GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bogati širom svijeta još bogatiji zahvaljujući rastu tržišta dionica

Bogati širom svijeta još bogatiji zahvaljujući rastu tržišta dionica
BOGATSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2018 / 16:55
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Vrijednost imovina najbogatijih širom svijeta porasla je prošle godine 12 posto, približivši se razini od 202 tisuće milijardi dolara zahvaljujući uzletu tržišta dionica i slabijem dolaru, pokazalo je godišnje izvješće savjetodavne tvrtke Boston Consulting Group (BCG).

Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, vrijednost imovine najbogatijih uvećana je sedam posto, utvrdili su u BCG-u.

Najveći udio u toj imovini drže stanovnici Sjeverne Amerike, gotovo 43 posto, dok se najsnažniji rast vrijednosti imovine bilježi u Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak.

Većina superbogatih živi u Sjedinjenim Državama, Kini i Japanu.

Godišnje istraživanje BCG-a pokazalo je također da je Švicarska u 2017. godini zadržala poziciju najvećeg centra za upravljanje imovinom stranaca, u ukupnoj vrijednosti 2.300 milijardi dolara.

Slijedi Hong Kong s 1.100 milijardi dolara imovine povjerene na upravljanje, te Singapur s 900 milijardi dolara.

Dva su azijska centra u proteklih pet godina bilježila stope rasta vrijednosti imovine povjerene na upravljanje od 11 odnosno 10 posto godišnje, u usporedbi sa švicarskih tri posto.

Budući da je u Švicarskoj u međuvremenu ublažen zakon o bankovnoj tajni, bogati teže skrivaju bogatstvo od poreznih vlasti u matičnoj zemlji.

Upravo zbog te izmjene Švicarskoj danas žestoko konkuriraju zemlje poput Hong Konga i Singapura.

U BCG-u ukazuju i na pad tržišnog udjela brokerskih tvrtki koje bogatima pružaju usluge upravljanja imovinom, poput Morgan Stanleya, Bank of America Merrill Lynch Wealth Managementa, UBS-ovog Wealth Managementa u Sjevernoj i Južnoj Americi i Wells Fargo Advisorsa, budući da se manje bogati klijenti učestalo odlučuju za druga rješenja.

Tako je udio brokerskih tvrtki u tržištu usluga upravljanja imovinom pao u 2016. godini na 37 posto, sa 41 posto u 2012. godini, dok je udio kompanija s izravnim kanalima upravljanja, poput Charlesa Schwaba i Fidelityja u spomenutom razdoblju umjereno porastao, s 20 na 21 posto.

Više od 35 milijuna Amerikanaca vlasnici su imovine vrijedne od 250 tisuća do milijun dolara, što se spomenutom sektoru definira kao masovna imućnost. Viši partner u BCG-u Brent Beardsley napominje da mnogi štediše u toj kategoriji drže većinu novca na računima mirovinske štednje kojima pak u brojnim slučajevima upravljaju tvrtke poput Schwaba ili Fidelityja.

"One imaju prirodnu strukturnu prednost" u odnosu na klasične financijske tvrtke, istaknuo je Beardsley.

Kada su pak u pitanju superbogati u Sjevernoj Americi, prednost i dalje imaju kompanije specijalizirane za savjetovanje pri ulaganjima, utvrdili su u BCG-u.

Tagovi: bogatstvo, tržište kapitala, Boston Consulting Group
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE