GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boravišne pristojbe za nautičare ipak pojeftinjuju

Boravišne pristojbe za nautičare ipak pojeftinjuju
NAKON PRITISKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2018 / 16:07
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Prošlogodišnjom uredbom, cijene boravišnih prostojbi za nautičare u 2018. godini porasle su u nebesa. Jedan od najdrastičnijih primjera povećanja je onaj za plovilo duže od 20 metara. U 2017. godini klijent s takvom dužinom broda za sebe i članove posade godišnji paušal plaćao je 1.700 kuna, a ove godine mora platiti 14.500 kuna. 

Djelatnici u nautičkom turizmu i nautičari odmah su ukazali kako će takva situacija izazvati nemjerljive štete za nautički turizam u Hrvatskoj. Međutim, s obzirom da se uredbe donose u godini uoči stupanja na snagu, ništa se za ovu sezonu nije moglo promijeniti, piše Novi list.

Posljedice tog poteza osjetile su se u marinama duž Hrvatske već ovog Uskrsa, a kakva će biti konačna šteta tek će se utvrđivati. Ipak, kako bi ublažio ovo višestruko povećanje boravišne pristojbe, koja za neka plovila sada iznosi i 8,5 puta više u odnosu na onu iz 2017. godine, Ministarstvo turizma nedavno je predstavilo novi prijedlog za 2019. godinu. Tim novim prijedlogom, boravišna pristojba za dužinu broda veću od 20 metara na godišnjoj razini iznosila bi 10.000 kuna, s time, ako se radi o godišnjem vezu, taj bi iznos bio 6.000 kuna.

Naime, Ministarstvo turizma prihvatilo je zahtjeve nautičara te predstavilo nacrte novog modela plaćanja boravišne pristojbe za iduću godinu. Najveće novine koje se predlažu u 2019. godini su smanjenje paušala boravišne pristojbe za plovila, a uz to su ponuđeni i lakši načini plaćanja. Ovim bi se promjenama nautičarima, nakon prošlogodišnjeg višestrukog povećanja boravišne pristojbe, trebala omogućiti ipak nešto financijski »mirnija« plovidba.

Zbog navedenog, Ministarstvo turizma do 29. lipnja provodi javno savjetovanje o pravilniku koji definira načine plaćanja boravišne pristojbe za nautičare, a pripremaju se i druge promjene boravišne pristojbe za 2019., o čemu uredbu svakog ljeta za iduću godinu donosi Vlada. Prema prvim informacijama u uredbi kojom se utvrđuju iznosi boravišne pristojbe za 2019. godinu, za nautičare odnosno za vlasnike ili korisnike plovila i za sve osobe koje noće na tom plovilu izvršit će se korekcija u odnosu na važeću Uredbu, i to tako da se smanje iznosi paušala boravišne pristojbe.

Prema izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu plaćanja paušalnog iznosa boravišne pristojbe za nautičare, koje je od kraja svibnja na javnoj raspravi, predlaže se da nautičari mogu platiti paušal boravišne pristojbe i za kraće razdoblje, odnosno za tri dana, uz dosadašnja razdoblja od osam, 15, 30 i 90 dana te za godinu dana. Isto tako pristojbu će se moći osim u lučkim kapetanijama platiti i u lukama nautičkog turizma, odnosno marinama, čime bi se nautičarima olakšalo plaćanje boravišne za drugi i svaki idući puta kada se izdaje potvrda za novo vremensko razdoblje.

Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore, podržao je nove napore ministarstva, za koje kaže da su prvi zabilježeni iskorak u zajedničkom djelovanju. Izrazio je zadovoljstvo da su spremni za razgovor i uvažavaju informacije s terena, a plod toga je i nedavno održan sastanak u Ministarstvu na kojem je prezentiran novi prijedlog.

– Podržavamo nove napore Ministarstva, ali ne stavljamo pod tepih štetu koja je već nastala. Idemo zajednički raditi, analizirat ćemo štetu i nastojati je svesti u neke relativno normalne okvire. Novim prijedlogom na neki način prihvatila se naša kritika. Cijelo vrijeme upućujemo da je to bilo neopravdano, nepotrebno visoko povećanje boravišne pristojbe i u skladu s time su u Ministarstvu izašli sa prijedlogom smanjenja za 2019. godinu. Ono što je žalosno je to da je za ovu godinu stvar gotova, riješena, ali na nekakvu našu sreću se ipak pokazalo malo razumijevanja i svjesnosti greške koja je napravljena. Primjer tablice, odnosno popusti o kojima se govori za sljedeću godinu u rasponu su od 17 do skoro 50 posto ovisno o veličini plovila. Sljedeću stvar koju je Ministarstvo predložilo je da se uvede trodnevnu boravišna pristojba, što je vrlo pametno i korisno. Nautičari koji dolaze u bilo koju našu marinu dosad su morali uvijek platiti boravišnu za osam dana, a sada će moći platiti i za tri dana. I to smo pozdravili i složili se, kaže Lisjak.

Ovisno o duljini plovila i vremenu boravka prema novom prijedlogu definirana je pristojba za ukupno pet kategorija. Tako će primjerice za plovila od 5 do 9 metara do 15 dana boravka pristojba iznositi 360 kuna, dok će za godinu dana nautičari plaćati 1.800 kuna. Za plovila od 9 do 12 metara za boravak do 15 dana pristojba će iznositi 600 kuna, a za period od godine dana za istu kategoriju plovila, morat će se platiti tri tisuće kuna. Za plovila čija dužina iznosi od 12 do 15 metara, do 15 dana boravka plaćat će se 840 kuna, a 4.200 kuna za plovila koja će biti usidrena godinu dana. Plovila čija se dužina kreće od 15 do 20 metara za 15 dana boravka plaćaju 960 kuna, odnosno 4.800 kuna za godinu dana. Najviše će se morati izdvojiti za plovila duža od 20 metara, pa će za period do 15 dana za tu kategoriju trebati platiti pristojbu od 1.200 kuna, dok će se najviša od 6 tisuća morati platiti za razdoblje od godinu dana.

Tagovi: nautički turizam, boravišne pristojbe za nautičare, Oleg Butković, Sean Lisjak, Udruženje marina Hrvatske gospodarske komore
PROČITAJ I OVO
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
NA RUBU
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
LONDON - Britanska low-cost aviokompanija easyJet na rubu je propasti. To tvrdi sindikalni predstavnik u kompaniji Martin Entwisle u snimku koji je procurio u javnost i došao do novinara BBC-a, a na kojoj se čuje kako on kaže da je kompanija u vrlo teškoj situaciji.
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
INOVACIJE
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
LONDON - Britanska tvrtka ZeroAvia uz pomoć znanstvenika Sveučilišta Cranfield, uspješno je izvela prvi pokusni let zrakoplovom za šest putnika na pogon vodikovih ćelija koje napajaju pogonske elektromotore.
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
NA UDARU
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
SLAVONSKI BROD - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Slavonskom je Brodu otvorila Kongres pilanara jugoistočne Europe.
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
ROKOVI
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
LJUBLJANA - Švedski div namještaja Ikea ove godine neće otvoriti svoju prvu trgovinu u Ljubljani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE