GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura

Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
POTRAŽIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2021 / 09:26
Autor: SEEbiz/Dan
PODGORICA - Bivši direktori, piloti, letačko osoblje i drugi radnici Montenegro Airlinesa (MA), koji je od maja u stečaju, prijavili su stečajnoj upravi potraživanja od 17,2 miliona eura za neto zarade, poreze, doprinose, dnevnice i naknade.

Stečajni upravnik Saša Zejak je priznao 17,2 miliona eura potraživanja, dok je osporio 3,8 miliona, što znači da su zaposleni prijavili 21 milion potraživanja u stečajnom postupku. Potraživanja je prijavilo ukupno 666 zaposlenih, među kojima su najveća potraživanja pilota, direktora i tehničkog osoblja, pokazuje lista potraživanja za MA, piše Dan.

Kada su u pitanju izvršni direktori, najveće potraživanje je prijavio Živko Banjević od 157,1 hiljadu eura. On je bio izvršni direktor u dva mandata. Vlastimir Ristić koji je na poziciju izvršnog došao u aprilu 2020, a otišao u januaru ove godine prijavio je 42.940 eura potraživanja. Nekadašnjem izvršnom direktoru i predsjedniku borda direktora Zoranu Đurišiću priznato je šest hiljada potraživanja, dok mu je osporeno 62,5 hiljada eura. On se sudio sa MA nakon odlaska iz kompanije 2014. godine i tužbom tražio nekoliko desetina hiljada eura.

Posljednji predsjednik borda direktora kompanije Nikola Vukićević prijavio je potraživanje pod 97 hiljada eura, dok je Predrag Marković, nekadašnji član borda direktora i komercijalni direktor, prijavio 73.761 eura potraživanja. Direktorica finansija Jelena Kilibarda prijavila je 80.416 eura potraživanja, a šefica kadrovske službe Nela Marković 39.511 eura.

Kada su u pitanju potraživanja zaposlenih, tu su rekorderi piloti koji su, prema informacijama Dana, prijavili potraživanja po osnovu plata, poreza, doprinosa, letačkih naknada, kao i dnevnica. Najveća potraživanja su prijavili kapetan letačke operative Draško Popović 287,8 hiljada eura i pilot, a kasnije i vršilac dužnosti izvršnog direktora MA Nikola Vukelić 287,2 hiljade. On je postavljen za v. d. nakon odlaska Ristića. Na tu poziciju ga je postavila nova vlast.

Preko 100 hiljada eura potraživanja je prijavilo 33 zaposlenih, među kojima je najviše pilota, ali ima i tehničkog osoblja, čije su plate, prema informacijama Dana, bile najviše 25 odsto manje od plata pilota. Piloti su primali tri do četiri hiljade eura. Njihovo potraživanje je u prvom isplatnom redu i biće prioritetno u naplati nakon prodaje imovine MA.

Tagovi: Montenegro Airlines, piloti, potraživanja, Saša Zejak, stečaj
PROČITAJ I OVO
Radnici Geoxa za otkaz doznaju putem društvenih mreža i medija
PROTEST
Radnici Geoxa za otkaz doznaju putem društvenih mreža i medija
VRANJE - Nakon jučerašnje izjave premijerke Srbije Ane Brnabić da kompanije kao što je Geoks ne mogu da "isprate" to što je u Srbiji prosečna plata 65.000 dinara i to što se planira i povećanje minimalne zarade iznad 35.000 dinara, pa zato idu u zemlje u kojima mogu da plaćaju radnike manje, situacija se zaoštrava. Nezadovoljstvo raste.
Telemach tužbom od Telekoma Slovenije potražuje 30 milijuna eura
TUŽBA
Telemach tužbom od Telekoma Slovenije potražuje 30 milijuna eura
LJUBLJANA - Telemach je podnio tužbu protiv Telekoma Slovenija Okružnom sudu u Ljubljani zbog navodnih povreda regulatornih odluka i zlouporabe dominantnog položaja, tražeći odštetu u iznosu od 28,8 milijuna eura.
Kinezi prodaju ljubljansku Fotonu
PRODAJA
Kinezi prodaju ljubljansku Fotonu
LJUBLJANA - Četiri godine nakon što je kineski fond Agic kupio većinski udio jednog od vodećih svjetskih proizvođača lasera, ljubljansku Fotonu, povlači se iz investicije, izvijestili su Finance i Bloomberg.
Heineken udvostručio dobit, ali servirao i upozorenje
POLA GODINE
Heineken udvostručio dobit, ali servirao i upozorenje
BRUXELLES - Nizozemski proizvođač piva Heineken u prvoj polovini godine ostvario je dvostruko veću operativnu dobit nego u istom razdoblju godinu ranije, u visini od 1,63 milijarde eura prije jednokratnih stavki, objavila je u ponedjeljak ta kompanija.
Protekli vikend naplaćeno više cestarina nego rekordne 2019.
CESTARINE
Protekli vikend naplaćeno više cestarina nego rekordne 2019.
ZAGREB - Tijekom proteklog vikenda na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet 926 tisuća vozila i naplaćena cestarina od 52,9 milijuna kuna, što su porasti za više od 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i blagi porasti u odnosu na rekordnu 2019., priopćili su u ponedjeljak iz HAC-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE