GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Birkenstock na meti velikih investitora

Birkenstock na meti velikih investitora
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2021 / 19:25
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Gotovo 250 godina je proizvođač cipela Birkenstock u obiteljskom vlasništvu. Sad bi ga mogao kupiti netko od velikih međunarodnih investitora.

Sandale Birkenstock poznate su po potplatama od pluta. Ali, ova tvrtka duge tradicije proširila je u međuvremenu svoju paletu proizvoda na krevete i krevetnu opremu.

Krevet stoji u šumi na čistini. Načinjen je od hrasta, bukve, lateksa – i naravno pluta. To je reklamni video koji se može vidjeti na web-stranici ove tvrtke. Krevet u zelenilu očito sugerira udoban život u zdravom okolišu. To je uvijek bila glavna poruka marke Birkenstock.

Posao cvjeta – i u krizi. „Unatoč ograničenjima uvjetovanim pandemijom i zahvaljujući proširenju rada u smjenama u svim tvornicama proizvodnja radi punom parom – gotovo maksimalnim kapacitetom", objavio je ovaj koncern prije nekoliko dana. Dodatnim investicijskim programom Birkenstock namjerava povećati proizvodne kapacitete u svim tvornicama.

Da se kupci diljem svijeta doslovce otimaju za proizvode ovoga poduzeća uvidjeli su i investitori: Birkenstock očito razmatra mogućnost prodaje poduzeća. Prema medijskim izvještajima zanimanje pokazuju dva velika investitora: CVC Capital Partners i L Catterton. Izgleda da su oba spremna platiti velik iznos. Navodno se radi o četiri do pet milijardi eura. Nakon što je CVC iz Luksemburga dao svoju ponudu, po navodima iz dobro obaviještenih krugova, i američki investitor L Catterton izrađuje svoju . L Catterton podupire, među ostalim, proizvođač luksuznih dobara LVMH.

Zanimanje investitora ne događa se slučajno. Birkenstock je prošle godine prodao oko 24 milijuna pari cipela. Procjenjuje se da je to obiteljsko poduzeće imalo promet u 2020. godini od oko jedne milijarde eura i da je imalo operativni dobitak od oko 200 milijuna eura. To poduzeće sa sjedištem u Linzu na Rajni (između Bonna i Koblenza) već odavno je poznato u cijelom svijetu. I ima dugu i uzbudljivu povijest.

Najpoznatija obuća ovoga poduzeća su sigurno sandale suosnivača Applea Stevea Jobsa. One, istina, nisu više izgledale lijepo, ali su na dražbi prodane za skoro 2.750 dolara. Jobs je bio ljubitelj takvih sandala još dok su one smatrane zdravom obućom za medicinsko osoblje i nazivane su „ortopedskim cipelama". Ali, ova tvrtka je napravila nevjerojatnu promjenu imidža i postala proizvođač modne obuće s milijardskim prometom.

Nakon medicinskog osoblja Birkenstockove sandale su otkrili ekološki aktivisti i hipiju. Danas njegove cipele nose zvijezde poput Heidi Klum ili Kate Moss. Birkenstockove cipele su nekoć obožavali hipiji, a sad ih obožavaju hipsteri. Nakon 2013. i 2017. industrija obuće je Birkenstockove cipele po treći put proglasila cipelama godine. Istina, za vrijeme prvog lockdowna zbog pandemije koronavirusa zaustavljene su pokretne vrpce i u Birkenstockovim tvornicama jer nije stizala roba iz Italije. Ali, kupci su i dalje naručivali preko interneta.

Pored sandala Birkenstock u međuvremenu prodaje cipele, čarape, remene, torbe, prirodnu kozmetiku – a odnedavno i krevete. I očajno traži nove suradnike. Na web-stranici te tvrtke može se naći više od osamdeset ponuda za posao. Trenutno je kod najvećeg proizvođača cipela u Njemačkoj, po njegovim vlastitim navodima, zaposleno oko 4.300 ljudi.

U povijest ovoga poduzeća spada, međutim, i činjenica da je ono ponekad vrlo loše postupalo prema svojim zaposlenicima. Vlasnik tvrtke Karl Birkenstock i njegova tri sina su se dugo protivili osnivanju vijeća poduzeća – čak i sudskim putem. Do 2012. je to poduzeće ženama za isti posao i uz istu kvalifikaciju plaćalo jedan euro po satu manje nego muškarcima. Tek 2013. je ta praksa ukinuta – nakon jedne sudske presude i prestrukturiranja poduzeća.

Od tada poslove vode Oliver Reichert i Markus Bensberg kao povjerenici dvojice sinova Christiana i Alexa Birkenstocka. Formalno su ta dva menadžera ravnopravna, ali Reicherta se smatra aktivnijim. Po prvi put u 250 godina toga poduzeća Birkenstock vode dva menadžera koji nisu članovi obitelji. A ako se pogleda uspon poduzeća posljednjih godina može se reći da je to poduzeću prije koristilo nego što mu je štetilo.

Začeci poduzeća sežu do 1774. godine. U Frankfurtu je postolar Johann Adam Birkenstock osnovao malu tvrtku. Nakon Drugog svjetskog rata poduzeće je napustilo Frankfurt i preselilo u Bad Honnef. Današnje glavno sjedište u Linzu je samo nekoliko kilometara južnije.

Uskoro bi o budućnosti grupacije Birkenstock mogli odlučivati novi vlasnici. Investicijsko društvo CVC sa sjedištem u Luksemburgu je glavni suvlasnik i kozmetičkog lanca Douglas i jedan je od deset najvećih investitora u poduzeća na svijetu.

Ali, kako se čuje, trenutno se pregovara prije svega s L Cattertonom. U prilog tom investitoru ide, među ostalim, njegovo iskustvo s preuzimanjem obiteljskih tvrtki, ali i razvijena mreža u Aziji.

Investitori kao ni Birkenstock nisu htjeli komentirati medijske napise. Radi se o „pretpostavkama i nagađanjima", kažu u Birkenstocku. Ali, uspjeh poduzeća uvijek izaziva pozornost investitora koji su zainteresirani za to poduzeće, kažu u Birkenstocku.

Tagovi: Birkenstock, CVC Capital Partners, Johann Adam Birkenstock, L Catterton, Heidi Klum, Kate Moss, Apple, Steve Jobs
PROČITAJ I OVO
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
RANGIRANJA
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
LONDON - Svjetskim zračnim lukama lani je putovalo gotovo 8,5 milijardi putnika, što je 27,2 posto više nego 2022. godine, prema prvoj procjeni Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI).
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
INTERES
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
RIJEKA - Šest je potencijalnih ponuditelja koji u ovoj, neobvezujućoj fazi iskazuju interes za kupnju trećemajske tvrtke-kćeri "3. maj Rijeka 1905".
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
ZAKUP
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
PODGORICA - Na drugi međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare stigla je jedna ponuda.
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
ZATVARANJE
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
KRANJ - Continental zbog loših tržišnih uvjeta zatvara tvornicu za proizvodnju tiskarskih guma u Kranju. Odluka će utjecati na 70 radnih mjesta.
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
VOJNA INDUSTRIJA
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
SARAJEVO - Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojskog Binasa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE