GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BioNTech ima velike planove u Singapuru

BioNTech ima velike planove u Singapuru
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 20:26
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Tvrtka BioNTech se svojim cjepivom protiv korone uzdigla u sam svjetski vrh - i financijski. Ali već razmišlja i o vremenu nakon ove pandemije i sprema golemu investiciju u Singapuru.

BioNTech je bez ikakve dvojbe izuzetna tvrtka, ne samo znanstvenim nego i financijskim rezultatima. Ova tvrtka iz njemačkog Mainza je povećala svoj promet u prvom kvartalu ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine za preko 70 puta na oko dvije milijarde eura. I dobit se utrostručila u usporedbi s prethodnim kvartalom na oko 1,1 milijardu eura.

U prvom redu je to zasluga cjepiva: "Obzirom na naše cjepivo sam izuzetno sretan zbog jedinstvene izvrsnosti našeg tima i suradnje s našim partnerom Pfizerom. Do danas smo isporučili preko 450 milijuna doza u 91 zemlju diljem svijeta", izjavio je ovog ponedjeljka jedan od osnivača tvrtke BioNTech, Ugur Sahin na virtualnoj konferenciji za novinare.

U prvom kvartalu prošle godine je BioNTech još bilježio gubitak od pedesetak milijuna eura, ali svi troškovi istraživanja i ulaganja su se debelo isplatili. Trenutno ova tvrtka radi na tomu da još više poveća proizvodnju kako bi što prije pokrili potražnju za cjepivom u čitavom svijetu. Ali već sad su prestali o sebi razmišljati kao o novom igraču u svijetu farmacije, nego su spremni preuzeti ulogu globalnog koncerna koji će imati posla i nakon što pandemije korone završi. Specijalnost će im i dalje biti cjepiva protiv zaraznih bolesti, ali i preparati protiv karcinoma.

Kad je riječ o cjepivu, BioNTech planira osnovati sjedište za regiju jugoistoka Azije. U Singapuru je planiran pogon u kojem će se moći proizvesti i do milijardu doza cjepiva godišnje, ali tu ne misle samo na koronu.

"Mi gledamo dalje od COVID-a 19. Nadamo se da ćemo tu stvoriti kako regionalni, tako i možda globalni opskrbni centar za čitav niz različitih cjepiva i terapeutskih preparata", izjavio je Sahin za novine FAZ.

Tu je i dalje riječ o genetski modificiranim preparatima kojima se proriče velika uloga u medicini, sve do borbe protiv raka.

U njemačkoj tvrtki ne žele konkretno govoriti o visini ulaganja, ali u svakom slučaju će u pogon u Singapuru biti uložena sredstva "u visini od više stotina milijuna američkih dolara", kaže suosnivač tvrtke. Kako javljaju mediji, Singapur je spremno prihvatio i sam sudjelovati u investiciji, a tamošnji pogon bi trebao početi s radom već godine 2023.

Singapur će biti već drugi korak u ekspanziji BioNTecha: još prošle godine je osnovao sjedište i u Cambridgeu u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Dosad je tvrtka iz Mainza tek težila suradnji s Kinom: tamo je dogovorena suradnja s kineskim farmaceutskim koncernom Fosun koji je također nedavno najavio gradnju novog proizvodnog pogona također kapaciteta od oko milijardu doza cjepiva godišnje. Zapravo preparat BioNTecha protiv virusa korone tek čeka dopuštenje za uporabu u Kini i dozvola bi trebala biti izdana najkasnije ovog srpnja.

Najveći kupac BioNTecha je još uvijek Europska unija: Bruxelles očito naručuje od svih proizvođača daleko više doza nego što uopće ima stanovnika u Uniji. Od BioNTecha je već naručeno još 900 milijuna za razdoblje od prosinca ove godine do godine 2023. s opcijom za još 900 milijuna.

Jer Europska unija je još uvijek srdita na britansko-švedsku tvrtku AstraZeneca i njezinu politiku isporuke gdje je Europska unija prošla mnogo gore nego Velika Britanija. Trenutno se već vodi i spor protiv te farmaceutske tvrtke pred jednim belgijskim sudom, ali je upitno hoće li Bruxelles uopće željeti dalje nabavljati preparate AstraZenece.

Kako izgleda, u Europskoj uniji će već u najskorije vrijeme biti dovoljno doza cjepiva, ali u siromašnijim zemljama je stanje mnogo lošije. Nakon što je to već nekoliko puta bila tema i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, nedavno je i američki predsjednik Biden dopustio mogućnost suspenzije patenta na cjepivo protiv korone kako bi ga mogli proizvoditi i u siromašnijim zemljama. Ugur Sahin iz BioNTecha to ne smatra idejom koja će mnogo pomoći suzbijanju pandemije, jer čak i kad bi se suspendirao patent, trebat će najmanje godina dana dok se bilo gdje uopće napravi pogon koji bi bio u stanju proizvoditi takve složene preparate.

I drugi stručnjaci koji prate rad farmaceutskog sektora ne misle da će to biti nužno: ne samo BioNTech nego i drugi proizvođači cjepiva već rade na proširenju kapaciteta i u veoma dogledno vrijeme će biti dovoljno preparata za sve. Isto tako je očita i politička volja imućnijih zemalja da pomognu siromašnima nabaviti dovoljno cjepiva za svoje stanovništvo.

Tagovi: BioNTech, Singapur, AstraZeneca, cjepivo protiv koronavirusa, mRNK tehnologija, Ugur Sahin
PROČITAJ I OVO
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
KATASTROFA
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
ZAGREB - Državni ured za reviziju utvrdio je financijskom revizijom za 2022. da je 48 od 56 bolnica iskazalo kumulirani manjak od gotovo 1,2 milijarde eura, ali i da nisu poduzimane sve aktivnosti kako bi se uredilo upravljanje i održavanje skloništa za građane.
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe
PONUDA
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe

ZAGREB - Podravka je u petak putem Zagrebačke burze izvijestila da je dostavila obvezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova grupe.

Na Europskom forumu u Rijeci predstavit će se nova Zaklada Lürssen za poticanje mladih inženjera
ZAKLADE
Na Europskom forumu u Rijeci predstavit će se nova Zaklada Lürssen za poticanje mladih inženjera
RIJEKA - Sveučilište u Rijeci, Lürssen Design Centre Kvarner i Maritime Centre of Excellence organiziraju drugi Europski forum, posvećen temi održivosti maritimnih inovacijskih ekosustava.
Društvo Meritus ulaganja promijenilo ime, nastavlja poslovati pod brandom BOSQAR INVEST
REBRANDING
Društvo Meritus ulaganja promijenilo ime, nastavlja poslovati pod brandom BOSQAR INVEST
ZAGREB - Meritus ulaganja (ZSE: BSQR), holding društvo hrvatske Mplus Grupe, predstavilo je u sklopu eventa održanog u Klovićevim dvorima u Zagrebu novo ime – BOSQAR d.d.
Atlantic Grupa značajno podiže cijene kave u Srbiji
KAVA
Atlantic Grupa značajno podiže cijene kave u Srbiji
BEOGRAD - Atlantic grupa, koja je preuzimanjem Strauss Adriatica postala vlasnik Grand i Don kave, čime je postala jedini relevantan igrač na tržištu tradicionalne kave u Srbiji, od idućeg mjeseca povećava cijene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE