GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brojne aviokompanije u opasnosti od bankrota

Brojne aviokompanije u opasnosti od bankrota
NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2020 / 08:00
Autor: Matej Balen
HONG KONG – Prema izvješću IATA-e, aviokompanije diljem svijeta će trebati financijsku pomoć u iznosu i do 200 milijardi USD kako bi preživjele trenutnu krizu.

Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) je prošli tjedan iznijela svoju najnoviju i najpesimističniju procjenu gubitaka za globalnu zrakoplovnu industriju u ovoj godini koja bi mogla iznositi i 250 milijardi USD, nakon što su uzete u obzir najnovije mjere globalnog zatvaranja granica, i oštrije mjere karantene za međunarodne putnike.

Aviokompanije diljem svijeta se trenutno bore sa pronalaženjem načina za restrukturiranje svojih kompanija, ali jasno je kako će mnoge tražiti pomoć svojih država kako bi opstale, kroz smanjene poreze, državne pozajmice, prodaju dionica državi i slično.

Američki Bloomberg se pozabavio procjenom koje su to globalne zrakoplovne kompanije u najvećem riziku od bankrota, koristeći Altmanovu Z-score metodu za predviđanje bankrota koja uzima u obzir poslovne elemente kompanije poput likvidnosti, solventnosti, profitabilnosti i trenutne poslovne rezultate.

Prema dostupnim podacima o komercijalnim zrakoplovnim kompanijama, u opasnosti od bankrota su brojne aviokompanije, poput Air France-KLM, niskobudžetni Norwegian Air, American Airlines Group, SkyWest, Pakistan International Airlines, malezijska Air Asia, kenijska Kenya Airways, australska Virgin Australia, korejska Asiana Airlines, kolumbijska Avianca, hongkongški Cathay Pacific Airways, ali i kineski China Southern Airlines i China Eastern Airlines.

I dok Bloombergova kalkulacija ne uključuje procjene uplitanja države u financiranje zrakoplovnih kompanija, za očekivati je da će mnoge primiti neke oblike državne pomoći.

Tagovi: aviokompanije, zrakoplovni sektor, China Southern Airlines, Air France-KLM, Norwegian Air, American Airlines Group, SkyWest, Pakistan International Airlines, Air Asia, Kenya Airways, Virgin Australia, Asiana Airlines
PROČITAJ I OVO
Broj putnika u njemačkim zračnim lukama i dalje je ispod pretkrizne razine
ZRAČNI PRIJEVOZ
Broj putnika u njemačkim zračnim lukama i dalje je ispod pretkrizne razine
BERLIN - Broj putnika u njemačkim zračnim lukama više se nego udvostručio 2022. na oko 155,2 milijuna, u usporedbi s prethodnom godinom pogođenom Covidom-19.
Dalekovod s partnerima jedini ponuditelj za projekt revitalizacije dalekovoda Konjsko - Krš Pađene - Brinje
POSLOVI
Dalekovod s partnerima jedini ponuditelj za projekt revitalizacije dalekovoda Konjsko - Krš Pađene - Brinje
ZAGREB – Prilikom javnog otvaranja ponuda za natječaj koji je raspisao HOPS (Hrvatski operater prijenosnog sustava d.d.) za Izvođenje radova na revitalizaciji DV 220 kV Konjsko - Krš Pađene - Brinje utvrđeno je da je zaprimljena jedna ponuda i to zajednice ponuditelja Dalekovod d.d. i Victor Energy d.o.o.
Dionice Krke nakon godinu dana opet iznad 100 eura
UZLET
Dionice Krke nakon godinu dana opet iznad 100 eura
LJUBLJANA - Krkine dionice u utorak su ostvarile najveći jednodnevni rast od lanjskog lipnja, jer je tečaj porastao za tri posto i prvi put od početka rata u Ukrajini (odnosno nakon gotovo godinu dana) ponovno lebdio iznad sto eura.
Tomaševićev socijalni mir koštat će građane Zagreba 240 milijuna kuna
HOLDING
Tomaševićev socijalni mir koštat će građane Zagreba 240 milijuna kuna
ZAGREB - Vladajući i oporbeni zastupnici zagrebačke Gradske skupštine sučelili su se jutros u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" nakon završetka mirenja zagrebačkih vlasti sa sindikatima Holdinga i ZET-a, a Damir Bakić iz vladajućeg Možemo! rekao je da će sindikalni paket prema grubim procjenama biti "težak" do oko 140 milijuna kuna za Holding i 90-ak milijuna kuna za ZET.
Kompanija iz Istre ponudila najviše za Hotel Pracat
DRAŽBA
Kompanija iz Istre ponudila najviše za Hotel Pracat
DUBROVNIK - Na Trgovačkom sudu u Dubrovniku okončana je javna dražba hotela "Pracat" koji je svojedobno poslovao u sklopu otočnog poduzeća "Hoteli Lopud".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE