GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BioNTech ima velike planove u Singapuru

BioNTech ima velike planove u Singapuru
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 20:26
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Tvrtka BioNTech se svojim cjepivom protiv korone uzdigla u sam svjetski vrh - i financijski. Ali već razmišlja i o vremenu nakon ove pandemije i sprema golemu investiciju u Singapuru.

BioNTech je bez ikakve dvojbe izuzetna tvrtka, ne samo znanstvenim nego i financijskim rezultatima. Ova tvrtka iz njemačkog Mainza je povećala svoj promet u prvom kvartalu ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine za preko 70 puta na oko dvije milijarde eura. I dobit se utrostručila u usporedbi s prethodnim kvartalom na oko 1,1 milijardu eura.

U prvom redu je to zasluga cjepiva: "Obzirom na naše cjepivo sam izuzetno sretan zbog jedinstvene izvrsnosti našeg tima i suradnje s našim partnerom Pfizerom. Do danas smo isporučili preko 450 milijuna doza u 91 zemlju diljem svijeta", izjavio je ovog ponedjeljka jedan od osnivača tvrtke BioNTech, Ugur Sahin na virtualnoj konferenciji za novinare.

U prvom kvartalu prošle godine je BioNTech još bilježio gubitak od pedesetak milijuna eura, ali svi troškovi istraživanja i ulaganja su se debelo isplatili. Trenutno ova tvrtka radi na tomu da još više poveća proizvodnju kako bi što prije pokrili potražnju za cjepivom u čitavom svijetu. Ali već sad su prestali o sebi razmišljati kao o novom igraču u svijetu farmacije, nego su spremni preuzeti ulogu globalnog koncerna koji će imati posla i nakon što pandemije korone završi. Specijalnost će im i dalje biti cjepiva protiv zaraznih bolesti, ali i preparati protiv karcinoma.

Kad je riječ o cjepivu, BioNTech planira osnovati sjedište za regiju jugoistoka Azije. U Singapuru je planiran pogon u kojem će se moći proizvesti i do milijardu doza cjepiva godišnje, ali tu ne misle samo na koronu.

"Mi gledamo dalje od COVID-a 19. Nadamo se da ćemo tu stvoriti kako regionalni, tako i možda globalni opskrbni centar za čitav niz različitih cjepiva i terapeutskih preparata", izjavio je Sahin za novine FAZ.

Tu je i dalje riječ o genetski modificiranim preparatima kojima se proriče velika uloga u medicini, sve do borbe protiv raka.

U njemačkoj tvrtki ne žele konkretno govoriti o visini ulaganja, ali u svakom slučaju će u pogon u Singapuru biti uložena sredstva "u visini od više stotina milijuna američkih dolara", kaže suosnivač tvrtke. Kako javljaju mediji, Singapur je spremno prihvatio i sam sudjelovati u investiciji, a tamošnji pogon bi trebao početi s radom već godine 2023.

Singapur će biti već drugi korak u ekspanziji BioNTecha: još prošle godine je osnovao sjedište i u Cambridgeu u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Dosad je tvrtka iz Mainza tek težila suradnji s Kinom: tamo je dogovorena suradnja s kineskim farmaceutskim koncernom Fosun koji je također nedavno najavio gradnju novog proizvodnog pogona također kapaciteta od oko milijardu doza cjepiva godišnje. Zapravo preparat BioNTecha protiv virusa korone tek čeka dopuštenje za uporabu u Kini i dozvola bi trebala biti izdana najkasnije ovog srpnja.

Najveći kupac BioNTecha je još uvijek Europska unija: Bruxelles očito naručuje od svih proizvođača daleko više doza nego što uopće ima stanovnika u Uniji. Od BioNTecha je već naručeno još 900 milijuna za razdoblje od prosinca ove godine do godine 2023. s opcijom za još 900 milijuna.

Jer Europska unija je još uvijek srdita na britansko-švedsku tvrtku AstraZeneca i njezinu politiku isporuke gdje je Europska unija prošla mnogo gore nego Velika Britanija. Trenutno se već vodi i spor protiv te farmaceutske tvrtke pred jednim belgijskim sudom, ali je upitno hoće li Bruxelles uopće željeti dalje nabavljati preparate AstraZenece.

Kako izgleda, u Europskoj uniji će već u najskorije vrijeme biti dovoljno doza cjepiva, ali u siromašnijim zemljama je stanje mnogo lošije. Nakon što je to već nekoliko puta bila tema i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, nedavno je i američki predsjednik Biden dopustio mogućnost suspenzije patenta na cjepivo protiv korone kako bi ga mogli proizvoditi i u siromašnijim zemljama. Ugur Sahin iz BioNTecha to ne smatra idejom koja će mnogo pomoći suzbijanju pandemije, jer čak i kad bi se suspendirao patent, trebat će najmanje godina dana dok se bilo gdje uopće napravi pogon koji bi bio u stanju proizvoditi takve složene preparate.

I drugi stručnjaci koji prate rad farmaceutskog sektora ne misle da će to biti nužno: ne samo BioNTech nego i drugi proizvođači cjepiva već rade na proširenju kapaciteta i u veoma dogledno vrijeme će biti dovoljno preparata za sve. Isto tako je očita i politička volja imućnijih zemalja da pomognu siromašnima nabaviti dovoljno cjepiva za svoje stanovništvo.

Tagovi: BioNTech, Singapur, AstraZeneca, cjepivo protiv koronavirusa, mRNK tehnologija, Ugur Sahin
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE