GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bosch i Continental najavljuju masovna otpuštanja

Bosch i Continental najavljuju masovna otpuštanja
AUTO INDUSTRIJA U KRIZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2020 / 09:14
Autor: SEEbiz / Večernji list
BERLIN - Tisuće otkaza u bližoj budućnosti najavili su i njemački dobavljači u autoindustriji Bosch i Continental.

Njemačka autoindustrija je u krizi, znalo se to već prema prethodnim kvartalnim podacima u 2019. godini, a sada je stigla potvrda i prema najnovijem godišnjem izvješću, prema kojem je godišnja proizvodnja u njemačkim tvornicama automobila s 4,66 milijuna proizvedenih vozila pala na razinu iz 1996. godine. Smanjenje je to od 9% u odnosu na 2018. godinu, prenosi Bloomberg.

Razlog pada proizvodnje, međutim, nije slabija prodaja automobila u Njemačkoj jer je ona, bez obzira na slabiji gospodarski rast u Njemačkoj ove godine, rasla za 5% uz ukupno 3,6 milijuna prodanih automobila što je najbolja prodajna godina od 2009. godine, kada su se na njemačkom tržištu automobila počele osjećati posljedice globalne financijske krize. Pad proizvodnje njemačkih proizvođača prije svega je posljedica globalnog trgovinskog rata, prije svih SAD-a i Kine, piše Večernji list.
Zbog toga je potražnja za automobilima proizvedenim u Njemačkoj na ključnim tržištima, poglavito u Kini, pala što se jasno vidi prema izvozu automobila iz Njemačke koji je u 2019. godini pao za 13 posto, na 3,5 milijuna vozila.

Ali razlozi krize u najjačoj europskoj autoindustriji dublji su od američkog trgovinskog rata s Kinom koji je pogodio tržišta automobila širom svijeta. Globalna autoindustrija, pa tako i njemačka dramatično se mijenja.

Strogi ekološki zahtjevi Europske unije čiju je dinamiku ubrzao najveći skandal u autoindustriji u ovom tisućljeću – Dieselgate, kada su američke regulatorne vlasti 2015. godine uhvatile njemački Volkswagen, kao najvećeg svjetskog proizvođača automobila, u lažiranju podataka o ispušnim plinovima, preciznije dušikovim oksidima (NOx) njihovih dizelskih motora.

Skandal se prelio i na Europu, pali su i šefovi koncerna, a Volkswagen je odlučio na novu eru – elektrifikaciju. A njihovu politiku slijede i svi ostali proizvođači automobila. Ali takva transformacija s termičkih na električne pogone zahtijeva milijarde eura ulaganja.

Dodatni udarac proizvođačima automobila u Europi zadala je Europska komisija novim propisima koji su stupili na snagu prvim danom 2020. godine. Proizvođači automobila kažnjavat će se za svaki prekobrojni gram ugljikova dioksida (CO2) iznad 95 grama po prijeđenom kilometru iznosom od 95 eura po gramu.
Koliko su pojedini proizvođači u škripcu govori podatak da je prosječan ispust CO2 u novim prodanim automobilima u Europi iznosio 121,5 g/km, a posebno će nova odredba pogoditi proizvođače koji proizvode automobile većih performansi poput Porschea, Audija, BMW-a i Mercedesa.

Zbog toga se očekuje rast cijena novih automobila i nestanak iz ponude pojedinih modela.
Njemački proizvođači najavili su restrukturiranje poslovanja, a otkazi i najave otaza radnicima u autoindustriji počeli su već prošle godine.

Prelazak na proizvodnju električnih automobila neminovno donosi manje radnih mjesta jer su električni automobili jednostavniji i imaju manje dijelova nego klasični automobili, a sve se to prelijeva i na dobavljače, a u budućnosti bi se moglo preliti i na servisere te dobavljače rezervnih dijelova.
S jedne strane njemački se proizvođači bore s manjom potražnjom za njihovim vozilima, a u isto vrijeme moraju osigurati milijarde eura za ulaganje u razvoj električnih automobila i hibrida.

Volkswagen je još na proljeće objavio da u sklopu digitalizacije tvrtke do 2023. otpušta 4000 radnika, uglavnom u administraciji.
U rujnu je stigla neslužbena najava da bavarski gigant BMW do 2022. godine namjerava otpustiti 6000 radnika.

Ipak, krajem prošle godine iz BMW-a je stigla vijest da do daljnjega ne namjeravaju otpuštati radnike, ali su sa sindikatima dogovorili smanjenje bonusa i božićnica za radnike. Audi je pak u studenom najavio da će do 2025. godine otpustiti 9500 od ukupno 61.000 radnika u Njemačkoj. Kao razlog se navodi ušteda od 6 milijardi eura za ulaganja u elektrifikaciju, koja će za utjehu omogućiti zapošljavanje novih 2000 radnih mjesta.

Smanjenje za najmanje 10.000 radnih mjesta do 2022. krajem prošle godine najavio je i Daimler, najviše u Mercedes-Benzu s istim razlogom – ulaganje u električna vozila. Tisuće otkaza u bližoj budućnosti najavili su i njemački dobavljači u autoindustriji Bosch i Continental.

Tagovi: Bosch, Continental, njemačka auto industrija, Volkswagen, Audi, BMW, električni automobili
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE