GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana

BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2024 / 20:12
Autor: SEEbiz
LONDON - Dionice rudarskog diva Anglo Americana sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu porasle su u četvrtak nakon što je primio ponudu za preuzimanje vrijednu 31 milijardu funti (39 milijardi dolara) od konkurentskog BHP Billitona, ugovorom koji bi stvorio najvećeg svjetskog rudara bakra s oko 10% globalne proizvodnje — iznimno unosno tržište u prijelazu na čistu energiju.

Cijena dionice Anglo Americana zatvorila je 16% u Londonu nakon što je otkrila da je BHP, najveći svjetski rudar, iznio "neželjeni" i "vrlo uvjetovan" prijedlog za preuzimanje. Potencijalna ponuda svih dionica od BHP-a, sa sjedištem u UK-u i Australiji, procjenjuje svaku Anglo dionicu na 25,08 funti.

Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.

BHP je rekao da će sporazum povećati njegovu prisutnost na tržištu bakra, na kojem potražnja bilježi skokoviti porast usred pomaka prema čistoj energiji, kao i da će mu omogućiti veći pristup kalijevoj soli i koksnom ugljenu u Australiji. Bakar je posebno tražen jer se metal široko koristi u električnim vozilima, baterijama i stanicama za punjenje.

Anglo, koji ima velike tvornice bakra u Čileu i Peruu, rekao je da će prema ugovoru koji predlaže BHP morati izdvojiti dvije jedinice - svoju platinastu granu, Anglo American Platinum, i Kumba Iron Ore, koje su obje kotirane na južnoj Afrika.

BHP je dodao da će nakon bilo kakvog dogovora Angloove druge "visokokvalitetne operacije, uključujući posao s dijamantima" biti predmet strateške revizije.

"Kombinacija bi spojila snage BHP-a i Anglo Americana u optimalnu strukturu", rečeno je.

Prema britanskim pravilima o preuzimanju, BHP ima rok do 22. svibnja da da službenu ponudu.

"Dogovor bi predstavljao najveći potres u globalnoj rudarskoj industriji u više od desetljeća", rekao je James Whiteside, direktor korporativnog istraživanja metala i rudarstva u tvrtki Wood Mackenzie u Londonu.

Međutim, rekao je da bi druge tvrtke mogle same kupiti Anglo American, osobito ako dioničari tvrtke budu željeli višu cijenu.

Potencijalni posao, dodao je Whiteside, "sve se odnosi na bakar."

Tagovi: BHP Billiton, Anglo American, rudari, rudnici, bakar
PROČITAJ I OVO
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
DIVIDENDA
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
PODGORICA - Akcionari Crnogorskog Telekoma trebalo bi da na redovnoj Skupštini 5. juna razmatraju predlog odluke o raspodjeli dobiti za prošlu godinu, kojom se predlaže isplata dividende u iznosu od 5,56 miliona EUR, odnosno 12 centi bruto po akciji.
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
ZABRANE
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
TEL AVIV - Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u nedjelju je odlučila zaustaviti rad Al Jazeere u Izraelu dok traje rat u Gazi, tvrdeći da ta katarska medijska kuća prijeti nacionalnoj sigurnosti.
Zračna luka Rijeka nakon sramote: Spremni smo vratiti cijene na staro
POSIPANJE PEPELOM
Zračna luka Rijeka nakon sramote: Spremni smo vratiti cijene na staro
RIJEKA - Zračna luka Rijeka spremna je vratiti cijene korištenja parkinga za komercijalne svrhe na staro, ali pritom ima dva uvjeta.
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
PONUDA
Tankerska će dati ponudu za preostale dionice Atlantske plovidbe
ZAGREB - Hrvatski brodar Tankerska plovidba planira dati ponudu za dobrovoljno preuzimanje udjela od 35,49 posto koji već ne posjeduje u uvrštenom partneru Atlantskoj plovidbi, priopćilo je odvjetničko društvo koje zastupa Tankersku u transakciji.
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE