GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bugarski Dronamics želi Osijek povezati dronovima s pet zračnih luka u Europi

Bugarski Dronamics želi Osijek povezati dronovima s pet zračnih luka u Europi
DRONOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2020 / 22:10
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
OSIJEK - Osječka zračna luka bit će prva u Hrvatskoj s koje će polijetati i slijetati dronovi te bi trebala postati regionalni centar za prijevoz tereta dronovima. Plan je to bugarskog startupa Dronamics, koji razvija i upravlja s bespilotnim teretnim letjelicama, i koji želi Osijek pozicionirati kao jednu od pet ključnih luka za dronove u Uniji. Prvi ugovor već je potpisao s operaterom talijanske zračne luke Brescija.

Massimo Roccasecca, direktor za prijevoz tereta u talijanskoj grupi Save, operateru zračne luke Brescia, kaže da su ušli u partnerstvo s Dronamicsom.

"Partnerstvo s Dronamicsom ključno je za nas u ovo kritično vrijeme velike potražnje za zračnim prijevozom uzrokovane pandemijom koronavirusa, ali kada imate način premještanja tereta bez putovanja s njim, lanci opskrbe postaju otporni na zaključavanje", kaže Roccasecca za Jutarnji list.

Dodaje da je pozicioniranje zračne luke Brescija, koja je u središtu talijanskog industrijskog bazena kao centra za bespilotni prijevoz tereta, nova i uzbudljiva poslovna prilika.

Davor Forgić, direktor Zračne luke Osijek u izjavi za regionalni avio-portal ZamaAero potvrdio je da zna za bugarski projekt. Ugovor je, navodno, već potpisan.

"Na ovom projektu smo radili u velikoj tajnosti. Htjeli smo nišu gdje ćemo biti prvi, te gdje ćemo iskoristiti upravo nove tehnologije koje otvaraju velike mogućnosti. Ovo je velika prilika za Osijek u kojoj vidimo budućnost naše zračne luke u okruženju velikih", kaže Forgić.

ZamaAero navodi da bi prve cijene prijevoza tereta bile manje od 3 eura po kilogramu na letovima do Berlina, Basela, Milana, Catanije, Athene, Buchureste i Varšave, a manje od četiri eura na letovima do Barcelone, Osla, Helsinkija, Stockholma i Londona.

Svilen Rangelov, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Dronamics, kaže da želi u Europi, gdje dronovi koji imaju doseg do 2500 kilometara već sada jednim letom mogu prijeći cijeli kontinent i gdje ima više od 3000 zračnih luka i pista, zakoračiti u nove prilike koje je otvorila EU sa sinkroniziranom regulativom.

"EU i EASA pokazali su izuzetno regulatorno vodstvo na polju zračne mobilnosti i sretni smo što smo pronašli tako sjajne aerodromski partneri koji će raditi s nama na pioniru ove nove tehnologije", kaže Rangelov.

Osječka zračna luka, ako se planovi Dronamicsa ostvare, postala bi prvo središte za prijevoz tereta dronovima u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pet ključnih, regionalnih luka, kako je zamislio bugarski startup, bile bi Liègeu u Belgiji, gdje se nalazi europsko sjedište Alibabe, Bresciji u Italiji, Skövdei u Švedskoj i Seinäjokiji u Finskoj. Preko njih bi Dronamics pružao svoje usluge kurirskim službama, dostavljačkim službama, poštama, e-trgovini i drugima. Bio bi usmjeren na poslovne korisnike, a oni bi pak kroz tu mrežu imali doseg do 300 milijuna potencijalnih korisnika.

Mreža, koja bi u punom opsegu trebala narasti na 35 luka u 11 europskih zemalja te ubrzati i pojeftiniti prijevoz tereta, očekuje se da bi krenula s radom početkom 2022. godine, nakon što se sinkroniziraju propisi za dronove na razini EU.

Unija, naime, planira od 1. siječnja 2021. početi primjenjivati prvi jedinstveni EU propis o bespilotnim letjelicama. Dronamics je već najavio da će na temelju te nove, sinkronizirane regulative, zatražiti odobrenja za početak operativnog poslovanja do kraja iduće godine. Ostalih 30 zračnih luka bi se nadovezale na tu mrežu.

Tagovi: Dronamics, Zračna luka Osijek, Massimo Roccasecca, Davor Forgić
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE