GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bosnalijekov lijek pomaže u liječenju COVID-a

Bosnalijekov lijek pomaže u liječenju COVID-a
LIJEK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2020 / 08:26
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Rezultati kliničkog ispitivanja lijeka enkorten farmaceutske kompanije Bosnalijek pokazuju da je ovaj lijek efikasan i siguran za primjenu kod srednje teške kliničke slike COVID-19 infekcije u bolničkim uslovima te da značajno pomaže i ubrzava oporavak ovih pacijenata, izvijestila je televizija n1.

Kako su iz Bosnalijeka za N1 potvrdili u studiji koja je rađena u Banjaluci, Sarajevu, Zenici, Mostaru i Travniku učestvovalo je 120 pacijenata. Pola njih primalo je standarnu terapiju, a druga polovina je uz standardnu terapiju primala enkorten.

Navode i to da je provedeno istraživanje pokazalo da je prosječni period oporavka pacijenata tokom boravka u bolnici koji su koristili lijek iznosio četiri dana za razliku od šest dana kod srednje teških. Tvrde i da su niski omjeri pojedinih upalnih parametara pokazali manji trend pogoršanja stanja kod pacijenata koji su koristili enkorten.

- Zaključili smo da enkorten može pomoći pacijentima sa COVID-om ako se lijek dobiju u ranoj fazi bolesti, odnosno pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom. On u suštini sprečava daljni razvoj ka težoj kliničkoj formi, jer je to imunomodulator koji sprečava nastanak citokinske oluje, a to je jedno dešavanje u organizmu koje je vezano za infekcije ove vrste, a koje nažalost rezultira smrću, istakao je dr. Baljić.

Iz kompanije Bosnalijek za N1 su potvrdili da su klinički centri već izrazili spremnost za nabavku doza enkortena, ali naglašavaju da bez obzira na pozitivna klinička iskustva enkorten nije lijek protiv COVID-a 19 i da trenutno takav ne postoji nigdje u svijetu.

Tagovi: Bosnalijek, enkorten, lijek protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući
ŽIVOTNA SREDINA
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući

BEOGRAD - Nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o izgradnji rudnika litijuma u Jadru odlučivati građani na referendumu izazvala je pažnju javnosti ali ju je istovremeno i podelila.

Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
MOST
Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
KOMARNA - Na gradilištu Pelješkog mosta podignut je i montiran prvi zatvarajući segment „CR 4“ između stupova S4 i S5, pa je sada ukupno spojeno 620 metara konstrukcije sa strane Komarne.
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE