih 100. Brojne zračne luke zabilježile su rekordno najprometniji siječanj, no neke su zaostale za prošlogodišnjim rezultatom, kao i onom iz predpandemijske 2019. Beograd, Priština, Zagreb, Skoplje, Podgorica, Sarajevo, Ohrid, Zadar i Kraljevo bilježe rekordne brojke. Naime, skopska zračna luka zabilježila je skok od 50,5% u odnosu na prošlu godinu, kao i 50,9% u odnosu na pretpandemijsku 2019. S druge strane, Split, Niš, Banja Luka, Tuzla i Osijek primili su manje putnika nego u siječnju prošle godine. Iako su dubrovačke brojke poboljšane u odnosu na 2023. godinu, još uvijek su pale za preko 40% u odnosu na 2019. godinu, piše Ex-Yu Aviation News.

Tijekom siječnja beogradska zračna luka bila je 65. najprometnija na kontinentu, odmah iza Tirane, Napulja i Seville, ali ispred Sofije, Toulousea i Bristola. Priština se pozicionirala kao 97. najprometnija, iza Vilniusa i Tbilisija, a ispred Trondheima i Stavangera u Norveškoj. Zagreb je zauzeo 104. mjesto. Bio je iza Pise, Cagliarija i Wroclaw, ali ispred Hannovera i Skoplja, koje je samo zauzelo 106. mjesto. Glavni grad Makedonije nadmašio je Tromso u Norveškoj, London City i Tallin.

Tijekom prvog mjeseca ove godine makedonsko tržište bilo je drugo najbrže rastuće u Europi, povećavši ukupne brojke za 47,1 posto. Iza nje je samo Albanija s rastom od 51,2 posto. Nasuprot tome, tržište Bosne i Hercegovine zabilježilo je najveći međugodišnji pad u Europi, smanjivši se za 23,4%.

Većina europskih tržišta zabilježila je rast tijekom prvog mjeseca ove godine u odnosu na 2023. godinu. Osim Bosne i Hercegovine, izuzeci su Rusija, Moldavija, Švedska i Nizozemska. Olivier Jankovec, glavni direktor Međunarodnog vijeća zračnih luka za Europu, rekao je:

„Potražnja je općenito ostala otporna usprkos znatno povećanju cijena zračnih karata, iako je dinamika rasta usporila ili čak zastala na nekoliko tržišta. Ovo dodaje daljnja odstupanja na već dosta fragmentiranom tržištu zračnih luka, gdje geopolitika i strukturne promjene na tržištu zračnog prometa - uključujući primat potražnje za slobodno vrijeme i selektivnu ekspanziju niskotarifnih prijevoznika - oblikuju učinak prometa kao nikada prije”. Londonski Heathrow bio je najprometnija zračna luka u Europi u siječnju, sa 6.004.801 putnika, odmah ispred glavnog ulaza u Istanbul s 5.996.416 putnika. Slijede Pariz, Madrid, Amsterdam Frankfurt, Barcelona, Istanbul Sabiha Gokcen, Rim i München.

Tagovi: beograd, dubrovnik, skopje, priština, zagreb, sarajevo, wizz air, ryanair, air serbia
PROČITAJ I OVO
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa
EPILOG
Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa
ZAGREB - Član Uprave Varteksa Karlo Koprek izjavio je kako su od Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj primili odbijenicu na njihov plan za stabilizaciju poslovanja kompanije.
Deutsche Bahn izabrao uži krug potencijalnih kupaca DB Schenkera
UŽI KRUG
Deutsche Bahn izabrao uži krug potencijalnih kupaca DB Schenkera
BERLIN - Njemačka državna željeznica Deutsche Bahn suzila je popis potencijalnih kupaca podružnice za teretnu logistiku DB Schenker na četiri, rekli su u petak za dpa izvori upoznati s ugovorom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE