GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnabić: Proizvodnja Zijina u Boru udvostručena

Brnabić: Proizvodnja Zijina u Boru udvostručena
KINESKI GIGANT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2020 / 16:28
Autor: SEEbiz / Tanjug
BOR - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Vlada Srbije prati šta se dešava u kineskoj kompaniji Zijin te je navela da je proizvodnja udvostručena, što je doprinelo uvećanju bruto-domaćeg proizvoda u Srbiji.

“Rezultati kompanije Zijin prethodnih 12 meseci su 50 odsto bolji od onoga što smo mi proizvodili pre dolaska strateškog partnera, a očekujemo da će uspesi nakon daljih ulaganja u narednih nekoliko godina rasti, čime će udeo sektora rudarstva u BDP iznositi pet procenata”, rekla je Brnabić tokom posete toj kompaniji.

Ona je sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem posetila tu kompaniju, susrela se sa menadžmentom Ziđin, ali i rukovodstvom “Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor”.

Zijin je 2018. godine postao većinski vlasnik nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor sa 63 odsto udela, dok ostalo pripada državi Srbiji. Ove godine je najavljeno otvaranje rudnika Cerovo, a 2021. rudnika bakra Čukaru Peki kod Bora.

Antić je ocenio da je odluka o strateškom partnerstvu sa kineskom kompanijom od izuzetne važnosti za Srbiju i da su sve odluke o tome bile “izuzetno dobre”.

“Godinu i po dana od početka zajedničke misije, sve se odvija u skladu sa našim planovima”, rekao je Antić.

Istakao je da se Zijin obavezao da će u kompaniji zaposliti 5.000 radnika, dok je sada broj zaposlenih premašen za 474.

Dodao je da je poboljšana zaštita na radu u toj kompaniji i izneo podatak da je u 2019. godini nivo povreda smanjen za 55 odsto.

“To govori da smo za partnera dobili jednu svetsku odgovornu kompaniju”, zaključio je on.

On je rekao da su proizvodni rezultati u rudarstvu u Srbiji odlični, i da je u prvom kvartalu zabeležen rast od 9 procenata, kao i da je najveći doprinos tome dala eksploatacija metala koja je u prvom kvartalu porasla za 38 odsto.

Zamenik generalnog direktora “Serbia Zijin Copper” Dexi Ling rekao je da je ponosan što može da kaže da je promenjena istorija ove kompanije.

“To smo postigli značajnim ulaganjem u vezi sa unapređenjem životne sredine, zapošljavanja, proizvodnje i upravljanja. Sa rudnikom bakra i zlata ‘Čukaru Peki’ bićemo druga po snazi industrijska baza obojenih metala u Evropi”, rekao je on.

Tagovi: Ana Brnabić, Serbia Zijin Copper, Dexi Ling, Zijin Mining Group, RTB Bor, Čukaru Peki, Aleksandar Antić
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE