GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona

Booster doza J&J 85 posto učinkovita protiv hospitalizacije zbog omikrona
STUDIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2022 / 12:58
Autor: SEEbiz / H
JOHANNESBURG - Booster doza Johnson&Johnsona protiv covida-19 je 85 posto djelotvorna u zaštiti protiv hospitalizacije zbog omikron varijante 1-2 mjeseca nakon cijepljenja, rekla je predsjednica Južnoafričkog vijeća za medicinska istraživanja (SAMRC) u petak.

Glenda Gray iznijela je nalaze istraživanja SAMRC-a na brifingu južnoafričkog ministarstva zdravstva o petom valu covida-19, izazvanog širenjem nove varijante.

"Ustanovili smo 85-postotnu učinkovitost i utvrdili da se učinkovitost te vrste cjepiva održava do dva mjeseca", rekla je. "Vrlo smo sretni da možemo izvijestiti o vrlo visokim razinama učinkovitosti cjepiva protiv omikrona", rekla je.

U istraživanju je sudjelovalo 477.234 zdravstvenih radnika, od kojih su svi cijepljeni J&J cjepivom. Od njih 236.000 - otprilike pola - primilo je J&J booster dozu.

Proučavala se hospitalizacija među zdravstvenim radnicima zaraženima u četvrtom valu i ustanovljeno je da booster doza smanjuje hospitalizacije za 63 posto u prva dva tjedna nakon primanja boostera, a nakon toga se povećala do 85 posto u razdoblju između 1-2 mjeseca.

"Ovo je prvi svjetski dokaz učinkovitosti cjepiva (protiv omikrona) primjenom cjepiva J&J", rekla je Gray.

Južnoafričke vlasti dosad su prednost davale Pfizerovu cjepivu - primijenile su 21 milijun doza, tri puta više od otprilike oko 7 milijuna primijenjenih doza cjepiva J&J.

Međutim cjepivo J&J smatra se logistički mnogo poželjnijim jer je to režim jednokratnog cjepiva koje je lakše primijeniti u udaljenim ruralnim područjima u kojima praćenje može biti otežano.

Podaci potvrđuju već snažne svjetske dokaze da omikron može izbjeći zaštitu cjepiva kad je u pitanju početna zaraza.

Među sudionicima istraživanja bilo je oko 30.000 zaraza za vrijeme vala omikron varijante, u usporedbi sa samo oko 11.000 u prijašnjim valovima izazvanima delta i beta varijantama.

Istraživanje je također pokazalo da su osobe zaražene HIV-om podložnije hospitalizaciji zbog omikrona.

"Oni (koji su hospitalizirani) imaju veću vjerojatnost da su zaraženi HIV-om a manju da imaju druge komorbiditete u usporedbi s razdobljem beta i delta varijante", ustvrdila je Gray.

Prevalencija HIV-a u Južnoj Africi iznosi oko 13 posto.

Odvojeno istraživanje Južnoafričkoga nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) u petak je sugeriralo da omikron može izazvati manje tešku bolest od prijašnjih varijanti, čak i među necijepljenima.

Tagovi: Johnson&Johnson, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Luka Koper: Europske luke su pod velikim pritiskom
PRITISAK
Luka Koper: Europske luke su pod velikim pritiskom
KOPER - Luka Koper i cjelokupna slovenska logistika suočeni su s brojnim izazovima zbog kašnjenja u lancima opskrbe i rasta cijena energenata. Popunjenost skladišnih površina veliki je pritisak za Luku Koper.
Proizvodnja drva 4,7 posto manja, cijene 2,3 posto više
DRVO
Proizvodnja drva 4,7 posto manja, cijene 2,3 posto više
ZAGREB - U Hrvatskoj je u 2021. bilo oko 2,75 milijuna hektara šumskog zemljišta, gotovo isto kao i godinu dana prije, proizvedeno je ukupno 4,98 milijuna kubičnih metara drva ili 4,7 posto manje, a prosječne cijene prodanog drveta su porasle za 2,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Smanjuje se broj stečajeva i likvidacija hrvatskih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Smanjuje se broj stečajeva i likvidacija hrvatskih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice svibnja.
Kamgrad: S gradilišta CCTM Srebrnjak odvozimo isključivo vlastitu opremu
POJAŠNJENJE
Kamgrad: S gradilišta CCTM Srebrnjak odvozimo isključivo vlastitu opremu
ZAGREB - Kmagrad je reagirao na informacije da se povlači s gradilišta CCTM Srebrnjak.
Triglav: Rast svih ključnih pokazatelja u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Triglav: Rast svih ključnih pokazatelja u prvom kvartalu
LJUBLJANA - Grupa Triglav je u prvom tromjesečju zaračunala 407,1 milijun eura bruto premije osiguranja, što je 10 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE