GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bratušek i Han u Luci Koper o izazovima i razvojnim prilikama

Bratušek i Han u Luci Koper o izazovima i razvojnim prilikama
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2023 / 07:06
Autor: SEEbiz / STA
KOPER - Luku Koper u petak su posjetili ministrica infrastrukture Alenka Bratušek i ministar gospodarstva, turizma i sporta Matjaž Han. Susreli su se s Lukom Boštjanom Napastom, predsjednikom uprave, te se upoznali s prošlogodišnjim rezultatima, aktualnim izazovima te ključnim investicijama i razvojnim prilikama, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.

„Logistički sektor koji dobro funkcionira iznimno je važan za slovensko gospodarstvo, jer je većina naših tvrtki izrazito izvozno orijentirana. Osim toga, luka koja dobro funkcionira ključna je i za privlačenje izravnih stranih ulaganja u Sloveniju, koja inače ima važan geostrateški položaj za strane ulagače", istaknuo je Han.

Istaknuo je i turistički potencijal luke. Prema njegovim riječima, učinkovitost Luke Koper stoga je od vitalnog značaja za slovensko gospodarstvo, kao i za obalno-krašku regiju; kako u pogledu radnih mjesta tako iu daljnjem razvoju.

„Drago mi je da se Luka Kopar u posljednjem desetljeću razvila u jednu od najmodernijih luka sjevernog Jadrana. Povezuje se sa susjednim lukama Trst, Rijeka i Venecija te predstavlja važnu ulaznu točku u Europu za terete iz Azije. Za budućnost je također važno razvijati svoju infrastrukturu i pritom voditi računa o održivom poslovanju sa što manjim okolišnim i ekološkim utjecajem na okoliš“, naglasio je.

Ujedno je istaknuo važnost potpore koju država može pružiti luci izgradnjom drugog kolosijeka. Bratušek je istaknula i povezivanje luke Kopar s drugim kolosijekom. “Kao koncesionar u Ministarstvu infrastrukture redovito pratimo što se događa s projektima i razvojem Luke Koper koji su prijeko potrebni za optimalno korištenje nove pruge”, rekla je.

Kao što očekuju završetak projekta drugi kolosijek u zadanim rokovima, očekuju i da Luka Koper završi svoje projekte na vrijeme, istaknula je. "To su uvjeti da Luka Koper ostane jedna od uspješnijih investicija u zemlji, što naravno svi želimo", dodala je.

Napast je izrazio zadovoljstvo što su dvojica ministara "pokazali podršku poslovanju i razvoju jednog od najvažnijih gospodarskih subjekata u zemlji". "Zajedno smo otvorili ključna pitanja, posebice na području ulaganja u modernizaciju slovenske željezničke mreže, što je osnovni uvjet da nastavimo razvijati luku i zadržimo konkurentsku prednost", rekao je.

Kako je, među ostalim, istaknuo u predstavljanju rezultata tvrtke, lani su ostvarili dobre poslovne rezultate i povećali rast prometa svih grupa proizvoda, zaključivši je povijesnim postignućima u dva strateška segmenta - kontejnerima i automobilima.

Aktivno su se posvetili investicijama, a prioritet dali onima koje predstavljaju novi razvojni ciklus ključnih terminala u luci. U lipnju je završena posljednja dionica proširenja kontejnerske obale, čime je dobiveno novo privezište i dodatne skladišne površine, a ujedno su započele i aktivnosti na proširenju sjevernog dijela gata, priopćilo je Ministarstvo. ekonomije napisala je.

U sklopu posjeta dvojica ministara razgledala su i radove u luci te važne investicije, a s Napastom su se popeli i na najvišu obalnu žičaru u luci.

Tagovi: Luka Koper, Alenka Bratušek, Matjaž Han
PROČITAJ I OVO
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
PREDVIĐANJA
Bertelsmann predviđa stabilnu financijsku godinu unatoč inflaciji
BERLIN - Njemački konglomerat Bertelsmann predviđa stabilne poslovne brojke za ovu godinu unatoč ratu u Ukrajini i inflaciji.
Japunčić: U Fortenovi još ne mogu mirno spavati
ANALITIČARI
Japunčić: U Fortenovi još ne mogu mirno spavati
ZAGREB - Financijski stručnjak Hrvoje Japunčić analizirao je situaciju šest godina nakon afere oko Agrokora, kao i o tome što zapravo u bliskoj budućnosti čeka Foretnova grupu.
Deutsche Bahn se snažno oporavio u 2022.
OPORAVAK
Deutsche Bahn se snažno oporavio u 2022.
FRANKFURT - Deutsche Bahn je u 2022. poslovao s operativnom dobiti od 1,3 milijarde eura, nakon operativnog gubitka od 1,5 milijardi eura u 2021.
Skok dobiti i marže H&M-a
SJAJNE BROJKE
Skok dobiti i marže H&M-a
STOCKHOLM - H&M je izvijestio o skoku operativne dobiti u prvom poslovnom kvartalu zahvaljujući smanjenim troškovima koji su nadoknadili slabiju prodaju u uvjetima visoke inflacije.
Piletina Cekin dobila certifikat Proizvedeno bez upotrebe antibiotika
CERTIFIKAT
Piletina Cekin dobila certifikat Proizvedeno bez upotrebe antibiotika
VARAŽDIN - Tvrtka KOKA, vodeća domaća peradarska kompanija koja posluje u sastavu Grupe Vindija, ispunila je sve uvjete za certificiranje proizvoda pod brendom Cekin oznakom „PROIZVEDENO BEZ UPORABE ANTIBIOTIKA“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE