GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodogradilište 3. maj lani u gubitku zbog negativnih tečajnih razlika

Brodogradilište 3. maj lani u gubitku zbog negativnih tečajnih razlika
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2021 / 09:44
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Brodogradilište 3. maj lani je ostvarilo ukupne prihode od 282,7 milijuna kuna i rashode od 309,7 milijuna kuna te je za 2020. iskazan gubitak od 26,9 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća 3. maja, objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

U izvješću se navodi da je iskazani gubitak u najvećoj mjeri nastao uslijed negativnih tečajnih razlika, obračunatih redovnih i zateznih kamata te nepredviđenih troškova po sudskim sporovima.

Ukupna imovina iznosi 411,8 milijuna kuna, a ukupne obveze 841,5 milijuna kuna.

Kapital društva je negativan, -454,6 milijuna kuna. Upisani temeljni kapital je 181,2 milijuna kuna, rezerve akumulirane iz dobiti ranijih razdoblja su 226 milijuna kuna, a preneseni gubici iznose milijardu i 176,8 milijuna kuna.

Kako navode iz Uprave, poslovanje 3. maja u prošloj godini i u sljedećem razdoblju temelji se na dovršetku započetih brodova i ugovaranju novih brodova posebnih namjena.

Vlada je 3. maju u kolovozu 2019. dala državna jamstva za deblokadu računa i pokretanje proizvodnje te za dovršetak samoiskrcavajućeg broda za rasuti teret (733) i tankera za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija (723).

Novogradnja 733 isporučena je lani u rujnu naručitelju, tvrtki Algoma Central Corporation, isporuka novogradnje 723 planira se u trećem kvartalu ove godine, a isporuka novogradnje 514 u roku od osam mjeseci nakon što se ugovori dovršetak broda.

Novogradnja 733 financirana je Kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) od 25,7 milijuna eura. Na dan primopredaje broda Ministarstvu financija su vraćena državna jamstva iz 2015. od 32,5 milijuna američkih dolara te jamstvo od 26 milijuna eura koje je ministarstvo izdalo na temelju odluke Vlade iz rujna 2019. Podmiren je i kredit HBOR-a od 25,7 milijuna eura, a razlikom do prodajne cijene vraćen je dio kredita za deblokadu i pokretanje proizvodnje. Prodajna cijena broda bila je 36,5 milijuna dolara, što je na dan isporuke bilo 31,4 milijuna eura ili 237,1 milijun kuna.

Iz 3. maja napominju da su lani u rujnu podmirena sva dugovanja prema Ministarstvu financija, a to su: naknada za izdavanje jamstva za kredit za novogradnju 733 i naknada za državno jamstvo za kredit za deblokadu i pokretanje proizvodnje od 875 tisuća kuna, zatim PDV od 15 milijuna kuna te doprinosi i porezi od 30 milijuna kuna. Ministarstvu mora, pomorstva i infrastrukture podmirena je koncesija od 2,9 milijuna kuna.

Brodogradilište radi na ugovaranju novih poslova, a u 2020. je zaključen ugovor i počele su aktivnosti na izgradnji trupa i djelomičnom opremanju polarnog kruzera (734) za tvrtku PEC2.

Iz 3. maja još navode da su se zbog višemjesečne neizvjesnosti suočili s odljevom kvalificiranih kadrova te da su pojačane aktivnosti na njihovu angažiranju. Potkraj godine u 3. maju je bilo zaposleno 845 ljudi, a najviše, 88,27 posto dionica 3. maja ima Uljanik d.d. u stečaju.

Tagovi: Brodogradilište 3. maj, poslovni rezultati, 3. maj
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE