GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blokada 3. maja postaje sve veći problem

Blokada 3. maja postaje sve veći problem
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2020 / 09:23
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Prošla je i srijeda, a da se nikakav pomak oko Ćosićpromexa i blokiranog računa »3. maja« nije dogodio. Ni najmanji.

To je već dvanaesti dan i u riječkom brodogradilištu igra živaca postaje sve ozbiljnija. Plaće za siječanj se ne mogu isplatiti, ali najgore je što u zraku opet visi pitanje kuda sve ovo vodi.

Prošlo je niti pola godine otkad je »3. maj« dobio spasonosni kredit i državna jamstva od 150 milijuna kuna za ponovno pokretanje proizvodnje, nedugo potom u Banskim dvorima nakon prve tranše odobrili su i jamstva za kredit od 26 milijuna eura za završetak broda za kanadsku Algomu, na kojem se ozbiljno radi da bi ga se uspjelo isporučiti u ugovorenom roku do rujna ove godine.

U idućim tjednima morat će biti definirano i pitanje druge novogradnje koju bi riječki škver trebao završiti, broda za prijevoz automobila, u tijeku su završni pregovori s kupcem tankera »Santiago«, kompanijom Marflet koja je bila i originalni naručitelj ovog broda.

Australski Scenic želi graditi kruzere, ugovor za gradnju trupa za prvi brod na trećemajskom navozu čeka osnaženje, kao što i vlasnik ove kompanije Glen Moroney čeka odgovor iz Vlade hoće li stati iza ovog projekta koji bi riječkom brodogradilištu donio zaposlenost dijela kapaciteta u sljedećih pet godina.

Otvoren je, dakle, čitav niz »frontova« koji zahtijevaju angažman, a nesretna blokada sve više počinje to bacati u drugi plan.

U resornom Ministarstvu gospodarstva šute. Ministar Darko Horvat prošli je petak, nakon sastanka s Mijom Ćosićem, najavio da će se tražiti rješenje tako da se Ćosićpromexu omogući obročna otplata njegovog poreznog duga.

No, to je otvorilo nova pitanja s obzirom na poziciju riječkog brodogradilišta i drugih vjerovnika, nakon čega su u ovom resoru zamukli. Sve nervozniji je i Mijo Ćosić koji je i jučer, veli, cijeli dan u Zagrebu čekao da ga netko iz Ministarstva gospodarstva kontaktira jer je takav bio dogovor prošlog petka, da će se ponovo sastati u srijedu. Uzalud.

– Ovo je neodgovorno jer se ne radi o prodavaonici bicikla, već o »3. maju«. Ni sam ne znam što više činiti jer ako podignem ovrhu, automatski činim prekršaj prema Poreznoj koje je blokirala moju tvrtku.

Svi su svjesni u čemu je problem, svi jako dobro znaju kako je do svega ovog došlo i kako se to može riješiti, samo ako postoji volja, samo nitko da stavi tu točku na »i«.

Umjesto da se danas konačno riješi stvar, kako je i bilo dogovoreno, ispada da je sada problem i javiti se na telefon, revoltiran je bio Ćosić.

Tagovi: 3. maj, Darko Horvat, Mijo Ćosić, Ćosićpromex
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE