GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava u travnju smanjena 0,65%

Bruto premija osiguravajućih društava u travnju smanjena 0,65%
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 13:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravajuća društva krajem travnja imala su ukupnu zaračunatu bruto premiju od 3,87 milijardi kuna, što je 0,65 posto manje nego krajem istog mjeseca 2019. godine, pokazuju kumulativni podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) objavljeni u ponedjeljak.

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja, za 4,34 posto, na 2,89 milijardi kuna, ali i pad zaračunate premije u životnim osiguranjima za gotovo 13 posto, na 981,1 milijun kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je i dalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem travnja od 797,6 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast od 5,4 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 753 milijuna kuna ili 5,3 posto više nego u travnju 2019. godine.

U prva četiri mjeseca ove godine sklopljeno je 740.463 polica, što je 4.697 polica ili 0,63 posto manje nego u istom razdoblju lani. Prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.016,95 kuna, što je na godišnjoj razini više za 5,96 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom u iznosu od 795,97 milijuna kuna ili 11,3 posto manjom u odnosu na travanj 2019. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, u kojima je zaračunata bruto premija iznosila 134,98 milijuna kuna, što je pad za 25,7 posto na godišnjoj razini.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premije i nadalje drži Croatia osiguranje (CO), no uz pad zaračunate premije na godišnjoj razini za 7,76 posto, na 1,1 milijardu kuna. Tržišni udio CO-a je tako snižen s 29,78 posto, koliko je iznosio krajem travnja prošle godine, na 27,65 posto krajem četvrtog mjeseca ove godine.

Drugi je Allianz Zagreb, koji bilježi i znatniji pad zaračunate bruto premije, za 14,2 posto, na 471,3 milijuna kuna, pa time i pad tržišnog udjela na 12,2 posto, u odnosu na lanjskih 14,1 posto.

Uz porast zaračunate bruto premije za 33,67 posto, na 427,2 milijuna kuna, na trećem mjestu je Wiener osiguranje, čiji je tržišni udio porastao na 11,03 posto, s lanjskih 8,2 posto, pokazuju podaci HUO-a.

Tagovi: osiguravatelji, premija osiguravatelja, Wiener osiguranje, Croatia osiguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
LETOVI
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
ZAGREB - Fflydubai je u četvrtak ponovno uspostavio letove prema Zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb dva puta tjedno, a od prosinca ove godine povećat će učestalost tjednih letova na četiri, priopćeno je iz te zrakoplovne kompanije sa sjedištem u Dubaiju i zagrebačke zračne luke.
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ŠIRENJE
Asseco preuzeo domaće IT tvrtke IT Sistemi i eVision
ZAGREB - Jedna od najjačih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, poljska Asseco SEE (ASEE) preuzela je domaću tvrtku IT Sistemi i njezinu pod-tvrtku eVision, što je u skladu sa ASEE-ovom strategijom širenja na temelju suvremenih tehnologija i inovacija i podrške u digitalizaciji poslovnih procesa, izvijestili su iz ASEE Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE