GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čačanski Prvi maj preuzeo hemijsku industriju PKS-LATEX-HLC

Čačanski Prvi maj preuzeo hemijsku industriju PKS-LATEX-HLC
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2021 / 16:40
Autor: SEEbiz / Beta
ČAČAK - Hemijska industrija „PKS-Lateks-HLC“ (Latex) iz Čačka, koja je ranije proglasila bankrot, prodata je na osmoj aukciji kompaniji „Prvi maj“ iz tog grada, po početnoj ceni od 122,7 miliona dinara, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Najvažniju imovinu prodate fabrike čini 40 fabričkih objekata i postrojenja na zemljištu od 8,5 hektara, zatim kancelarijska i fabrička oprema, zalihe i vozila.

Fabrika „PKS – Lateks“ je nastala u okviru čačanske hemijske industrije „Prvi maj“ pre 40 godina.

Preduzeće „Prvi maj“ je osnovano 1956. zahvaljujući čačanskim povratnicima iz Nemačke koji su pokrenuli proizvodnju tutkala i lepka. U okviru te industrije su 1981. i 1982. počele sa radom još dve proizvodne organizacije, „PKS“ i „Lateks“, koje su po engleskoj licenci proizvodile smole za drvnu, papirnu i tekstilnu industriju i industriju prerade plastičnih masa.

Početkom 90-ih godina firme „PKS“ i „Lateks“ su se ujedinile u jednu fabriku i odvojile od „Prvog maja“ a oba preduzeća su privatizovana posle 2000. godine.

Firma „PKS-Lateks“ je privatizovana u decembru 2002. kada je prodata za 80.000 evra kampaniji „HLC Chemie Trade“ iz Frankfurta, a četiri godine kasnije je ušla u stečaj sa 212 zaposlenih. Bankrotstvo „PKS-Latex-HLC“-a je pravosnažno proglašeno 10. oktobra 2010.

Hemijska industrija „Prvi maj“, koja se bavi proizvodnjom stiropora, boja, fasada , tečnih lepila, praškastih materijala i specijalnih betona privatizovana je 2004. i do sada je nekoliko puta promenila vlasnike.

Imovina bivše čačanske saobraćajne kompanije „Jugoprevoz“, koja je u stečaju, prodata je za osam miliona dinara Kompaniji „Stari grad“ u Čačku, saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Kompanija „Stari grad“ kupila je 584 kvadratnih metara glavne autobuske stanice u Čačku i garažno mesto.

Imovina „Jugoprevoza“ prodata je iz drugog pokušaja, s početnom cenom na javnom nadmetanju od 7,6 miliona dinara, a početna cena na prvoj licitaciji iznosila je 19 miliona dinara.

Privredni sud u Čacku otvorio je krajem 2019. godine postupak stečaja nad kompanijom „Jugoprevoz“ zbog velikih dugovanja.

Tagovi: Prvi maj, PKS-LATEX-HLC, Jugoprevoz, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE