GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boston Consulting Group: Novi automobili bit će dijeljeni, autonomni i električni

Boston Consulting Group: Novi automobili bit će dijeljeni, autonomni i električni
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2017 / 16:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - The Boston Consulting Group objavio je jučer novo istraživanje o budućnosti mobilnosti, pod nazivom "The Reimagined Car: Shared, Autonomous and Electric“. 

Do 2030. godine će značajan dio od 175 milijuna stanovnika najvećih američkih gradova početi koristiti dijeljena autonomna električna vozila (engleski: shared autonomous electric vehicles, skraćeno: SAEV). Stručnjaci za mobilnost The Boston Consulting Groupa procjenjuju kako će na flote SAEV automobila otpadati polovica kilometraže u najvećim američkim gradovima i oko četvrtine u cijelim Sjedinjenim Američkim Državama.

Potrošači koji se okrenu dijeljenim autonomnim električnim vozilima uživat će u uštedama od oko pedeset posto u svojim troškovima transporta i čak 30 milijardi dobivenih sati slobodnog vremena koje više neće morati izgubiti za volanom u gužvama i potrazi za parkirnim mjestimaUrbana će društva dodatno profitirati od dijeljenih autonomnih električnih vozila: prometne nesreće i prometne nesreće sa smrtnim ishodom smanjit će se za oko dvije trećine. Dramatično će se smanjiti i onečišćenje: oko sto milijuna tona CO2 manje bit će ispušteno u atmosferu. Milijune kvadratnih metara koji su nekad bili korišteni za parkirališta gradovi će moći prenamijeniti u zelene površine ili komercijalne svrhe uz istovremeno povećanje dostupnosti prijevoza za starije, osobe s invaliditetom i osobe slabijeg imovinskog stanja. 

Gradovi će proaktivno usvajati politike za privlačenje i smještaj flota dijeljenih autonomnih električnih vozila. Za očekivati je kako će regulativa kaskati za inovacijama i usporavati ih, ali stručnjaci BCG-a za mobilnost naglašavaju kako se događa upravo suprotno, neki američki gradovi već se sada pripremaju za dijeljena autonomna električna vozila kao rješenje dugoročnih problema pristupa, dostupnosti i sigurnosti gradskog prometa.

Za sada, BCG-ov model pokazuje kako flote dijeljenih autonomnih električnih vozila mogu profitabilno funkcionirati u velikim i jako velikim gradovima. Koliko profitabilno? Veliki gradovi mogli bi imati flote do dvjesta tisuća vozila. Svaki velegrad trebao bi na godišnjoj razini za flotu te veličine osigurati oko dvije i pol milijarde dolara. U manjim gradovima i ruralnim područjima  flote dijeljenih autonomnih električnih vozila neće biti isplative. U gradovima srednje veličine trenutno nema naznaka da bi model mogao biti profitabilan, ali ubrza li se tehnološki razvoj ili pojave nove prilike za ostvarivanje prihoda, tada bi i gradovi srednje veličine mogli uvoditi flote dijeljenih autonomnih električnih vozila.  

Prodaja novih vozila doseći će svoj vrhunac i struktura potražnje će se dramatično mijenjati. Dobro poznati poslovni modeli u prijevozu i autoindustriji bit će ugroženi. Proizvođači automobila i dobavljači dijelova mora će dobro promisliti o budućnosti svojih poslovnih modela i smisliti kako će preživjeti u novoj paradigmi prijevoza. Neke će kompanije potpuno promijeniti postojeći poslovni model i postati pružatelji usluga prijevoza, a neki će propasti.

Tagovi: Boston Consulting Group, električni automobili, autonomni automobili
PROČITAJ I OVO
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
USPJESI
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
POREČ - I ove su se godine vina istarske Agrolagune - Castello Festigia 2017, Riserva LV 2016 i Cabernet Sauvignon Festigia 2017 - iz Italije, s natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“, vratila sa zlatnim medaljama. Pritom je vino Castello Festigia 2017 osvojilo i nagradu za najbolje vino iz Hrvatske prema odabiru novinara sudaca.
Adria Media Zagreb pojačala se s najvećim domaćim eksperticama native oglašavanja
POJAČANJA
Adria Media Zagreb pojačala se s najvećim domaćim eksperticama native oglašavanja
ZAGREB - Najveći domaći stručnjaci native oglašavanja, Silvana Mrvelj i Anita Vučinić Naprta, postali su u listopadu članovima Adria Media Zagreb tima.
Lufthansa pojačala promet prema Zagrebu
DOBRE VIJESTI
Lufthansa pojačala promet prema Zagrebu
ZAGREB - Lufthansa od 24. listopada svakodnevno povezuje Munchen i Zagreb. Linija nije prometovala svakodnevno od izbijanja pandemije, čak ni u ljetnim mjesecima.
Atlantic Grupa: Prihodi od prodaje pali 3,1%, neto dobit veća 1%
OTPORNI NA KRIZU
Atlantic Grupa: Prihodi od prodaje pali 3,1%, neto dobit veća 1%
ZAGREB - Najbolje rezultate ostvarili su  Delikatesni namazi, Donat Mg i ljekarnički lanac Farmacia.
Zastava oružje: U 2020. novi ugovori vredni 95 miliona dolara
RAST
Zastava oružje: U 2020. novi ugovori vredni 95 miliona dolara
BEOGRAD - Vrednost novih ugovora fabrike Zastava oružje u toku 2020. godine je 95 miliona dolara, čime je osigurano stabilno poslovanje u narednom periodu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE