GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodosplit: Položene kobilice za još dva obalno ophodna broda

Brodosplit: Položene kobilice za još dva obalno ophodna broda
BRODOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2020 / 17:46
Autor: SEEbiz
SPLIT - U Brodograđevnoj industriji Split u utorak su položene kobilice za izgradnju posljednja dva broda iz serije od pet obalno ophodnih brodova ugovorenih za Ministarstvo obrane, priopćeno je iz Brodosplita.

Ugovor o gradnji pet obalnih ophodnih brodova između Ministarstva obrane (MORH) i Brodosplita potpisan je još 2014., a prvi brod pod imenom "Omiš" predan je Hrvatskoj ratnoj mornarici 2018. godine. Dva broda iz te serije trenutno se grade, a prilikom prošlotjedne posjete Brodosplitu predsjednik Republike Zoran Milanović je rekao kako bi jedan od njih trebao biti gotov krajem 2021. godine, drugi nakon toga i onda još dva svakih šest mjeseci.

Kako su danas izvijestili iz Brodosplita, prilikom Milanovićeve posjete predsjednik Uprave splitskog Brodogradilišta Tomislav Debeljak zahvalio me se što podržava hrvatsku industriju i što je promovira u inozemstvu. Debeljak je također zahvalio i Vladi RH što je u jeku Covid krize našla način za nastavak financiranja projekta obalno ophodnih brodova.

"Brod je najkompleksniji proizvod kojega Hrvatska industrija može proizvesti. Brodovi koje radimo za izvoz sadrže 70 posto domaće komponente. A od uistinu povoljne cijene po kojoj gradimo ove brodove za obalnu stražu 45 posto iznosa se vraća odmah ili u kratkom roku u državni proračun," rekao je Debeljak.

Obalno ophodni brodovi dužine 43,16 metara i širine 8 metara bit će opremljeni temeljnim oružjem kakvo koriste sve obalne straže na svijetu, a to su automatski top 30 milimetara i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 milimetara te četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava, priopćeno je iz Brodosplita.

Trup obalno ophodnih brodova bit će izgrađen od čelika povišene čvrstoće AH36, a nadgrađe od aluminijske slitine. Osigurana im je nepotopivost u slučaju naplavljivanja svaka dva susjedna odjeljka u trupu, pa primjerice kod naplavljivanja glavne i pomoćne strojarnice brod neće potonuti, navodi se u priopćenju.

"Za dva broda koja su sad u izgradnji, završena je izrada pramčanih dijelova čeličnog trupa, nakon što su početkom rujna ove godine položene kobilice. Današnje polaganje kobilica za gradnju još dva broda nastavak je projekta izgradnje brodova iz serije obalno ophodnih brodova za potrebe Obalne straže Hrvatske ratne mornarice, koji će Obalnu stražu staviti uz bok modernijih svjetskih obalnih straža", rekao je Leonardo Martinović, direktor projekta izgradnje obalno ophodnih brodova.

Brodovi iz ove serije bit će opremljeni zaštitom od nuklearno-biološko-kemijskog (NBK) djelovanja posebnim sustavom za NBK filtroventilaciju i hermetizaciju brodskih radnih i stambenih prostora. Bit će opremljeni krmenom rampom i diverzantskom brodicom krutog trupa dužine 7,7 metara za 6 članova posade s propulzijskim dizel motorom koji omogućuje brzine od 40 čvorova i autonomiju plovidbe od 60 nautičkih milja.

Kapacitet brodova je 17 ljudi uz autonomiju plovidbe od 10 dana. Vrlo su sposobni u progonu i ostvaruju brzine do 29 čvorova, koje im osiguravaju glavni brodski motori snage 2 x 2525 kW.

Kao posebna odlika ističe se optimiziranost brodskih sustava, gdje s jednim ukrcajem goriva mogu otploviti 1000 nautičkih milja pri brzini od 15 čvorova. Optimizirana potrošnja goriva zbog inovativnog dizajna oblika trupa i odličnih plovidbenih svojstava omogućava vrlo efikasno korištenje čime se ostvaruju znatne uštede u usporedbi sa sličnim brodovima. Uvođenjem u operativnu uporabu serije obalno ophodnih brodova nastavit će se projekt modernizacije I razvoja novih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice, stoji u priopćenju Brodosplita.

Tagovi: Brodosplit, Zoran Milanović, Hrvatska ratna mornarica, Tomislav Debeljak
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE