GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Berlinski aerodrom otvoren devet godina kasnije od planiranog

Berlinski aerodrom otvoren devet godina kasnije od planiranog
OTVORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2020 / 16:56
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - U subotu je s devet godina zakašnjenja i nakon mnogobrojnih skandala otvoren središnji berlinski aerodrom koji nosi ime bivšeg berlinskog gradonačelnika i njemačkog kancelara Willyja Brandta.

"Danas nećemo govoriti o novcu, danas nećemo zbijati šale", rekao je savezni ministar prometa Andreas Scheuer prilikom otvaranja aludirajući na seriju skandala koji su nekoliko puta otkazivali otvaranje središnje berlinske zračne luke i prouzročili troškove koji su se s prvobitne dvije popeli na preko šest milijardi eura.

Scheuer se zahvalio i djelatnicima druge berlinske zračne luke Tegel koja je zbog problema s novim aerodromom pod otežanim uvjetima za nekoliko godina produljila rad.

"Da ste u ovakvim uvjetima uspjeli zbrinuti toliki broj putnika graniči s čudom" rekao je Scheuer.

Berlin Tegel bi 8. studenog trebao zatvoriti svoja vrata a drugi aktivni berlinski aerodrom Schoenefeld, koji se nalazi odmah pored novog i koji je nekad služio kao glavni međunarodni aerodrom DDR-a, će kao Terminal 5 djelovati u sklopu nove zračne luke kao terminal za niskobudžetne kompanije.

Treći, najstariji aerodrom Tempelhof, koji se nalazio usred grada, zatvoren je još 2008.

Odluka o novom aerodromu je donesena 2006. a gradnju su od samog početka pratili problemi tako da mu je uoči planiranog otvaranja 2011. zbog propusta u konstrukciji i protupožarnoj zaštiti uskraćena uporabna dozvola.

Gradonačelnik grada-savezne pokrajine Berlina, Michael Mueller rekao je prilikom otvaranja kako je ova zračna luka, koja je središnje zrakoplovno čvorište Berlina ali i savezne pokrajine Brandenburg, koja se nalazila u sklopu Istočne Njemačke, još jedan korak ka ujedinjenju.

"Ovaj aerodrom je još jedan doprinos njemačkom ujedinjenju i povijesti spajanja dvije njemačke države", rekao je Mueller.

Prvi su u novu zračnu luku sletjeli zrakoplovi Lufthanse i britanske niskobudžetne kompanije Easy Jet s počasnim gostima. Prvi zrakoplov s putnicima bi trebao poletjeti sutra.

Premijer savezne pokrajine Brandenburg Dietmar Woidke izrazio je nadu da će otvaranjem nove zračne luke Berlin i okolica napokon postati i interkontinentalno zrakoplovno čvorište poput aerodroma Frankfurt i Muenchen.

Središnji berlinski aerodrom, koji nosi kraticu BER, se otvara usred najveće poslijeratne krize zračnog prometa uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

U sljedećim tjednima se očekuje otprema svega oko pet tisuća putnika dnevno. U usporedbi s prosincem prošle godine, zračni promet je u Berlinu smanjen za 70 posto.

Tagovi: berlinski aerodrom, Tegel, Tempelhof, Andreas Scheuer
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE