GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brexit će donijeti probleme u zračnom prometu

Brexit će donijeti probleme u zračnom prometu
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2018 / 09:55
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
LONDON - U Londonu je ove subote (20.10.) pola milijuna ljudi prosvjedovalo protiv Brexita. I stručnjaci su zabrinuti i upozoravaju da bi izlazak Velike Britanije iz EU-a bez ugovora mogao imati teške posljedice za zračni promet.

„Tvrdi" Brexit je sve izvjesniji – i prijeti ne samo zračnom prometu između Velike Britanije i Europske unije, nego i aviokompanijama kao što su Ryanair, Easyjet i British Airways. I njemačke kompanije kao što su Tuifly i Condor poduzimaju sve kako njihove letjelice krajem ožujka sljedeće godine, kada je predviđen brexit, ne bi ostale na zemlji.

„U ovakvoj politički nesigurnoj situaciji moramo se pripremiti za no-deal scenarij", govori šef Thomas Cook Airlinesa, Christoph Debus.

U pitanju je zajedničko tržište koje se tiče i zrakoplovnog prometa unutar Europske unije. Od devedesetih godina omogućeno je da na primjer jedna irska zrakoplovna kompanija nudi letove unutar Španjolska – ili da jedna britanska kompanija leti iz Berlina za Mallorcu.

Ranije su takve međunarodne letove mogle obavljati samo one kompanije iz zemalja u koje se leti ili iz zemalja iz kojih se polijeće. Nova sloboda je tada omogućila boom niskotarifnih kompanija – i letove za širu populaciju. Danas je sasvim normalno da irski Ryanair i britanski Easyjet leti iz Njemačke za Sredozemlje.

Ukoliko dođe do Brexita bez postignutog ugovora, Velika Britanija će 29. ošujka 2019. napustiti EU i zajedničko zrakoplovno tržište. Britanske kompanije mogle bi izgubiti pravo letenja iz Londona za Frankfurt ili Mallorcu. Letovi unutar EU-a bi za njih postali stvar prošlosti. Osim ukoliko političarima ne pođe za rukom dogovoriti neko prijelazno rješenje. Na kraju krajeva, moraju se ponovo regulirati i letovi EU kompanija prema Velikoj Britaniji.

Prava zračnog prometa ne ovise samo o tome gdje je sjedište kompanije, nego i komu ta kompanija pripada. Tako na primjer više od 50 posto jedne EU zrakoplovne kompanije mora biti u vlasništvu Europske unije. Brexit bi tako onda mogao pogoditi i njemačke kompanije. Tako npr. Condor pripada britanskoj turističkoj kompaniji Thomas Cook, koja je u Njemačkoj poznata po putovanjima Neckermann. A većinski vlasnici Thomasa Cooka su britanski dioničari.

Koncern ima spremne planove u ladici u slučaju da dođe do „tvrdog" Brexita. „Vjerujem, da će naše rješenje funkcionirati i ukoliko dođe do nekontroliranog Brexita", govori šef kompanije, Debus. Ipak, ne postoji jamčena sigurnost. U ovoj branši je česta praksa da koncern-vlasnik većinske udjele prebacuje na kompanije u vlasništvu. Na taj način su i kompanije pout Lufthanse prebacujući većinske udjele na razne zaklade rješavali problema kod stranih kompanija u njihovom vlasništvu.

U najvećoj putničkoj agenciji na sviijetu - Tui, pitanja vlasništva su još kompliciranija. Kako stvari sada stoje, nakon Brexita, EU dioničari bi u ovoj kompaniji bili manjina – a prava letenja britanske kompanije Tui Airlines i njemačke kompanije Tuifly bi bila ugrožena.„Kada bi se znalo što će se dogoditi, čovjek bi se mogao pripremiti na sve", govori šef Tui-ja Fritz Joussen pokušavajući umiriti goste i dioničare.

Naravno niti jedna zrakoplovna kompanija, i niti jedan organizator ne želi uznemiriti svoje mušterije. Oni bi trebali bukirati svoje letove za iduću godinu s osjećajem da će sve biti u redu. S obzirom na to da se radi i o egzistenciji mnogobrojnih avio-kompanija polazi se od toga da će one uraditi sve da bi to tako i bilo.

Međutim, drugi su malo glasniji. Tako šef Ryanaira Michael O'Leary prijeti svojim dioničarima iz Velika Britanije da će im ukinuti glasačko pravo ukoliko se dogodi tvrdi Brexit. Na taj način bi Ryanair mogao ostati - tako se barem nadaju u Dublinu – EU kompanija. Ali u industriji u ovo ipak sumnjaju. „Pitanje tko kontrola zrakoplovnu kompaniju, ne rješava pitanje vlasništva", govori jedan stručnjak.

Niskobudžetna kompanija Easyjet je u međuvremenu osnovala kćerku-tvrtku u Beču koja bi im trebala osigurati europska prava na promet. Sjedišta Easyjeta je u Velikoj Britaniji, ali trećina tvrtke pripada suosnivačima, poduzetniku Stelios Haji-Ioannou i njenoj grčko-ciparskoj obitelji. Znači li to na kraju da je Easyjet ionako EU kompanija?

Vrijeme za rješenje ističe. Otkako su Britanci 2016. godine glasali za Brexit, zrakoplovne kompanije od vlade u Londonu i Europske komisije zahtijevaju sigurno planiranje. Jer, stručnjaci upozoravaju da u najgorem slučaju od kraja ožujka može doći do toga da jedan dio zračnog prometa bude blokiran/zaustavljen. Savjetnik za avionski saobraćaj, Gerald Wissel iz Hamburga iz tvrtke Airborne Consulting komentira: „Bilo bi nevjerojatno ukoliko ne bi bilo više letova između EU i Velike Britanije."

Ne bi samo bila ugrožena turistička i poslovna putovanja mnogih, nego se radi i o brojnim radnim mjestima i to ne samo u zrakoplovnim kompanijama. Tako Britanci važe za one koji najčešće posjećuju južnu Europu. Ukoliko bi se ubuduće smanjio broj gostiju, to bi moglo pogoditi mnoga turistička odredišta.

Zrakoplovna industrija se nada da će velika Britanija i EU do sredine prosinca ipak postići dogovor o Brexitu. U tom slučaju ostaju još dvije godine da se razradi ugovor o zračnom prometu između EU-a i Velike Britanije. Stručnjak za zračni promet Wissel čvrsto računa s tim da će doći do prijelaznog rješenja za letove do 2020. – u smislu „Open Sky" pravila: „U tom slučaju bi kompanije mogle letjeti kao i ranije".

Tagovi: Brexit će donijeti probleme u zračnom promet, Heathrow, London, Thomas Cook Airlines, Christoph Debus, Ryanair, easyJet
PROČITAJ I OVO
NEXE-u međunarodni certifikat kvalitete
CERTIFIKAT
NEXE-u međunarodni certifikat kvalitete
NAŠICE - Tvornica cementa i vodeći proizvođač, prijevoznik i ugrađivač svježeg betona u Republici Hrvatskoj NEXE d.d, nagrađena je međunarodnim „ICERTIAS Customers’ Friend” certifikatom čime je prepoznata vrhunska razina usluge tvrtke.
Disney otpušta blizu 32.000 radnika
REZOVI
Disney otpušta blizu 32.000 radnika
LOS ANGELES - Disney je izvijestio kako je primoran otpustiti blizu 32.000 radnika dok tematski parkovi ove kompanije zjape prazni širom svijeta uslijed teških posljedica pandemije koronavirusa.
Žito i Belje na vrhu prema prihodima u urbanoj aglomeraciji Osijek
VRH
Žito i Belje na vrhu prema prihodima u urbanoj aglomeraciji Osijek
OSIJEK - Poduzetnici urbane aglomeracije Osijek u 2019. godini su ostvarili ukupne prihode u iznosu od 21,5 milijardi kuna, što je 76,5 posto ukupnih prihoda poduzetnika Osječko-baranjske županije, pokazuju podaci Fine.
Montenegro Airlines u velikim problemima zbog narušene likvidnosti
PROBLEMI
Montenegro Airlines u velikim problemima zbog narušene likvidnosti
PODGORICA - Državni avio-prevoznik Montengro Airlines (MA) nije imao uplate iz državnog budžeta nakon 31. avgusta, posluje otežano, nije još isplaćena oktobarska plata, a ima i zaostale obaveze za najam aviona, motora i dug dobavljačima.
Austrian Airlines nakratko se vraća u Zračnu luku Zagreb
POVRATAK
Austrian Airlines nakratko se vraća u Zračnu luku Zagreb

ZAGREB - Austrian Airlines nakratko će obnoviti promet na liniji Beč - Zagreb. U vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana austrijska će kompanija obaviti 14 operacija između glavnih gradova Austrije i Hrvatske.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE