GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biznis s recikliranjem težak milijarde kuna

Biznis s recikliranjem težak milijarde kuna
RECIKLIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2021 / 09:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska je na 41 posto odvojenog prikupljanja otpada, a svaki Hrvat godišnje sakupi 414 kilograma otpada od kojeg tvrtke izrađuju nove proizvode, piše u nedjelju Večernji list.

Najveće količine otpadnog tekstila i obuće nisu izdvojene i završavaju u miješanom komunalnom ili glomaznom otpadu, te se još uvijek odlažu na odlagališta – navode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, te dodaju da kapaciteti za oporabu otpadnog tekstila i otpadne obuće nisu u dovoljnoj mjeri iskorišteni.

Treba osigurati uvjete za odvojeno sakupljanje te vrste otpada na mjestu nastanka, na primjer putem spremnika na javnim površinama ili sakupljanjem na kućnom pragu po sistemu “od vrata do vrata”.

Rješenje su, vele, i Centri za ponovnu uporabu otpada, poput onoga koji već nekoliko godina radi u Prelogu. Vrlo je važna, ističu, i edukacija, poticanje popravaka, kupovanje kvalitetnijih i trajnijih proizvoda te odvajanje neželjene robe za ponovnu uporabu.

Inače, cilj je Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. smanjiti ukupnu količinu proizvedenog komunalnog otpada za pet posto, odvojeno prikupiti 60 posto mase proizvedenog komunalnog otpada, prvenstveno papira, stakla, plastike, metala, biootpada i drugog, odvojeno prikupiti 40 posto mase proizvedenog biootpada koji je sastavni dio onog komunalnog, odložiti na odlagalište manje od 25 posto mase proizvedenog komunalnog otpada, odvojeno prikupiti 75 posto građevnog otpada...

Hrvatska je u recikliranju ispod prosjeka EU, a napredak teče jako sporo. Osim toga, zabrinjavajuća je i činjenica da ukupne količine nastalog otpada rastu, umjesto da se smanjuju. Tome su dokaz i neispunjeni ciljevi smanjenja nastanka otpada, povećanja recikliranja te smanjenja odlaganja na odlagališta koje je Hrvatska imala do kraja prošle godine, a ti će ciljevi u budućem razdoblju biti još viši i izazovniji, kaže Marko Košak, voditelj programa Gospodarenja otpadom u Zelenoj akciji.

Odgovornost za trenutno stanje, dodaje, u prvom redu leži na gradovima i općinama koji nisu osigurali kvalitetan sustav i edukaciju građana, ali i na Ministarstvu koje to dopušta i ne čini dovoljno kako bi gradove i općine potaknulo da grade potrebna postrojenja – kompostane, sortirnice i centre za ponovnu uporabu.

Uz to, Ministarstvo nije donijelo ni dovoljno dobru legislativu kojom bi se poticalo postizanje boljih rezultata pa smo svjedoci da je progresivni gradovi i općine, kao i udruge građana, moraju osporavati na sudovima. Ministarstvo i županije svoje su napore najviše usmjerili na gradnju megalomanskih regionalnih centara za gospodarenje otpadom, koji su se na primjeru Marišćine i Kaštijuna pokazali promašenima jer koče razvoj sustava recikliranja u gradovima i općinama koji im gravitiraju, kaže Košak.

Tagovi: recikliranje, Zelena akcija, otpad
PROČITAJ I OVO
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
LETOVI
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
ZAGREB - Fflydubai je u četvrtak ponovno uspostavio letove prema Zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb dva puta tjedno, a od prosinca ove godine povećat će učestalost tjednih letova na četiri, priopćeno je iz te zrakoplovne kompanije sa sjedištem u Dubaiju i zagrebačke zračne luke.
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ŠIRENJE
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ZAGREB - Jedna od najjačih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, poljska Asseco SEE (ASEE) preuzela je domaću tvrtku IT Sistemi i njezinu pod-tvrtku eVision, što je u skladu sa ASEE-ovom strategijom širenja na temelju suvremenih tehnologija i inovacija i podrške u digitalizaciji poslovnih procesa, izvijestili su iz ASEE Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE