GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bratušek i Han u Luci Koper o izazovima i razvojnim prilikama

Bratušek i Han u Luci Koper o izazovima i razvojnim prilikama
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2023 / 07:06
Autor: SEEbiz / STA
KOPER - Luku Koper u petak su posjetili ministrica infrastrukture Alenka Bratušek i ministar gospodarstva, turizma i sporta Matjaž Han. Susreli su se s Lukom Boštjanom Napastom, predsjednikom uprave, te se upoznali s prošlogodišnjim rezultatima, aktualnim izazovima te ključnim investicijama i razvojnim prilikama, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva.

„Logistički sektor koji dobro funkcionira iznimno je važan za slovensko gospodarstvo, jer je većina naših tvrtki izrazito izvozno orijentirana. Osim toga, luka koja dobro funkcionira ključna je i za privlačenje izravnih stranih ulaganja u Sloveniju, koja inače ima važan geostrateški položaj za strane ulagače", istaknuo je Han.

Istaknuo je i turistički potencijal luke. Prema njegovim riječima, učinkovitost Luke Koper stoga je od vitalnog značaja za slovensko gospodarstvo, kao i za obalno-krašku regiju; kako u pogledu radnih mjesta tako iu daljnjem razvoju.

„Drago mi je da se Luka Kopar u posljednjem desetljeću razvila u jednu od najmodernijih luka sjevernog Jadrana. Povezuje se sa susjednim lukama Trst, Rijeka i Venecija te predstavlja važnu ulaznu točku u Europu za terete iz Azije. Za budućnost je također važno razvijati svoju infrastrukturu i pritom voditi računa o održivom poslovanju sa što manjim okolišnim i ekološkim utjecajem na okoliš“, naglasio je.

Ujedno je istaknuo važnost potpore koju država može pružiti luci izgradnjom drugog kolosijeka. Bratušek je istaknula i povezivanje luke Kopar s drugim kolosijekom. “Kao koncesionar u Ministarstvu infrastrukture redovito pratimo što se događa s projektima i razvojem Luke Koper koji su prijeko potrebni za optimalno korištenje nove pruge”, rekla je.

Kao što očekuju završetak projekta drugi kolosijek u zadanim rokovima, očekuju i da Luka Koper završi svoje projekte na vrijeme, istaknula je. "To su uvjeti da Luka Koper ostane jedna od uspješnijih investicija u zemlji, što naravno svi želimo", dodala je.

Napast je izrazio zadovoljstvo što su dvojica ministara "pokazali podršku poslovanju i razvoju jednog od najvažnijih gospodarskih subjekata u zemlji". "Zajedno smo otvorili ključna pitanja, posebice na području ulaganja u modernizaciju slovenske željezničke mreže, što je osnovni uvjet da nastavimo razvijati luku i zadržimo konkurentsku prednost", rekao je.

Kako je, među ostalim, istaknuo u predstavljanju rezultata tvrtke, lani su ostvarili dobre poslovne rezultate i povećali rast prometa svih grupa proizvoda, zaključivši je povijesnim postignućima u dva strateška segmenta - kontejnerima i automobilima.

Aktivno su se posvetili investicijama, a prioritet dali onima koje predstavljaju novi razvojni ciklus ključnih terminala u luci. U lipnju je završena posljednja dionica proširenja kontejnerske obale, čime je dobiveno novo privezište i dodatne skladišne površine, a ujedno su započele i aktivnosti na proširenju sjevernog dijela gata, priopćilo je Ministarstvo. ekonomije napisala je.

U sklopu posjeta dvojica ministara razgledala su i radove u luci te važne investicije, a s Napastom su se popeli i na najvišu obalnu žičaru u luci.

Tagovi: Luka Koper, Alenka Bratušek, Matjaž Han
PROČITAJ I OVO
Na meti novih američkih sankcija Rusiji i četiri kompanije iz Srbije
SANKCIJE
Na meti novih američkih sankcija Rusiji i četiri kompanije iz Srbije
BEOGRAD - Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije za više od 500 subjekata (pojedinaca i firmi) povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, a među sancionisanim kompanijama nalaze se i firme iz Srbije.
Snažan rast operativne dobiti Berkshire Hathawaya
SJAJNE BROJKE
Snažan rast operativne dobiti Berkshire Hathawaya
NEW YORK - Berkshire Hathaway u subotu je izvijestio o velikom porastu operativne zarade u četvrtom tromjesečju, zahvaljujući golemim dobicima u osigurateljnom poslovanju, dok se zaliha novca povećala na rekordne razine.
Koje će državne tvrtke isplatiti najveću uskrsnicu?
USKRSNICA
Koje će državne tvrtke isplatiti najveću uskrsnicu?
ZAGREB - Počele su pripreme za Uskrs koji ove godine pada na 31. ožujka, državne tvrtke pohvalile su se koliku će uskrsnicu isplatiti svojim zaposlenicima.
Amazon izrabljivao strane radnike, mora platiti odštetu
NAGODBA
Amazon izrabljivao strane radnike, mora platiti odštetu
RIJAD - Kompanija Amazon isplatit će 1,9 milijuna dolara 700 stranih radnika zaposlenih u kompanijinim skladištima u Saudijskoj Arabiji u sklopu nagodbe zbog kršenja ljudskih prava i teške zloupotrebe radne snage, koja je tamo svakodnevno radila u zastrašujućim uvjetima.
Končar D&ST: Analitičari izdvojili razloge sjajnih rezultata
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST: Analitičari izdvojili razloge sjajnih rezultata
ANALIZA - U 2023. prihodi od prodaje porasli su za 37% na godišnjoj razini i iznosili su 349 milijuna eura, dok su u četvrtom tromjesečju iznosili 105,9 milijuna eura, što je povećanje od 46% na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE